Κύμα απολύσεων εκδηλώθηκε τον περασμένο Οκτώβρη, με τις χαμένες θέσεις εργασίας να φτάνουν τις 423.209, από τις οποίες οι 316.747 ήταν καταγγελίες συμβάσεων ορισμένου χρόνου από τους εργοδότες ή λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Έτσι, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», τον Οκτώβρη το ισοζύγιο απολύσεων – προσλήψεων ήταν αρνητικό κατά 131.491 θέσεις, στοιχείο που βέβαια αποτυπώνει εμφανώς και την εποχικότητα που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά εργασίας, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλάδο των καταλυμάτων χάθηκαν 84.351 θέσεις εργασίας και στις υπηρεσίες εστίασης χάθηκαν 48.949 θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα, θετικό ισοζύγιο εμφανίζει ο κλάδος της Εκπαίδευσης, με 23.824 θέσεις εργασίας.
Ο Οκτώβρης δεν εμφανίζει μόνο μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο στη σχέση προσλήψεων – απολύσεων αλλά και μεγέθυνση της «ευελιξίας», αφού στις νέες προσλήψεις που έγιναν μόνο το 46,18% ήταν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, ενώ το 43,95% με μερική και το 9,87% με εκ περιτροπής εργασία. Σημειωτέον, ακόμα και στην περίπτωση των συμβάσεων με πλήρη απασχόληση ένα σημαντικό μέρος τους είναι ορισμένου χρόνου, άρα μιλάμε για συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.
Το κύμα απολύσεων του Οκτώβρη έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο αριθμό απολύσεων που έγιναν και όλους τους προηγούμενους μήνες του 2024, φτάνοντας συνολικά μόνο για το πρώτο δεκάμηνο του έτους στον εξωφρενικό αριθμό των 2.695.042! Ξεπέρασαν δηλαδή οι απολύσεις το σύνολο των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου στη χώρα μας, που αριθμούν περίπου 2,3 εκατομμύρια, αποδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις απολύουν ασύδοτα και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.
«Μαύρη» είναι η εικόνα και στον τομέα των εργατικών μισθών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβρη καταχωρήθηκαν στην «Εργάνη» μόλις 6 νέες επιχειρησιακές Συμβάσεις, που αφορούσαν 8.707 εργαζόμενους και προβλέπουν «αύξηση» μόλις κατά 1,31%, τη στιγμή που ο ετήσιος επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με διπλάσιο ρυθμό (2,7%) και ο πραγματικός, που αφορά τις βασικές ανάγκες των εργατικών νοικοκυριών, με ακόμα μεγαλύτερο. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, και οι συγκεκριμένες Συμβάσεις οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών. Από 902.gr