Κοινωνία

Κορωνοϊός: Το ένα κρούσμα μετά το άλλο στους οδηγούς αλλά ο ΟΑΣΘ δεν έχει λάβει μέτρα

Καταγγελία της ΔΑΣ ΟΑΣΘ

Εδώ και μια βδομάδα σε τερματικό σταθμό λεωφορείων του ΟΑΣΘ «το ένα κρούσμα διαδέχεται το άλλο μεταξύ των εργαζομένων οδηγών» καταγγέλλει η ΔΑΣ, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι οδηγοί ενημέρωσαν τον γιατρό εργασίας, ωστόσο «ο Οργανισμός δεν έχει λάβει το παραμικρό μέτρο προστασίας –ούτε καν ιχνηλάτηση- με αποτέλεσμα ήδη πέντε συνάδελφοι να ασθενούν εκ των οποίον ο ένας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο».

Προσθέτει ότι «και άλλα κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε εργαζόμενους του ΟΑΣΘ μέσα στο γενικότερο επιδημιολογικό κλίμα έξαρσης της πανδημίας που επικρατεί αυτή την περίοδο στην πόλη μας και στη Β. Ελλάδα» και υπογραμμίζει ότι «καλές είναι οι συμβουλές της διοίκησης ”να πάτε να εμβολιαστείτε” αλλά αυτό δεν φτάνει και κυρίως δεν αθωώνει κανέναν από τις τεράστιες ευθύνες του, γιατί οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας είναι υποχρέωση του εργοδότη. Η στάση αυτή του ΟΑΣΘ έναντι των εργαζομένων και των επιβατών είναι εγκληματική!».

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι μέσα σε όλα αυτά, η διοίκηση του ΟΑΣΘ δηλώνει ότι θα ανοίξει την μπροστινή πόρτα των λεωφορείων για την είσοδο και έξοδο των επιβατών, δηλαδή «θα καταργήσει και αυτό το ελάχιστο μέτρο προστασίας των εργαζομένων». 

Η ΔΑΣ τονίζει ότι «ΟΑΣΘ και υπουργείο φέρουν τεράστια ευθύνη που προμηθεύτηκαν ακατάλληλα λεωφορεία με δυο πόρτες και χωρίς παράθυρα μέσα στα οποία στριμώχνεται καθημερινά ο κόσμος σε συνθήκες που ευνοούν τη διασπορά του ιού. Επίσης φέρουν τεράστια ευθύνη για το ότι άνοιξαν την πόρτα των μετατάξεων με αποτέλεσμα να φεύγουν δεκάδες εργαζόμενοι και να υπάρχουν ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες δηλ. οδηγοί και τεχνίτες».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ απαιτεί:

  • Άμεση επισκευή και ένταξη στην κυκλοφορία όσο το δυνατόν περισσότερων οχημάτων
  • Να επιταχθούν όσα μέσα είναι αναγκαία για την αποσυμφόρηση των λεωφορείων στις ώρες αιχμής και στις γραμμές με μεγάλο επιβατικό φόρτο.
  • Να παρθούν τώρα όλα τα κατάλληλα μέτρα για την άμεση ανάσχεση της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας με ιχνηλάτηση και μαζικά τεστ.
  • Η διοίκηση του ΟΑΣΘ να μην ανοίξει την μπροστινή πόρτα που είναι και το μοναδικό μέσο προστασίας του εργαζόμενου εντός του λεωφορείου.
  • Να γίνει εξαντλητική ενημέρωση από τον ιατρό εργασίας και άλλο επιστημονικό προσωπικό με επιστημονικά στοιχεία και αποδείξεις για τη σημασία του εμβολιασμού ώστε να απαντιούνται τα τυχόν ερωτήματα και οι εύλογοι προβληματισμοί των εργαζομένων και να μην βρίσκουν έδαφος σκοταδιστικές απόψεις και αντιλήψεις
(Επισκέψεις: 136 φορές, όπου 3 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend