Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΝΕ: Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά! Σκέψου, δράσε, ζήσε χωρίς ναρκωτικά!

Ανοιχτή συζήτηση με νέους και νέες με θέμα τις θέσεις και τη δράση της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά διοργανώνει η Επιτροπή Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ την Τετάρτη 26 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στο Θέατρο της πλατείας Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Άρεως, στις 20.00.

Ανοιχτή συζήτηση με νέους και νέες με θέμα τις θέσεις και τη δράση της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά διοργανώνει η Επιτροπή Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ την Τετάρτη 26 ΙούνηΠαγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στο Θέατρο της πλατείας Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Άρεως, στις 20.00.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις οι:

 • Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος και επικεφαλής του Τμήματος ενάντια στα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • Εύα Τιγκίρη, επικεφαλής της Επιτροπής κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων του ΚΣ της ΚΝΕ
 • Λεμονιά Φακάρου, ψυχολόγος και µέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ. 

Σε ανακοίνωσή της για την Τετάρτη 26 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, η ΚΝΕ αναφέρει τα εξής:

«Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά!

Σκέψου, δράσε, ζήσε χωρίς ναρκωτικά!

Κάθε νέος και νέα που σήμερα ασφυκτιά στα στενά όρια ενός συστήματος που σαπίζει έχει διέξοδο: τον αγώνα για την ανατροπή!

Έλα μαζί μας!

Η διέξοδος βρίσκεται στην ενεργητική, συλλογική, αγωνιστική στάση ζωής, σε σύγκρουση με την παθητικότητα, την απογοήτευση, τη φυγή που καλλιεργεί το σύστημα με τα ναρκωτικά και την ναρκωκουλτούρα.

 • Γιατί η ζωή που μας «γεμίζει», η ζωή με δικαιώματα, κατακτιέται με την συλλογική δράση, τον οργανωμένο αγώνα, με εμάς πρωταγωνιστές!
 • Γιατί την πραγματική ελευθερία την κατακτάμε όταν είμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας και διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν. Τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή, πολύτιμα για τους εκμεταλλευτές μας!
 • Γιατί οι συναρπαστικές στιγμές, οι πραγματικές συγκινήσεις κρύβονται μέσα στην ίδια τη ζωή και τη συλλογική δράση και όχι στην «ψευδαίσθηση» και τη φυγή!

Στο σάπιο σύστημα τους που ασφυκτιάς, σήκωσε ανάστημα, μάθε να νικάς!

Ανασφάλεια, ανεργία, ακρίβεια, ρατσισμός, πόλεμος, φτώχεια, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις… Τα αδιέξοδα μοιάζουν ανυπέρβλητα και η χρήση ναρκωτικών με ένα «υποκατάστατο» όλων όσων στερεί το σύστημα.

Τα “κατορθώματα” ενός συστήματος που σαπίζει:

 • Η ενισχυμένη έκθεση ναρκωτικών ουσιών, με την αναγνώριση της ψυχαγωγικής χρήσης τους, δε μείωσε, αλλά αύξησε τα ποσοστά χρήσης.
 • 1 στους 4 εφήβους στην Ελλάδα αναφέρει πως είχε κάνει χρήση παράνομης ουσίας, με δημοφιλέστερη την πολυδιαφημισμένη κάνναβη.
 • Η ηλικία πειραματισμού πέφτει ως και τα 13 έτη, ενώ 6 στους 10 μαθητές θεωρούν ακίνδυνη τη δοκιμή κάνναβης, παρ’ όλο που προκαλεί εθισμό σε 1 στους 6.
 • 1 στους 3 όσων ξεκίνησαν θεραπεία, αφορούσε στη χρήσης κάνναβης, όταν η ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα έως το 2025.
 • Ο Κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για τη λειτουργία του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) που με την κάλυψη του κράτους έχει κάνει αποδεκτό τον “κοινωνικό θάνατο”, αρκεί να μη χαλάει η τουριστική μόστρα της πρωτεύουσας!
 • Προωθείται η εμπορευματοποίηση και διάλυση της πρόληψης και της απεξάρτησης με βάση κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως με την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ. Την ίδια στιγμή σε πρόγραμμα πρόληψης το 2023, συμμετείχε μόλις το 4% των μαθητών Λυκείου.

Ακόμα ένα έγκλημα που έχει υπογραφή: Την κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που διαχρονικά έχουν προωθήσει βήμα-βήμα τις οδηγίες της ΕΕ.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις έχουν διπλό στόχο από την ανοχή, τη χρήση και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά

1.– Τα κέρδη τους

Η πώληση ναρκωτικών αποτελεί μια πηγή τεράστιων κερδών. Γι’ αυτό αναζητούν πελατεία στοχεύοντας στην αύξηση της χρήσης από τη νεολαία.

2.– Την ανενόχλητη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η χρήση ουσιών από τη νεολαία αξιοποιείται για την εξουδετέρωση της μαχητικής, δυναμικής αντίδρασης των νέων. Στοχεύουν στο «θόλωμα» του μυαλού, στην επιλογή του μοναχικού δρόμου του συμβιβασμού, στο να “νεκρώσουν” τα στοιχεία που κάνουν έναν άνθρωπο να δρα συλλογικά, να αμφισβητεί, να παλεύει δυναμικά.

Ζωή ολόκληρη και αληθινή κόντρα στα όρια που σε θέλουν να ζεις!

«Κάνω χρήση μια στο τόσο και το ελέγχω»

Μα γιατί να χρειάζεται ένας νέος μια ουσία που μολύνει το μυαλό του, για να διασκεδάσει, να «αφεθεί»;

Οι στιγμές που «μια στο τόσο» κάνει κάποιος χρήση δεν είναι τυχαίες μεταξύ τους. Έχουν κοινά στοιχεία το άγχος, την ανάγκη για «χαλάρωση», την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συνθηκών.

Τελικά αρχίζει να «σε ελέγχει» η ουσία, όταν για να αντιμετωπίσεις διάφορες καταστάσεις τη χρειάζεσαι και όταν καθορίζεις με βάση αυτή τις επιλογές σου. Δημιουργεί στάση συμβιβασμού και αποφυγής της αντιμετώπισής τους.

«Ξέρω ανθρώπους που είναι χρήστες αλλά παραμένουν λειτουργικοί»

Αλήθεια είναι «λειτουργικός» ένας άνθρωπος που απλά παθητικά «δεν δημιουργεί πρόβλημα» στη σκληρή και άδικη καπιταλιστική κοινωνία, που υπομένει τις δυσκολίες εγκλωβισμένος στα προβλήματά του, στην ατομική του εσωστρέφεια;

«Λειτουργικός» για εμάς είναι ένας άνθρωπος πραγματικά ελεύθερος και κυρίαρχος του εαυτού του, που ζει τη ζωή του στο 100%.

«Η κάνναβη δεν είναι σαν τις άλλες ουσίες έχει και θετικά…»

Αυτό δεν ισχύει. Οι έρευνες έχουν αποδείξει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην ψυχική υγεία όσων κάνουν χρήση, ασχέτως ποσότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου το 80% όσων απευθύνονται σε προγράμματα απεξάρτησης αφορά στην αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης, ενώ το χασίς είναι η ουσία πρώτης επαφής.

Μην τσιμπάς! Σκέψου ότι η παραπληροφόρηση συμφέρει αυτούς που στοχεύουν στα κέρδη από τη χρήση.

Βρίσκουμε την πραγματική ουσία!

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις του τρόπου ζωής που τη συνοδεύει!

 • Η στάση μας απέναντι στα ναρκωτικά είναι η στάση μας απέναντι στη ζωή για το «πού τοποθετούμε τον άνθρωπο».
 • Θέλουμε τον άνθρωπο πρωταγωνιστή της ζωής του, με ρόλο ενεργητικό, δραστήριο, με γνώση και κριτήριο να επιλέγει, να αποφασίζει, να δημιουργεί, να αναπτύσσει την προσωπικότητά του.
 • Έναν άνθρωπο δυνατό, να αλλάζει τον κόσμο!
 • Διεκδικούμε ουσιαστική πρόληψη που αφορά ένα πλέγμα δράσεων, την προβολή ένας άλλου τρόπου ζωής, κόντρα στη ναρκωκουλτούρα.
 • Απαιτούμε ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων.
 • Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική μείωσης της βλάβης, στην οποία εντάσσεται το άνοιγμα ΧΕΧ, τα υποκατάστατα, η συνολική αποδοχή του προβλήματος ως μη πρόβλημα.

Δημιουργούμε ρεύμα αντίστασης απέναντι στα ναρκωτικά και σε αυτό που συμβολίζουν

Λέμε ΌΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά!

Δεν είναι «πράξη αντίδρασης», αλλά πράξη υποταγής με όσα ζούμε και δεν μας αρέσουν. Δεν είναι ελευθερία «να κάνεις ό,τι θέλεις με το σώμα σου» και να αυτοκαταστρέφεσαι, επειδή δεν μπορείς «να έχεις ό,τι θέλεις» στη ζωή σου.

Η στάση αντίστασης σε όσα ζεις, είναι να κρατάς τη ζωή στα χέρια σου, όχι να την παραδίδεις! Να μη συμβιβάζεσαι! Να διεκδικείς τη ζωή που μας αξίζει τον 21ο αιώνα!»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις