Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Kουτσούμπας: Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα που σπρώχνει τους ασθενείς στα κοράκια της Υγείας

«Πάρτε πίσω τώρα» το νομοσχέδιο-έκτρωμα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με..

«Πάρτε πίσω τώρα» το νομοσχέδιο-έκτρωμα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με το αντιδραστικό σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε πως το σχέδιο νόμου αποτελεί αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή, που συνδιαμορφώθηκε από τα κοράκια της Υγείας και τους κλινικάρχες, προειδοποιώντας ότι θα κάνει αναγκαστικό μονόδρομο για τους ασθενείς τον ιδιωτικό τομέα.

Από το βήμα της Βουλής εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στους απεργούς γιατρούς και υγειονομικούς που διαδήλωναν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ κάλεσε σε ανυποχώρητο αγώνα για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. 

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία: 

«Διαβάζοντας το νομοσχέδιο, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι ότι “το χειρουργείο πέτυχε… ο ασθενής απεβίωσε”. Οι στόχοι περιορισμού των κρατικών δαπανών στην Υγεία για πρόσληψη προσωπικού, για εξοπλισμό, περιορισμού των δωρεάν παροχών θα επιτευχθούν -αυτό είναι το “χειρουργείο”. Και για να γίνει αυτό, για τον λαό θα “αποβιώσει” ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος των όποιων δικαιωμάτων είχε στην περίθαλψη.

Μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στη νοσοκομειακή περίθαλψη, από τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό, αντί να πάρετε μέτρα για τη λύση τους, επιλέγετε τη “σύγχρονη” μέθοδο του “πονάει κεφάλι… κόβει κεφάλι”. Πονάνε οι λαϊκές ανάγκες… τις “τελειώνουμε” για να μην αποτελούν πρόβλημα.

Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη! Έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο. Όσο κι αν -απεγνωσμένα- ψάχνετε υποστηρικτές μέχρι και την τελευταία στιγμή, έχετε πετύχει την παγκόσμια πρωτοτυπία: Να μη βρείτε ούτε έναν!

Πραγματικά, ούτε μία Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε ένας φορέας δεν συμφωνεί μαζί σας. Με επίσημες ανακοινώσεις έχει καταδικαστεί από όλους. Από τη Μακεδονία ως τη Θράκη, από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, από την Ήπειρο, τη Στερεά και τη Θεσσαλία, από άκρη σε άκρη της Κρήτης, από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών του Αιγαίου. Έχει καταδικαστεί από τις Ενώσεις των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας.

Έχει καταδικαστεί μέχρι και από συνδικαλιστές, από γιατρούς και νοσηλευτές, μέλη, ψηφοφόρους του δικού σας κόμματος.

Και καλά, δεν ακούτε για άλλη μία φορά αυτούς που είναι η ψυχή των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Δημιουργεί όμως απορία που δεν ακούτε ούτε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Γιατί αν εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης, ακόμα και αυτοί κατανοούν, ότι μόνο τα μεγάλα “κοράκια” της ιδιωτικής Υγείας θα είναι ωφελημένα, αφού θα φάνε τις ελάχιστες οικονομίες της κάθε οικογένειας. Σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι ωφελημένη η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών.

Τέτοια, λοιπόν, είναι η πρεμούρα σας, προκειμένου να ξεπληρώσετε τα γραμμάτια στα “κοράκια”, στους μεγάλους κλινικάρχες και τα μεγάλα μονοπώλια της ιδιωτικής Υγείας; Τέτοια είναι, αφού μαζί συντάξατε, συναποφασίσατε και συνδιαμορφώσατε αυτό το νομοσχέδιο!

Και είναι τόσο μεγάλο το πάθος σας να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων της ιδιωτικής Υγείας, να προχωρήσετε το χρεοκοπημένο για τον λαό σχέδιο όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για δημόσια νοσοκομεία-επιχειρήσεις, που δεν διστάζετε να προσφύγετε στο τελευταίο όπλο που σας μένει: Τη συκοφαντία και την καταστολή. Έτσι ήταν πάντα. Αφού ούτε ένα σας επιχείρημα δεν ευσταθεί και δεν πείθει κανέναν, καταφεύγετε στην καταστολή.

Μετά τις σπασμένες πόρτες σε σπίτια απλών ανθρώπων με τους πλειστηριασμούς, τώρα δεν έχετε τον παραμικρό ενδοιασμό να τα βάζετε με αυτούς που πριν δυόμισι χρόνια ψεύτικα χειροκροτούσατε.

Μόλις πριν λίγο καιρό και με βάση το σύγχρονο νομικό σας οπλοστάσιο, επιδόθηκε μία ελεεινή κλήτευση σε δίκη προς την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, την κ. Αφροδίτη Ρέτζιου, την οποία καλούν σε απολογία, επειδή -λέει- “δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις”, καθότι πρωτοστατούσε σε κινητοποίηση με σύνθημα “Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού”!!! Τσίπα δεν έχετε!

Μόλις πριν δύο μέρες, 50 νοσοκομειακοί γιατροί που σας ξεφώνισαν, κάνοντας συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκαν περικυκλωμένοι από 3 διμοιρίες ΜΑΤ!!!

Αν είχε συμβεί κανένα τροχαίο, το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ θα έφτανε πιο αργά. Αν χρειαστεί χειρουργείο κάποιο παιδί στο “Παίδων” θα χρειαστεί να περιμένει έως και 3 χρόνια. Αν επιχειρήσει κάποιος απ’ αυτούς που κατάφεραν να γραφτούν στον “προσωπικό γιατρό” να κλείσει ραντεβού, θα περιμένει μετά τον Φλεβάρη – Μάρτη και βλέπουμε…

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το νομοσχέδιο που έφερε στην Ολομέλεια η κυβέρνηση χρειάζεται να απορριφθεί, γιατί αποτελεί αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη για την οποία έβαλαν το “χεράκι τους” όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις. Η κάθε μία συνέχιζε το έργο της προηγούμενης και διαγωνίζονταν ποια ήταν η πιο αποτελεσματική στην απαξίωση.

Ένα νομοσχέδιο που “πατάει” πάνω σε υπαρκτά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, όσον αφορά τη στελέχωση, την εκπαίδευση, τους πολύ χαμηλούς μισθούς των γιατρών και άλλα, όχι για να τα λύσει, αλλά για να τα κάνει ακόμα χειρότερα.

Τα προβλήματα αυτά, όμως, δεν τα έφερε η κακιά μας η μοίρα, αλλά τα δημιούργησαν με την πολιτική τους όσοι κυβέρνησαν. Και εσείς! Με όποιο μείγμα κι αν εφάρμοσαν την πολιτική τους. Με όποια σύνθεση, δεξιά – κεντροδεξιά – ολίγον κεντροαριστερή – αριστεροδεξιά, άλλες.

Και τι προτείνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ για να λύσει τα υπαρκτά αυτά προβλήματα; Τα ίδια και χειρότερα μέτρα. Τα ίδια και χειρότερα εργαλεία που απορρέουν από την ίδια πολιτική που ακολουθήθηκε κι έφερε τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα! Γιατί πάντα τέτοιου είδους μέτρα ήταν και είναι κοστολογημένα, γιατί βλέπετε, “δεν γίνεται να εκτρέπονται οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι” σας. Λόγια δικά σας! Και πάντα έχουν κριτήριο το πόσο μειώνεται το “κόστος” λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου να “ανταποκριθούν” υποτίθεται στις μειωμένες κρατικές δαπάνες, ώστε σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους να είναι υποτίθεται …”βιώσιμα”!!!

Μαζί με τα σοβαροφανή επιχειρήματά σας, οι ομολογίες σας είναι κυνικές και διαδέχονται η μία την άλλη. Και τι δεν έχετε πει σε αυτήν εδώ την αίθουσα και τα διάφορα πάνελ που τριγυρνάτε!!!

Πρόσφατα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σα να μη σκέφτεται τι ξεστομίζει, δήλωσε πως δεν θα προκηρυχθεί θέση μόνιμου παιδιάτρου που θα δουλεύει κανονικά και θα κάνει εφημερίες σε επαρχιακό νοσοκομείο της χώρας που νοσηλεύει εκατοντάδες παιδιατρικούς ασθενείς, επειδή θα προκηρυχθεί θέση… μισού παιδιάτρου, αφού περάσει το συγκεκριμένο έκτρωμα που προτείνετε σήμερα!!!

Πόσο πιο κυνική ομολογία να κάνει η κυβέρνηση και πόσο πιο απλά πρέπει να τα πει για να καταλάβει κάποιος τι έρχεται; Επαναφέρετε το παλιό τροπάρι και βγαίνετε στα διάφορα κανάλια και δηλώνετε πως κινητοποιούνται …”ισχνές μειοψηφίες”! Μπερδεύετε φαίνεται τον τηλεοπτικό φακό με τον καθρέφτη του σπιτιού σας. Λογικό! Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Εδώ ακόμα προσπαθείτε να μας πείσετε πως κάνατε επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας την ώρα που έχουμε 35.000 νεκρούς.

Προσπαθείτε να μας ξαναφέρετε ως πρότυπο για τα μέτρα που θέλετε να περάσετε, τα χρεοκοπημένα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι στην πανδημία. Αλλά “δείξε μας τον φίλο σου να σου πω τι είσαι…”.

Μέχρι και για τα 3.000 παιδιά που βρίσκονται σε αναμονή για μία επέμβαση στο Παίδων “Αγία Σοφία” πήγατε να τα ρίξετε στους γιατρούς και τους αναισθησιολόγους που δήθεν δεν εκδήλωναν ενδιαφέρον να στελεχώσουν το νοσοκομείο!!! Βέβαια, μόλις προκηρύξατε 3 θέσεις αναισθησιολόγων, έγιναν 5 αιτήσεις!!! Ήταν που δεν υπήρχαν γιατροί. Σα δεν ντρέπεστε…

Η πραγματικότητα, η γνώμη του κόσμου, των υγειονομικών, φαίνεται πως “πέρασε και δεν ακούμπησε” την κυβέρνηση και τους συντάκτες του νομοσχεδίου.

Κυρίες και κύριοι,

Γιατί είναι “τομή” αυτά τα μέτρα;

Γιατί σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με τον γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.

Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά άρθρα του νομοσχεδίου. Το άρθρο 10 και το άρθρο 7.

Το άρθρο 10 ανατρέπει μία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Επί της ουσίας οδηγούν όσους νοσοκομειακούς γιατρούς μπορούν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο, με το πρόσχημα ότι έτσι θα έχουν καλύτερους μισθούς!

Με μαθηματική ακρίβεια ο λαός θα σπρωχτεί στον μονόδρομο του ιδιωτικού πάρεργου-μεγαθηρίου της ιδιωτικής Υγείας, αφού η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού ή μία απλή απεικονιστική εξέταση διαρκεί μήνες ή και χρόνια.

Κάποιοι γιατροί μάλιστα, είτε προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες είτε αντικειμενικά, λόγω της άθλιας υποστελέχωσης, θα μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. “Θέλεις να χειρουργηθείς; Στο νοσοκομείο έχει μεγάλη αναμονή, πάμε σε μία ιδιωτική κλινική” ή “Θέλεις επανεξέταση; Κλείσε ραντεβού στο 1535, αν δε βρεις ή βιάζεσαι, έλα στο ιδιωτικό μου ιατρείο”! Αυτοί είναι κάποιοι συχνοί διάλογοι που θα ακούγονται στο προσεχές μέλλον, εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Το καπιταλιστικό κράτος, λοιπόν, μέσω της κυβέρνησής του, οριοθετεί τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο σημερινό ανεπαρκέστατο έως άθλιο επίπεδο παροχών. Και ως διέξοδο καθιερώνει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα, “σπρώχνει” τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να ενταχθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου με προσδοκία την αύξηση του εισοδήματός τους, που όμως αυτό τελικά θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος από αυτούς, ενώ η πλειοψηφία θα συνεχίσει να εργάζεται με ακόμα πιο επαχθείς εργασιακούς, μισθολογικούς και επιστημονικούς όρους.

Δηλαδή, από τη μια το κράτος διαμορφώνει τους όρους αποδυνάμωσης των δημόσιων νοσοκομείων και αμέσως μετά, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, το παραπέμπει στους “κανόνες της αγοράς”!

Οι στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, καθώς και η συσσώρευση των ανικανοποίητων αναγκών της περιόδου της πανδημίας θα συνδέονται κυρίως με τη δυνατότητα πληρωμής για την αγορά τους.

Με δεδομένο το στοιχείο της αύξησης της φτώχειας, της ακρίβειας, της καθήλωσης των μισθών, τις τιμές ηλεκτροσόκ στην Ενέργεια δημιουργούνται οι όροι για να κλείσουν οι πόρτες του δημόσιου νοσοκομείου οριστικά για μία μεγάλη μερίδα ασθενών και να αποκλειστούν από βασικές, ακόμα και επείγουσες ανάγκες.

Τα παραμύθια που λέει η κυβέρνηση, ότι τάχα μου έτσι θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες λίστες χειρουργείων, είναι απλά εξοργιστικά για όποιον τα ακούει. Γιατί αυτή η κυβέρνηση ήταν που πριν δύο χρόνια ανέστειλε για μήνες τα χειρουργεία στο ΕΣΥ, την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας. Και ακόμα τώρα τα υπολειτουργεί.

Γιατί χιλιάδες κόσμου εξωθήθηκαν να πληρώσουν πανάκριβα τη λύση στο πρόβλημά τους στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Τα οποία, βέβαια, η κυβέρνηση “τάισε” προκλητικά, με τους ασθενείς που “έδιωξε” από τα δημόσια νοσοκομεία.

Γιατί τα χειρουργεία στο ΕΣΥ έκλεισαν για να μετατεθεί το νοσηλευτικό προσωπικό τους στα τμήματα Covid, επειδή η κυβέρνηση αρνιόταν να προσλάβει το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Γιατί οι κάποιοι εκατοντάδες νοσηλευτές που δεν προσλήφθηκαν, κόστισαν δεκάδες κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Δηλαδή, κόστισαν την αναστολή χιλιάδων επεμβάσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς που δεν είχαν να πληρώσουν για να βρουν λύση ιδιωτικά.

Σκοπός του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει οποιαδήποτε μελλοντική στήριξη των κλινικών και των χειρουργείων με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονες συνθήκες.

Λέγοντας ότι από εδώ και πέρα όποιος θέλει να αποφύγει τις μεγάλες λίστες αναμονής, “ας πληρώσει να τελειώνουμε”. Για του λόγου το αληθές, αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που ετοιμάζετε.

Μόνοι σας τα παραδέχεστε.

Για τα έτη 2021, 2022 και 2023 συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 12.000 μόνιμοι υγειονομικοί. Για τα ίδια χρόνια οι προσλήψεις θα κυμανθούν στους 5.600. Πάνω δηλαδή από 6.500 λιγότεροι μόνιμοι υγειονομικοί σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και λοιπές δομές αυτή την τριετία. Για το μη μόνιμο προσωπικό, προβλέπεται μείωση 12% από ό,τι το 2022 που αντίστοιχα προέβλεπε μείωση 10% από το 2020. Η μείωση, της μείωσης, τη μείωση, ω μείωση (Γραμματική ξέρετε…)!

Κυρίες και κύριοι,

Το άλλο επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι με αυτό το νέο νομοσχέδιο “θα βελτιωθεί το εισόδημα των γιατρών”, είναι διπλά επικίνδυνο. Μάλιστα κάνατε το εξής κολπάκι της συμφοράς:

Τελευταία ημέρα πριν μπει στις Επιτροπές της Βουλής το μόρφωμα που υπερασπίζεστε, προσθέσατε 10 άρθρα, τα άρθρα 54-63, που αφορούν το μισθολογικό των γιατρών και κάνατε μία απέλπιδα προσπάθεια να τα παρουσιάσετε ως κοσμογονία!

Μα καλά… Αφού με αυτά τα άρθρα βελτιώνεται τόσο πολύ το εισόδημα των γιατρών του ΕΣΥ, τότε γιατί να χρειαστεί να κάνουν και ιδιωτικό επάγγελμα;

Αυτοαναιρείστε και γελοιοποιείστε ταυτόχρονα. Αλλά, δεν είστε τόσο αφελείς!

Αφού το συγκεκριμένο μισθολόγιο αξιοποιείται κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα νομικά εμπόδια, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών των γιατρών! Πρόκειται για μισθολόγιο που οι αυξήσεις που προβλέπονται, δεν αποκλίνουν από το “φάσμα” των απαράδεκτα χαμηλών μισθών, από την πολιτική που στοιχείο της είναι η διαμόρφωση “φτηνού” επιστημονικού δυναμικού. Σε κάποιους μάλιστα προβλέπει και μείωση. Να το πούμε κι αυτό!

Η διαμόρφωση αυτού του μισθολογίου συνιστά καθαρό εκβιασμό προς τους γιατρούς που λίγο ή πολύ τους λέει “σου έδωσα τη δυνατότητα να βελτιώσεις τη θέση σου αρπάζοντάς τα από τους ασθενείς…, αν δεν τα πήρες, δεν φταίμε εμείς”!!! Σάπιοι και διεφθαρμένοι ως το μεδούλι είστε!

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το κράτος σας παραδέχεται πως δεν θα ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, των υγειονομικών, δεν θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, δεν θα εφαρμόσει άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίων επίπεδα, δεν θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Αυτά, άλλωστε, δεν τα έπραξε και καμιά προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί ήταν…αντίθετα με τους “δημοσιονομικούς στόχους”, τους οποίους όλοι σας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε και υλοποιήσατε.

Βλέπετε, λεφτά για την υγεία του λαού και για αξιοπρεπείς μισθούς των υγειονομικών “δεν περισσεύουν”, αλλά μπορούν να δίνονται απλόχερα για τις δουλειές των επιχειρηματικών ομίλων, τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ ή όποιον άλλο κάνει γνωστές “αγαθοεργίες”-πολέμους, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις σπιτιών και άλλα.

Ας πάμε στο δεύτερο παράδειγμα.

Το άρθρο 7 προβλέπει ότι οι θέσεις που βγαίνουν “άγονες” θα προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης και θα καλύπτονται από ιδιώτες. Δηλαδή, θα δουλεύει κάποιος τρεις μέρες, για τέσσερις ώρες ανά μέρα στο δημόσιο νοσοκομείο και τις υπόλοιπες θα ασκεί ιδιωτικό έργο σε ιδιωτική κλινική ή στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη παρουσίασης του νομοσχεδίου, ο υπουργός Υγείας έθεσε με “απορία” δήθεν το ερώτημα: Γιατί υπάρχει πρόβλημα στην αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών αφού “οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν” και ότι “η άσκηση του ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ δεν θα επηρεάσει καθόλου τη λειτουργία του συστήματος Υγείας”;;;

Ως προς το πρώτο: Προς το παρόν βέβαια -γιατί με εσάς δεν μπορείς να έχει κανένας και το κεφάλι του ήσυχο- ασφαλώς δεν θα πληρώνουν άμεσα οι ασθενείς. Αλλά οι ασθενείς, έτσι κι αλλιώς όμως, πληρώνουν όλη τους τη ζωή έμμεσα, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και τα οποία πλέον -με διαδοχικές αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων- δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Υπάρχουν κι άλλα όμως: Τα τεράστια κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία αντί να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμων γιατρών, παραπέμπεται η λύση τους, εάν και εφόσον το επιλέξουν κάποιοι ιδιώτες γιατροί. Δηλαδή, αντί το κράτος να εξασφαλίσει την επάρκεια σε γιατρούς, κάνει τον “τροχονόμο” των κανόνων της αγοράς, που με κριτήριο το κέρδος -κάθε μορφής- θα καθορίζει, εάν και εφόσον καλυφθούν ορισμένες ανάγκες.

Η απασχόληση των ιδιωτών γιατρών εξ αντικειμένου θα μπαλώνει τρύπες. Οι ανάγκες, όμως, των ασθενών και των δημόσιων νοσοκομείων είναι πάγιες και διαρκείς. Πώς λοιπόν θα καλύπτονται τις μέρες και τις ώρες της απουσίας των ιδιωτών γιατρών; Φανταστείτε έναν παθολόγο που θα δουλεύει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο τρία τετράωρα τη βδομάδα. Τι ποιοτική ιατρική θα κάνει που δεν θα προλαβαίνει να δει ούτε τις εξετάσεις των ασθενών; Ποιος θα είναι με τους ασθενείς, όταν αυτός θα βρίσκεται στο ιδιωτικό του ιατρείο;

Φανταστείτε, τι έχει να γίνει με τους ψυχικά πάσχοντες. Όταν όσα ψυχιατρικά νοσοκομεία και κλινικές έχουν μείνει, ασφυκτιούν από τα ράντζα, με τους ελάχιστους ψυχιάτρους να προσπαθούν να περιθάλψουν, όπως μπορούν, ασθενείς με πολύπλοκες και συχνά δυσεπίλυτες ανάγκες στην παρακολούθηση και τη θεραπεία τους.

Πώς οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης θα βοηθήσουν τους ασθενείς αυτούς;

Ας αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει για την παρακολούθηση του ασθενούς που χρειάζεται χειρουργείο, το “Έρχομαι, κάνω χειρουργείο και φεύγω”. Ας σκεφτεί ο καθένας τι θα πει για έναν ογκολογικό άρρωστο, που πολύ δύσκολα μπορεί να αρχίσει χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, και εξαναγκάζεται να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του στον ιδιωτικό τομέα, τι θα πει να υπάρχει ογκολόγος μόλις τρία τετράωρα τη βδομάδα!!! Ποιος θα είναι μαζί του όταν θα έχει επιπλοκές, καθόλου σπάνιες, για αυτές τις θεραπείες;

Ας σκεφτεί αντίστοιχα και ο κάθε γιατρός: Για ποια συνέχεια του επιστημονικού έργου μπορούμε να μιλάμε, όταν η παρακολούθηση των ασθενών δεν εξασφαλίζεται με γιατρούς-“επισκέπτες” και με το “μυαλό και το μάτι” του γιατρού στην κύρια δουλειά του, που θα είναι -εκ των πραγμάτων- αυτή του ιδιωτικού ιατρείου;

Κυρίες και κύριοι,

Λέμε ότι εκτός από τομή, τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, είναι και αντιδραστική συνέχεια των προηγούμενων νόμων, γιατί ακριβώς έρχονται να προστεθούν στις αντιδραστικές αλλαγές που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιδείνωσαν τους όρους περίθαλψης των ασθενών. Αρκεί κάποιος να ανατρέξει στο παρελθόν, πρόσφατο και μη.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να θεσμοθετήσει τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ και επανήλθε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011. Άλλος τέτοιος εμβληματικός σταθμός ήταν η καθιέρωση του θεσμού του “επικουρικού γιατρού”, δηλαδή, γιατρού με ένα χρόνο σύμβαση.

Αυτό έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχικά για τη “γρήγορη κάλυψη των αναγκών στις απομακρυσμένες περιοχές”. Σταδιακά, επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, με συνέπεια σήμερα να αποτελεί σχεδόν την επικρατούσα μορφή προσλήψεων και εργασιακών σχέσεων, που μάλιστα εκτοξεύθηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και η συνέχεια είναι γνωστή.

Όποιος κι αν κυβέρνησε, είχε ως σταθερή πυξίδα στην πολιτική του την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου σιγά-σιγά εξαφανίστηκαν αυτές και το προσωπικό τους. Και έχουμε φτάσει στο σημείο οι διάφοροι ιδιωτικοί όμιλοι να έχουν υποκαταστήσει όλες τις πρωτοβάθμιες διαγνωστικές πράξεις στη χώρα.

Όποιος κυβέρνησε, ευνόησε τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία. Είτε τα επέκτεινε, είτε “ξέχασε” να καταργήσει τις αντιλαϊκές αυτές διατάξεις! Και το κυριότερο. Επί όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζει, με τα μονοπώλια του κλάδου να ανοίγουν “μαγαζιά Υγείας” σαν τα μανιτάρια. Είναι άλλωστε στρατηγική τους συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός μιλάει “για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και ΣΔΙΤ” και ο κ. Τσίπρας για “αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά”! Ας βρει, αν μπορεί κάποιος, τις ουσιαστικές διαφορές.

Ακόμη και προχτές ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως είναι εναντίον του νομοσχεδίου επειδή λέει οι “ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί θα αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων νοσοκομειακών γιατρών επιλέξουν τη νέα εργασιακή σχέση”.

Για όποιον δεν κατάλαβε, δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι εμπόρευμα οι υπηρεσίες Υγείας, πελάτες οι ασθενείς, έμποροι των υπηρεσιών οι γιατροί. Απλά, μας λένε ότι αυτό να γίνεται με βάση κανόνες και όχι με αθέμιτο ανταγωνισμό!!! “Πιάσε τ’ αυγό και κούρευ’ το…”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι μόνο ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί. Μάλιστα. Προσπαθείτε όμως να αποκρύψετε ότι το “Εθνικό” Σύστημα δεν σημαίνει ότι είναι και “Λαϊκό”.

Καταμερισμός υπάρχει, προκειμένου να εξασφαλίζονται, με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη του κράτους, οι ελάχιστες παροχές, προκειμένου να μη στοιχίζει η υγεία του λαού, να μην έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ομίλων για τους οποίους πρωταρχικά και κύρια ενδιαφέρεστε! Ίσα-ίσα, δηλαδή, να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η διατήρηση της ικανότητας των εργαζομένων να δουλεύουν, προκειμένου να είναι ικανοί να αξιοποιούνται για το ξεζούμισμα από τον εργοδότη, μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Βέβαια, σήμερα, πιο πολύ διαμορφώνεται ένα Εθνικό Σύστημα Πληρωμών Υγείας! Αυτό περισσότερο ταιριάζει ως ονομασία σε αυτό που φτιάχνετε…

Συμπερασματικά, λοιπόν, το αποτέλεσμα και αυτών των μέτρων θα είναι η επιδείνωση των όρων της περίθαλψης του λαού και όχι η βελτίωσή τους.

Με την ίδια “συνταγή” που διαμόρφωσε αυτό το άθλιο σύστημα Υγείας δεν μπορούν να δοθούν λύσεις προς όφελος των ασθενών και των υγειονομικών. Γιατί σε αυτή την “ανάπτυξη”, που κριτήριο έχει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν αποτελούν λύσεις για τον λαό μας όλα αυτά. Δεν είναι λύση για τον λαό η παράλληλη ανάπτυξη του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην Υγεία και του Δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του ή οι συμπράξεις τους.

Κυρίες και κύριοι,

Εκτός από τον προσωπικό Γολγοθά του καθενός και της καθεμιάς, την προσωπική μας ατομική πείρα, έχουμε πλέον και μία νέα συλλογική πείρα, αυτή που προήλθε μέσα από την πανδημία. Γιατί η πανδημία και η διαχείρισή της απέδειξαν με τον πλέον ωμό τρόπο ότι η Υγεία δεν μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται. Απέδειξε ότι έχουν αποτύχει οι συνταγές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, ότι είτε “μαύρα” – είτε “άσπρα”, είτε νόμιμα – είτε παράνομα, ο λαός δεν πρέπει να πληρώνει για υπηρεσίες περίθαλψης που δικαιούται.

Εσείς, όμως, εκεί. Δεν διστάζετε να αναποδογυρίσετε την πραγματικότητα και τα συμπεράσματα της πανδημίας, αυτά που όλος ο λαός έζησε και είδε με τα μάτια του. Ξέχασε μήπως κανείς πού ήταν ο ιδιωτικός τομέας Υγείας στην περίθαλψη των ασθενών COVID-19; Να τους θυμίσουμε: Πουθενά! Οι κλίνες του έμειναν κατά 95% Covid-free.

Κερδοσκόπησε όμως από τα τεστ και τη λοιπή νοσηρότητα, γιατί όταν οι χειρουργικές αίθουσες των δημόσιων νοσοκομείων ήταν κλειστές, προκειμένου να εξοικονομηθεί έστω και ένας αναισθησιολόγος, οι αντίστοιχες αίθουσες των ιδιωτικών νοσοκομείων δούλευαν στο φουλ!

Αλήθεια, σε τι κατάσταση θα ήταν τα υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, αν είχε καταργηθεί από πριν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση; Αν οι γιατροί του δημόσιου τομέα είχαν δικαίωμα τότε να ασκούν ιδιωτικό έργο και στα νοσοκομεία δούλευαν ιδιώτες με σχέση μερικής απασχόλησης;

Την περίοδο της πανδημίας υπήρχαν γιατροί που δούλευαν 15-20 ώρες το 24ωρο, για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Ειδικά στα επαρχιακά, αλλά και στα νοσοκομεία της Αττικής, παθολόγοι και πνευμονολόγοι έκαναν υπεράριθμες εφημερίες στα τμήματα COVID, υπερέβαλαν εαυτόν, με αυτοθυσία.

Θα μπορούσε να γίνει αυτό, αν τα απογεύματα έπρεπε να δουλέψουν στο ιατρείο τους; Αν έπρεπε να φύγουν άρον-άρον από τις κλινικές τους για να κάνουν τη βάρδιά τους στην ιδιωτική κλινική με την οποία συνεργάζονταν; Πόσοι γιατροί θα ζητούσαν να μην εκτεθούν σε ασθενείς με COVID για να μπορέσουν να εργαστούν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα;

Στην πανδημία αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί η δουλειά στο δημόσιο νοσοκομείο με το ιδιωτικό έργο. Τουλάχιστον όχι χωρίς το ένα να είναι εις βάρος του άλλου.

Τι θα συνέβαινε αν τα νοσοκομεία ήταν σαν και αυτό της Σαντορίνης που από το 2016 εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και επίσημα λειτουργεί ως αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα; Ποιος θα πλήρωνε για να έχει έσοδα το νοσοκομείο; Μήπως οι εκατομμύρια ασθενείς με COVID-19;

Ποιος έχει ξεχάσει ότι τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας κατέρρευσαν ένα-ένα, επειδή ακριβώς είχαν εφαρμοστεί αυτά που θέλει κι εδώ να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση; Δηλαδή, ενισχυμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας και δημόσιο τομέα με ενισχυμένα εμπορευματικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά; Αυτό είναι άλλωστε το μείγμα που προωθεί και η στρατηγική για το “νέο ΕΣΥ”, μέρος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όλα, λοιπόν, για να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, να τηρηθεί η ίδια συνταγή που έφτασε τον λαό στην κατάντια να ψάχνει με το κιάλι ένα ραντεβού για μία εξέταση.

Κυρίες και κύριοι,

Το ΚΚΕ απευθύνεται στις μόνες δυνάμεις που είναι ελπιδοφόρες για το μέλλον του τόπου, στις λαϊκές δυνάμεις. Ενώνει τη φωνή του με τους μαχόμενους υγειονομικούς και μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των Σωματείων, των Συνδικάτων, των άλλων φορέων του διεκδικεί:

– Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

– Αυξήσεις στους μισθούς.

– Κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

– Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Υγεία.

Το ΚΚΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση που αποτελεί: Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού.

Σε μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από μια γνήσια λαϊκή – εργατική εξουσία – διακυβέρνηση της χώρας.

Η υπόθεση της Υγείας, η απόρριψη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Υγεία είναι υπόθεση της πάλης του λαού.

Είμαστε στο πλευρό των γιατρών και νοσηλευτών που σήμερα απεργούν, διαδηλώνουν εδώ έξω από τη Βουλή αυτή την ώρα, απαιτώντας να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα και καλώντας τους βουλευτές όλων των πτερύγων να μη λερώσουν τα χέρια τους δίνοντας με την ψήφο τους την τελική χαριστική βολή στην Υγεία». 

Σχετικά θέματα

Απόψεις