Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυβέρνηση: Απέστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα

Δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ απέστειλε χθες βράδυ η ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Η μια..

Δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ απέστειλε χθες βράδυ η ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Η μια επιστολή απευθύνεται προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα, στην επιστολή προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνεται ότι η συμφωνία συνήφθη κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επίσης, αναφέρεται πως η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι η συμφωνία είναι άκυρη, επειδή δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ.

«Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή», όπως τόνισε ο Στ. Πέτσας. Ακόμη, στην επιστολή επισημαίνεται ότι η συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη «διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής» και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα «και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, συνεχίζοντας την τακτική του εφησυχασμού και της εναπόθεσης της «προστασίας» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο «που ήδη αποδίδουν καρπούς».

Ερωτηθείς τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση εάν η Τουρκία προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας με τη Λιβύη και αποστείλει γεωτρύπανα, απάντησε πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», χρησιμοποιώντας «όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν το απέκλεισε, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και όχι για τις τουρκικές προκλήσεις.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις