Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κρήτη: Φούρναρης έδωσε δουλειά σε 12χρονο “Γιάννη Αγιάννη” και του άλλαξε τη ζωή

Μία πολύ όμορφη ανθρώπινη ιστορία έγινε γνωστή τις τελευταίες μέρες με έναν φούρναρη από τη Κρήτη και ένα νεαρό παιδί.

Πολλές φορές στη ζωή μας ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε πολλά καλά, αφού μαθαίναμε την σημασία των αξιών και..

Πολλές φορές στη ζωή μας ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει σε πολλά καλά, αφού μαθαίναμε την σημασία των αξιών και της δεύτερης ευκαιρίας. Κάτι τέτοιο συνέβη στη Κρήτη, πριν από 25 χρόνια.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OPEN ένας φούρναρης στη Κρήτη πριν 25 χρόνια έπιασε την ώρα που ένα 12χρονο παιδί, σαν άλλος “Γιάννης Αγιάννης” πήγε να τον κλέψει και αντί να τον τιμωρήσει, αποφάσισε να τον βοηθήσει δίνοντας του δουλειά και μία δεύτερη ευκαιρία να μάθει το λάθος του.

Τελικά η μεγάλη δικαίωση για τον συγκεκριμένο φούρναρη ήρθε 25 χρόνια μετά, όπου ο 37χρονος πλέον τον συνάντησε στη Κρήτη όντας μορφωμένος και άλλος άνθρωπος και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια που του προσέφερε τότε.

Δείτε το ρεπορτάζ και τι είπε ο ίδιος ο φούρναρης:

Ο Ουγκώ, στο έργο του “Οι Άθλιοι” καταφέρνει με τρόπο αριστοτεχνικό να πλέξει μια περιπέτεια με πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα. Ο απόκληρος της ζωής είναι το ίδιο πρόσωπο με τον αξιοσέβαστο δήμαρχο. Ο Γιάννης Αγιάννης είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να δώσει στη ζωή του μια διαφορετική τροχιά, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία.
 
Ο Γιάννης Αγιάννης παρουσιάζεται στην αρχή ως ένας άνθρωπος κακομοίρης, τυραννισμένος από τη φτώχεια, που επιβιώνει με δυσκολία στο κοινωνικό περιθώριο. Η πείνα τον οδηγεί στο δρόμο της παρανομίας και φτάνει στο σημείο να ποδοπατήσει την αξιοπρέπειά του και να κλέψει ένα καρβέλι ψωμί. Η τιμωρία που του επιβάλλει ο νόμος και ο εγκλεισμός του σ’ ένα βρωμερό, υγρό κελί, τον καθιστούν έναν κοινό μικρο-εγκληματία.

Ωστόσο, ο Ουγκώ εκπλήσσει τον αναγνώστη, καθώς, μετά την αποφυλάκιση του ήρωα, τον (μετα)πλάθει μ’ έναν τρόπο πραγματικά εντυπωσιακό. Ο Γιάννης Αγιάννης μεταμορφώνεται σ’ έναν άντρα ψημένο από τη ζωή, δίκαιο, με φιλοδοξίες να συνδράμει στο κοινό καλό. Καταφέρνει να εκλεγεί δήμαρχος μιας μικρής πόλης και αναλαμβάνει να αναθρέψει την Τιτίκα, την κόρη μιας δυστυχισμένης πόρνης. Μοναδικός του εχθρός είναι ο Ιαβέρης, ο εκπρόσωπος του νόμου, που τον καταδιώκει με ανεξήγητο πείσμα.

Αυτό που οφείλει, λοιπόν, καθένας ν’ αναρωτηθεί είναι πόσους «Αγιάννηδες» έχει γνωρίσει στη ζωή του, πάνω σε πόσους ανθρώπους έχει εξαντλήσει την αυστηρότητά του, καταδικάζοντάς τους στο περιθώριο με το πρώτο στραβοπάτημα…

«Κάθε άνθρωπος, οπουδήποτε, θα ανθίσει με εκατό απροσδόκητα ταλέντα και ικανότητες, με το που θα του δοθεί απλώς μια ευκαιρία», θα δηλώσει, πολλά χρόνια αργότερα, η βραβευμένη με Νόμπελ Βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσιγκ – και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλησε να μεταδώσει ο Ουγκώ μέσω του ήρωά του.

της Μαρίας Μερτίκα

 
 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις