Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κορωνοϊός: Πότε θα φτάσει στην Ευρώπη η μετάλλαξη «Κράκεν»

Με  «ταχύτητα φωτός» εξαπλώνεται το νέο στέλεχος κορωνοϊού ΧΒΒ.1.5, η αλλιώς «Κράκεν», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC),..

Με  «ταχύτητα φωτός» εξαπλώνεται το νέο στέλεχος κορωνοϊού ΧΒΒ.1.5, η αλλιώς «Κράκεν», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), την ώρα που αυτό διασχίζει την Αμερική και «ξαγρυπνά» τους επιδημιολόγους.

Τα άσχημα νέα είναι ότι η «Κράκεν» εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή υπερέχει σε πολλά από τα σημερινά κυρίαρχα στελέχη της «Όμικρον», ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα, όπως το ότι η Ευρώπη έχει κάποιο χρόνο για να προετοιμαστεί, σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν κατακόρυφα.

«Υπάρχει πιθανότητα αυτή η παραλλαγή να έχει επιπτώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αλλά όχι και πολύ σύντομα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι παρούσα σε πολύ χαμηλά επίπεδα», τονίζει το ECDC σε πρόσφατη αξιολόγησή του για το συγκεκριμένο στέλεχος.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, η τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Covid-19, Μαρία Βαν Κερκχόβ, δήλωσε ότι η υπηρεσία υγείας ανησυχεί για το πόσο γρήγορα η υποπαραλλαγή αντικαθιστά άλλες που κυκλοφορούν, ενώ στις ΗΠΑ, οι περιπτώσεις αυξήθηκαν από το 4% στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Συντονιστή του Λευκού Οίκου για τον Covid-19.

Τα δεδομένα που προέρχονται από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η  «Κράκεν εξαπλώνεται επιθετικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες. Εντούτοις, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, εάν προκαλεί σοβαρότερη  μόλυνση από τα άλλα στελέχη.

Ωστόσο, το ότι η μετάλλαξη βρίσκεται σε έξαρση στις ΗΠΑ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα στο «μάτι του κυκλώνα». «Σημαντικές διαφορές στην κυκλοφορία των μεταλλάξεων έχουν παρατηρηθεί μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπογραμμίζει το ECDC.

Ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης πιθανότατα να οφείλεται στην ικανότητα του «Κράκεν» να προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει επηρεαστεί από προηγούμενες λοιμώξεις ή και από εμβολιασμό, σημειώνει το ECDC.

Προς το παρόν, η παραλλαγή φαίνεται να είναι απλώς ένα «ράπισμα» στην Ευρώπη όσον αφορά τους αριθμούς κρουσμάτων, αναφέρει το ECDC, αν και έχει εντοπιστεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μία πιθανή έξαρση των κρουσμάτων να συμπέσει με την ήδη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, καθώς τα κρούσματα γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού ανεβαίνουν, πιέζοντας τα νοσοκομεία.

Επισημαίνεται ότι στο Βέλγιο, οι αρχές δημόσιας υγείας κήρυξαν επιδημία γρίπης λόγω αυξανόμενων κρουσμάτων, με την κορύφωση να αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

με πληροφορίες από Politico 

Σχετικά θέματα

Απόψεις