Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυβέρνηση: Επισπεύδει την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Επιστρέφει η επιτροπή αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που στάλθηκε στη Γερμανία για την εξέταση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) «Marder 1A3»...

Επιστρέφει η επιτροπή αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων που στάλθηκε στη Γερμανία για την εξέταση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) «Marder 1A3».

Πήγαν να ελέγξουν περίπου 30 τέτοια οχήματα, με σκοπό να τα στείλουν οι Γερμανοί εδώ, προκειμένου η κυβέρνηση να ξεκινήσει να αποδεσμεύει ΤΟΜΑ τύπου «BMP1» για να αποσταλούν στην Ουκρανία στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Τα «Marder» αναμένεται να μεταφερθούν σιδηροδρομικώς στην Ελλάδα μέσα στον Ιούλη. Από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση κι έτσι θα επιταχύνει την αποστολή των «BMP1» συνεχίζοντας να εμπλέκει όλο και βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αλλωστε, έχει ήδη αποστείλει οπλισμό και πυρομαχικά στο Κίεβο, ενώ όλες οι κινήσεις της το τελευταίο διάστημα κουμπώνουν ακριβώς πάνω σε σχέδια του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα νέα εξοπλιστικά πακέτα που συζητήθηκαν προχτές στη Βουλή, το περί ενεργοποίησης προγράμματος προμήθειας 3 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων «MQ-9B SeaGuardian», με δύο Σταθμούς Ελέγχου Εδάφους (Ground Control Station), συνολικού εκτιμώμενου ύψους περίπου 388 εκατ. ευρώ, λέγεται αρμοδίως ότι δεν αφορά αποστολές μόνο στο Αιγαίο αλλά και εκτός FIR Αθηνών, συνθήκη την οποία ικανοποιεί η μεγάλη αυτονομία, 40 ωρών, πτήσεως του τύπου. Θυμίζουμε ότι ιπτάμενα ραντάρ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απλώνονται σήμερα σε αποστολές από την Ανατολική Μεσόγειο ως τη Βουλγαρία και τις παρυφές της Μαύρης Θάλασσας, συλλέγοντας εικόνα για τη λυκοσυμμαχία.

Επίσης, η ενεργοποίηση προγράμματος ενσωμάτωσης του συστήματος Αναγνωρίσεως Φίλου ή Εχθρού (IFF) εκδόσεως Mode 5 στα πολεμικά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, κόστους περίπου 53 εκατ. ευρώ, αφορά – σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης – σε μετάβαση συνολική των Ενόπλων Δυνάμεων σε πρότυπα λειτουργίας ΝΑΤΟ και ήδη ανάλογο πρόγραμμα έχει εγκριθεί για την Πολεμική Αεροπορία από τη Βουλή στις 8 Ιούνη 2021. Μάλιστα το ΝΑΤΟ πιέζει όλα τα κράτη – μέλη του να ενσωματώσουν τέτοια συστήματα στα μέσα τους μέχρι το 2025, καθώς οι εξοπλισμοί επιταχύνονται σε όλα τα επίπεδα, πάνω στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο μεταξύ, τη «συνεισφορά» της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά στα ΝΑΤΟικά σχέδια και στη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία «εξήρε» χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», όπου σημείωσε ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές και είναι αξιόπιστη. Βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Εστίασε δε στις δυνατότητες της χώρας να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο βασικά για το αμερικανικό LNG.

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος είχε διμερείς συναντήσεις με παράγοντες, όπως ο Κύπριος ομόλογός του, Γ. Κασουλίδης, ο πρ. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο (είχαν «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τις παγκόσμιες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ενώ σήμερα το πρωί με τον Πομπέο θα έχει «πρόγευμα εργασίας» ο πρωθυπουργός) ή ο διευθύνων σύμβουλος της «American Jewish Committee», ΝτΧάρις (στο επίκεντρο έβαλαν τις «εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή»). Ενώ και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο του συνεδρίου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπένζαμιν Γκαντζ, με το σχετικό δελτίο να λέει πως η Τριμερής Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον αμυντικό τομέα «συμβάλλει στην προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Επίσης αναδείχτηκε η «σημασία του σχήματος συνεργασίας 3+1» με τις ΗΠΑ.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις