Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κλιμάκωση με νέα Απεργία στις 16 Ιούνη – Μεγαλειώδεις οι συγκεντρώσεις της Πέμπτης – Στα σκουπίδια το τερατούργημα

Το απεργιακό ποτάμι ξεχείλισε σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών και στις συγκεντρώσεις,  σε όλη τη χώρα, Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών..

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών και στις συγκεντρώσεις,  σε όλη τη χώρα, Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, στέλνοντας μήνυμα ότι με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι μπορούν να αχρηστεύσουν το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πετώντας το στον κάλαθο των αχρήστων. Το απεργιακό ποτάμι έστειλε παράλληλα μήνυμα άμεσης συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης, βροντοφωνάζοντας «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και για διάλογο»

[arve url=”https://youtu.be/oSwRpE6MweE” loop=”no” muted=”no” /]

Αθήνα: Απεργιακή πλημμύρα στη συγκέντρωση των Συνδικάτων

[arve url=”https://youtu.be/lTc7ksGW4-E” loop=”no” muted=”no” /]

Από νωρίς το πρωί στην Αθήνα, χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να καταφτάνουν στις προσυγκεντρώσεις για να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια. Πολλοί χώροι δουλειάς είχαν ήδη νεκρώσει.

Ένα τεράστιο απεργιακό ποτάμι σχηματίστηκε με κέντρο τα Προπύλαια. Πριν ακόμα ξεκινήσει η συγκέντρωση ο κόσμος είχε καλύψει το χώρο από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα.

Συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης: «10ωρη δουλειά – 200 ευρώ μισθός αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», «7ωρο – 5νθημερο σταθερή δουλειά – αυτό ζητάει η εργατιά», «8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη, υγεία – δε θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία», «Λάστιχο ωράριο, λάστιχο ζωή – οργανώσου τώρα για την ανατροπή», ήταν μερικά μόνο από αυτά.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, έστειλε μήνυμα αποφασιστικής συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για να πάρει άμεσα πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο – τερατούργημα, σημειώνοντας:

 «Προτείνουμε στα Συνδικάτα νέα απεργιακή κλιμάκωση για τις 16 Ιούνη και νέα απεργιακή συγκέντρωση. Προτείνουμε συλλαλητήρια, πικετοφορίες, άλλες μαζικές αντιδράσεις από Σωματεία και μαζικούς φορείς στην Αθήνα και σε όλους τους μεγάλους δήμους της Αττικής τις επόμενες ημέρες. Συνεδριάσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις των Συνδικάτων από σήμερα το απόγευμα».

ο Ν. Μαυροκέφαλος τόνισε: «Η σημερινή μας απεργία καταγράφει μια πολύ μεγάλη συμμετοχή. Είναι η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων. Εκφράστηκε παλλαϊκή και ομόθυμη απαίτηση: Το νομοσχέδιό σας είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται. Δεν βελτιώνεται. Αποσύρετέ το τώρα!»,

Ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων στον χαιρετισμό του επισήμανε:

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στέλνουμε ένα μήνυμα. Οι ζωές 1200 οικογενειών είναι στον αέρα αλλά δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Τόσο καιρό μας μετράνε και τους μετράμε. Θα μας βρουν μπροστά τους».

Και ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) σημείωσε:

«Δίνουμε εδώ το “παρών” σήμερα έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τους κοινούς αγώνες εργατών και αυτοαπασχολουμένων μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Έχουμε τη δύναμη, να σταματήσουμε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Mε το νομοσχέδιο πάει πιο πέρα το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, υλοποιώντας το διακαή πόθο των πολυκαταστημάτων, των super market και των εμπορικών αλυσίδων».

Παράλληλα από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η στήριξη της απεργιακής συγκέντρωσης στους εργαζόμενους της ΒΦΛ Καβάλας που από την Τετάρτη έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενάντια στις απολύσεις και την εργολαβοποίηση. Επίσης εκφράστηκε η στήριξη στη σημερινή απεργία των ναυτεργατών και στον αγώνα τους ενάντια στην ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος.

Ογκώδης διαδήλωση – Ηχηρό μήνυμα 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα μαζικής απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια, ξεκίνησε ογκώδης διαδήλωση προς τη Βουλή.

Βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως:  «Συμβάσεις κλαδικές – αυξήσεις των μισθών – Είναι η απαίτηση των εργατών», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά – Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» και «Με καθεστώς γαλέρας των εργατών – αυξάνουνε τα κέρδη των εργοδοτών», τα μπλοκ των Συνδικάτων έφτασαν στο Σύνταγμα. Επί ώρα χιλιάδες διαδηλωτές περνούσαν συντεταγμένα έξω από τη Βουλή.

Ενδεικτικό της μαζικότητας της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα ήταν το γεγονός, ότι καθώς το πλάτωμα της Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή είχε γεμίσει ασφυκτικά, οι απεργοί που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της Πανεπιστημίου, κατέβαιναν τη Γεωργίου μπροστά από τη «Μ. Βρετάνια», με τη διαδήλωση να περικυκλώνει το Σύνταγμα, μέσω της Φιλελλήνων. Παραμένοντας έξω από τη Βουλή, χιλιάδες απεργοί διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό σκουπίδι. 

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πλημμύρισε την Πανεπιστημίου και στη διαδήλωση που ακολούθησε στα μαζικά μπλοκ των ομοσπονδιών και των συνδικάτων, αντανακλάται η μαζική συμμετοχή στην απεργία στους χώρους δουλειάς. Από κάθε κλάδο επιβεβαιώθηκε η ίδια μαχητική και αισιόδοξη εικόνα: η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων!

[arve url=”https://youtu.be/FDK4mjBUGWg” loop=”no” muted=”no” /]

Δ. Κουτσούμπας: Εργαζόμενοι και νεολαία μπορούν
να αχρηστέψουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων.

Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα». 

Πειραιάς: Αποφασιστική απάντηση σε κυβέρνηση και εφοπλιστές
– Η προσπάθειά τους για καταστολή της απεργίας έπεσε στο κενό

Απ’ άκρη σ’ άκρη απήργησε το λιμάνι του Πειραιά στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο  – έκτρωμα.

Οι απεργοί εργαζόμενοι του μεγαλύτερου λιμανιού της πόλης, έριξαν στο κενό την προσπάθεια καταστολής, «έσπασαν τα μούτρα» κυβέρνησης και εφοπλιστών με την αποφασιστικότητά τους αλλά και την πλατιά αλληλεγγύη που εκφράστηκε στον αγώνα τους. 

[arve url=”https://youtu.be/AwsFEswpRLw” loop=”no” muted=”no” /]

Η συγκέντρωση έγινε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, μπροστά στο πλοίο «Blue Star», όπου από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται εργαζόμενοι απεργοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Από τα ξημερώματα, οι ναυτεργάτες έδωσαν αποφασιστικά τη μάχη της περιφρούρησης, παραταγμένοι στους καταπέλτες των πλοίων.

Στη συγκέντρωση, η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Ξουράφη  ενώ νωρίτερα σε σύντομο χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Σκουμπάφης εκπαιδευτικός από το ΕΠΑΛ Περάματος αναφέρθηκε στον αγώνα ενάντια στη μετατροπή του ΕΠΑΛ σε Πρότυπο, γεγονός που αποκλείει χιλιάδες μαθητές – παιδιά των λαϊκών οικογενειών από τα συγκεκριμένα σχολεία. 

Στην απεργιακή συγκέντρωση συντεταγμένα με τα πανό και τις πικέτες τους συμμετείχαν τα ναυτεργατικά σωματεία, εργατικά σωματεία και συνδικάτα από διάφορους χώρους, σύλλογοι Εκπαιδευτικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων παράρτημα Πειραιά, ναυτιλιακοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, σύλλογοι γυναικών, νέοι και νέες, η Συντονιστική επιτροπή αγώνα αναπήρων, τα σωματεία επαγγελματιών οδηγών Αττικής – Βοιωτίας, το Συνδικάτο Μετάλλου, το Συνδικάτο ΟΤΑ  π. Πειραιά κ.α. 

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης

Αμέσως μετά, ξεκίνησε δυναμική, μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα: «Δεν υπολογίζουνε ανθρώπινες ζωές, αυτοί υπολογίζουνε κέρδος και ζημιές», «Κούλη, Χατζηδάκη ακούστε το καλά, το νομοσχέδιό σας θα μείνει στα χαρτιά» και «Βάλτε τον Χατζηδάκη να μαζεύει ελιές, μόνο 12ωρα και μόνο Κυριακές».

Στους δρόμους της Ηρώων Πολυτεχνείου και στο Πασαλιμάνι, αντηχούν τα συνθήματα  «Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές – Είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές» και «7ωρο – 5νθημερο σταθερή δουλειά – αυτό ζητάει η εργατιά». Η πορεία κατέληξε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. 

Θεσσαλονίκη: Μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση και πορεία

[arve url=”https://youtu.be/f1D7TBg1wIY” loop=”no” muted=”no” /]

Μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, που έγινε στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής ΓΓ της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) ο οποίος ανέδειξε ότι «το νομοσχέδιο εκφράζει τα θέλω της ντόπιας και πολευθνικής εργοδοσίας, που δεν θέλει εργάτες οργανωμένους να διεκδικούν τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους». Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κόκα Κόλα που όπως είπε «ονειρεύεται εργαζόμενους υποχείρια, εργαζόμενους χωρίς άποψη για τη ζωή τους, εργαζόμενους “λάστιχο” χωρίς ωράρια και προσωπική ζωή. Κόντρα στις επιδιώξεις της εργοδοσίας εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, τον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής όλων των εργαζομένων».

Ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δράση των φοιτητικών συλλόγων: «Απέναντι στην ολόπλευρη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και στις ζωές μας, με το ένα νομοσχέδιο να διαδέχεται το άλλο η κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσει την πανδημία για να μας βρει ανοργάνωτους. Δεν το πέτυχε όμως. Από την πρώτη στιγμή τους χαλάσαμε τα σχέδια, προτάξαμε τον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες και τα όνειρα μας. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούμε και τώρα».

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Θανάση Κουτσουρά, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε σπουδαία νίκη το γεγονός «πως με τη δική μας δράση δεν μάσησαν οι εργαζόμενοι από το περιτύλιγμα που έβαλε η κυβέρνηση στην ταφόπλακα των δικαιωμάτων μας. Όλο και περισσότεροι πλέον ξέρουν πως αυτό που ο Χατζηδάκης ονομάζει ελευθερία στον εργάσιμο χρόνο, είναι σκλαβιά 24ώρες το 24ωρο για τον εργαζόμενο. Η 4ωρη εργασία είναι 10ωρα για βδομάδες χωρίς ξεκούραση. Το δικαίωμα στην εργασία είναι η απαγόρευση στο δικαίωμα για διεκδίκηση. Και αυτό είναι το μεγάλο μας καθήκον! Οι εργαζόμενοι να μάθουν από τα σωματεία τους τι πραγματικά τους περιμένει. Τα ίδια τα σωματεία να μετατραπούν σε οργανωτές της απάντησης μας, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο δουλειάς. Για να δείξουμε στην εργοδοσία πως καλά κάνει και φοβάται την οργανωμένη αντίδραση της εργατικής τάξης. Για να ανοίξουμε το δρόμο του αγώνα στους συναδέλφους μας που προβληματίζονται, ανησυχούν, αλλά ακόμα φοβούνται να κάνουν το βήμα της οργάνωσης στο σωματείο τους. Ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους, σε αυτούς που μπήκαν στη δουλειά με τα δικαιώματά τους ήδη κουτσουρεμένα. Που έχουν ζήσει στην καμπούρα τους τι σημαίνει δουλειά την Κυριακή, χωρίς ανάσα». Και ξεκαθάρισε ότι «όσο η κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της θα επιμένει για την ψήφιση του νομοσχεδίου , τόσο η εργατική τάξη και τα σωματεία της θα δυναμώνουν τον αγώνα».

Μετά τη συγκέντρωση ξεκίνησε πορεία στους δρόμους της πόλης και τον δρόμο άνοιγαν μπροστά εργαζόμενοι διανομείς με τα μηχανάκια τους και το πανό του ΣΕΤΕΠΕ.

Η πορεία, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, ενώ με επιτυχία δόθηκε από το πρωί η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ και μαζική συμμετοχή στην απεργία σημειώνεται σε πολλούς κλάδους. 

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριάρχησαν όταν η πορεία πέρασε μπροστά από το Αμερικάνικο προξενείο. Οι εργαζόμενοι με παλμό, φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Έξω από το υπουργείο, παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Μπελόπουλος, Γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, κάλεσε τα σωματεία να συνεδριάσουν και να πάρουν αποφάσεις για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα, με νέα απεργία στις 16 του Ιούνη, κάνοντας ξεκάθαρο σε κυβέρνηση και εργοδότες ότι τα σχέδιά τους για το τσάκισμα των εργαζομένων δεν θα περάσει έτσι εύκολα.

ΠΗΓΗ:902,gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις