Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυβέρνηση: “κατά” του τουρκολυβικού μνημονίου, αλλά “ανοιχτή” στις διευθετήσεις!

Επιστολή προς τον ΟΗΕ με την οποία καταγγέλει το δεύτερο τουρκολυβικό μνημόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων απέστειλε η κυβέρνηση, ωστόσο ξεκαθαρίζει..

Επιστολή προς τον ΟΗΕ με την οποία καταγγέλει το δεύτερο τουρκολυβικό μνημόνιο για έρευνες υδρογονανθράκων απέστειλε η κυβέρνηση, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι παραμένει ανοικτή στις διευθετήσεις που θα προκύψουν από τον «διάλογο» που στήνεται με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η επιστολή της πρέσβειρας Μαρίας Θεοφίλη, Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έχει ημερομηνία 17 Νοέμβρη, απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε ως επίσημο έγγραφο στις 23 Νοέμβρη.

Στην επιστολή σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί άκυρο και το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο που, όπως επισημαίνεται, δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Σε αρκετά σημεία της επιστολής αναφέρεται ότι κάθε προσπάθεια υλοποίησης των δυο Μνημονίων θα έχει σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή σταθερότητα στη Μεσόγειο, όπως βέβαια την εννοούν οι Ευρωατλαντικοί. 

Η ελληνική κυβέρνηση καλεί την Λιβύη και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα προσβάλλει τα ipso facto και ab initio δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της (σ.σ. τη μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα) και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει βάσει της Συμφωνίας για τη μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο (μια συμφωνία με πολλά προβληματικά σημεία). 

Ειδική αναφορά γίνεται στους όρους της Πολιτικής Συμφωνίας στη Λιβύη που έχουν επιβεβαιωθεί πρόσφατα από το ΣΑ του ΟΗΕ και από την οποία αντλεί τη νομιμοποίησή της η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση αυτή δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράφει συμφωνίες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα με άλλες χώρες και δεσμεύουν τη Λιβύη, κάτι που έχει συμβεί φυσικά με το τελευταίο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο της 3ης Οκτώβρη.

Με την επιστολή της, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση για την ειρηνική επίλυση κάθε ζητήματος που αφορά οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου «με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστη και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας».

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις