Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΛΑΡΚΟ: Αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έγκλημα η κυβέρνηση – Με κλιμάκωση του αγώνα απαντούν οι εργαζόμενοι

Η υποκρισία, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και πολύ περισσότερο τα επικίνδυνα..

Η υποκρισία, η κοροϊδία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και πολύ περισσότερο τα επικίνδυνα αντεργατικά σχέδιά της έγιναν ξεκάθαρα για μία ακόμη φορά χτες, στην τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της, βουλευτών, επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων και Σωματείων εργαζομένων που προκάλεσε η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας.

Τρέχει το έγκλημα, συνεχίζεται η κοροϊδία

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συζητούσαν για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων, στην Αθήνα συνεδρίαζε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, προκειμένου να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες η διαβούλευση των μαζικών απολύσεων.

Στη συνεδρίαση του ΑΣΕ δεν συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για να μη δώσουν νομιμοποιητική κάλυψη στην απαράδεκτη διαδικασία. Άλλωστε, τα Σωματεία δεν αποδέχονται ότι η διαδικασία της διαβούλευσης με τον ειδικό εκκαθαριστή έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουν πάρει ακόμη απάντηση πάνω στην αντιπρόταση που κατέθεσαν, ενώ επίσης δεν τους έχουν δοθεί απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήματα που υπέβαλαν.

Επιδιώκουν τη συνέχιση της διαδικασίας και συζήτηση στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η εκτόξευση της τιμής του νικελίου και με βασικό στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας και όλων των θέσεων εργασίας, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να αναλάβει ο ανάδοχος.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν για μία ακόμη φορά το έγκλημα της κυβέρνησης. Μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις τόνισαν την ιδιαίτερη αξία της εταιρείας και τις δυνατότητες αξιοποίησης προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση απόλυτης απαξίωσης και τον κίνδυνο για οριστικό λουκέτο, ενώ κατέθεσαν για μία ακόμη φορά την αντιπρότασή τους που διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες δεν άφησε κανένα περιθώριο για οτιδήποτε διαφορετικό σε σχέση με αυτά που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα από τον ειδικό εκκαθαριστή. Επιχείρησε να αποσυνδέσει την αύξηση της τιμής του νικελίου από το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την κατάληξη των διαγωνισμών εκποίησης και πως δεν υπάρχει καμία εναλλακτική προοπτική στις προθέσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα, κάτω από την πίεση των τεκμηριωμένων προτάσεων και θέσεων των εκπροσώπων των εργαζομένων, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέφυγε τις συκοφαντίες σε βάρος εκπροσώπου Σωματείου, συνεχίζοντας την αισχρή τακτική της επίθεσης και συκοφάντησης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Κι ενώ η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το εγκληματικό της έργο, σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη των εργαζομένων και εποικοδομητικές προτάσεις για την ολοκλήρωσή του αρκέστηκαν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την …αγωνία του, αν και οι σημερινές εξελίξεις φέρουν και τη δική του σφραγίδα ως κυβέρνηση, το δε ΚΙΝΑΛ έφτασε στο σημείο να προτείνει προγράμματα απασχόλησης για τους απολυμένους, παίρνοντας την απάντηση από τον υπουργό ότι «πάνω – κάτω τα ίδια προτείνουμε».

Με κάθε τρόπο το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος κατήγγειλε εξαρχής τους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ανέδειξε τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το έγκλημα με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τον λαό των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Προσδιόρισε ότι σκοπός των σχεδιασμών της κυβέρνησης είναι να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ και τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, τους όποιους απολύει και πετάει τις οικογένειές τους στο δρόμο. Τόνισε παράλληλα ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέσα και έξω από τη Βουλή, και να στηρίζει τον αγώνα, τις αποφάσεις και το διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Η απάντηση θα δοθεί με κλιμάκωση του αγώνα

Κάλεσμα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα απευθύνει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Σημειώνοντας αρχικά ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε μόνο ο υπουργός Οικονομικών, απουσίαζε εκπρόσωπος από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Εργασίας εκπροσωπήθηκε από την γγ κα Στρατηνάκη, ο Παναγιώτης Πολίτης τόνισε:

«Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σταματήσει τον εγκληματικό σχεδιασμό για τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους. Τόσο από τις εύστοχες τοποθετήσεις και αναλύσεις των συνδικαλιστών, όσο και από τις τοποθετήσεις του κ. Σταϊκούρα και της Στρατηνάκη επιβεβαιώνεται ότι η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα. Ο κ. Σταϊκούρας με ψευδή στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ και τη διεθνή κατάσταση στο νικέλιο, που αποδείχτηκε από τους εργαζόμενους, προσπάθησε να δικαιολογήσει το έγκλημα που κάνουν».

Αναφορικά με τη στάση της εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας, ο πρόεδρος του σωματείου της Λάρυμνας σημείωσε: «Η κα Στρατηνάκη, παρότι παραδέχτηκε ότι μας απολύει μέχρι 31/3, πάλι δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τους εργαζόμενους, τι προγράμματα θα είναι αυτά που μας οδηγούν είτε 55 και πάνω, είτε 55 και κάτω».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα τονίζοντας: «Δεν χωράνε πλέον ούτε αυταπάτες ούτε εφησυχασμός. Είμαστε σε πόλεμο! Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα ξεμπερδέψει έτσι με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τον λαό της περιοχής γελιέται. Οπως δύο χρόνια δεν το βάλαμε κάτω, δεν θα το βάλουμε και τώρα στο τέλος! Θα δοθεί απάντηση με κλιμάκωση του αγώνα. Θα νικήσουμε!». Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις