Πολιτική

Λάρισα – 110 Πτέρυγα Μάχης: Αναζωπύρωση σεναρίων για μετατροπή της σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Τα σχέδια που καταρτίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα σε βάση «εξυπηρέτησης» αμερικανικών και ΝΑΤΟικών αεροπορικών δυνάμεων έρχονται στην επιφάνεια με την «ανεπίσημη» επίσκεψη του ανώτατου διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Τοντ Γουόλτερς.

Ο Αμερικανός πτέραρχος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επισκεφθεί την 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου εδρεύουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper» των ΗΠΑ τα οποία -μετά την ανανέωση παραμονής τους στη Λάρισα- για ένα έτος ακόμη θα συνεχίσουν να επιχειρούν σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να αναβαθμίσει τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δίνει ιδιαίτερο «βάρος» στην επίσκεψη του ανώτατου αξιωματικού στη Λάρισα. Να σημειωθεί επίσης ότι η επίσκεψη έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επιθεώρηση κλιμακίων τεχνικών του στρατού των ΗΠΑ σε αεροδρόμια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, εξετάζοντας έτσι την κατάσταση των υποδομών, με απώτερο σκοπό την αξιοποίησή τους για τη μελλοντική φιλοξενία αεροσκαφών των ΗΠΑ.

Παράλληλα, είναι ήδη δεδομένη η πρόθεση του αμερικανικού Πενταγώνου να χρησιμοποιήσει την 110 ΠΜ για τη μεταστάθμευση και των νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου «Global Hawk», από την Ιταλία, καθώς η βάση στην οποία σταθμεύουν θα κλείσει για «τεχνική αναβάθμιση».

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 656 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend