Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν, μετά τα ινδικά πυραυλικά πλήγματα, εγείροντας φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη, καθώς έρχεται σε μια περίοδο έντονης ιμπεριαλιστικής «κούρσας» για την κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, που σφραγίζεται από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Νωρίς το πρωί σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στη Λαχόρη, πόλη του ανατολικού Πακιστάν, με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για την κατάρριψη δύο drone.
Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ινδίας γίνεται λόγος για πλήγμα στο αεροδρόμιο της πόλης, ενώ από την άλλη πακιστανικοί λογαριασμοί αναφέρουν ότι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα.
Το βράδυ της Τετάρτης, οι δύο χώρες αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κατά μήκος των συνόρων.
Η έκρηξη έρχεται την επομένη των πυραυλικών πληγμάτων των Ινδίας εναντίον διάφορων περιοχών της γειτονικής χώρας, που επέτειναν την ανησυχία για το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύγκρουσης των δυο πυρηνικών δυνάμεων, με το Πακιστάν να εξουσιοδοτεί τον στρατό του να αναλάβει δράση «αντιποίνων κατά της Ινδίας».
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», δήλωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, σε διάγγελμά του, ενώ ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας, Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ, ανέφερε πως το Ισλαμαμπάντ «δεν θα αργήσει» να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του.
Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε χθες βράδυ πως 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αποδίδοντας την αύξηση του αριθμού των θυμάτων μετά τα πυραυλικά χτυπήματα σε «απρόκλητα πυρά της Ινδίας στη γραμμή οροθεσίας και παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός». Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι ινδικά πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιά σε υδροηλεκτρικό φράγμα στο Κασμίρ.
Το Ισλαμαμπάντ ανέφερε ακόμη πως «κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη» στον ινδικό εναέριο χώρο αφού επιτέθηκαν στην πακιστανική επικράτεια. Πηγή προσκείμενη στην ινδική αεροπορία ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «συνετρίβησαν» τρία μαχητικά αεροσκάφη για λόγους που δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ – που μετά την επίθεση στην Παχαλγκάμ, στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, είχε σταθεί «με σθένος στο πλευρό της Ινδίας ενάντια στην τρομοκρατία» – εξέφρασε ελπίδα ότι οι εχθροπραξίες «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα».
Αφού επισήμανε ότι «τα πάμε πολύ καλά και με τις δύο χώρες», εμφανίστηκε πρόθυμος να «μεσολαβήσει», δηλώνοντας: «Θέλω να το δω να σταματήσει. Και αν μπορώ να κάνω οτιδήποτε για να βοηθήσω, θα το κάνω. Θα είμαι εκεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επικοινώνησε με τους ομολόγους του σε Ινδία και Πακιστάν, απευθύνοντας «έκκληση για αυτοσυγκράτηση και διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σημειώνεται πως λίγη ώρα μετά τα πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας, Ατζίτ Ντόβαλ, είχε ενημερώσει τον Ρούμπιο.
Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «λυπηρή» τη στρατιωτική επιχείρηση της Ινδίας και δήλωσε ότι η Κίνα «ανησυχεί» για την τρέχουσα κατάσταση, καλώντας τις δύο χώρες να «παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση». Έσπευσε δε να δηλώσει ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στον κατευνασμό των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασε την αλληλεγγύη της Άγκυρας προς το Πακιστάν και δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει «την ψύχραιμη και συγκρατημένη πολιτική του», όπως και την πρότασή του για τη διεξαγωγή «αμερόληπτης, διαφανούς και αξιόπιστης διεθνούς έρευνας» για την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στην πόλη Παχαλγκάμ του υπό ινδική διοίκηση Τζαμού και Κασμίρ, όπου δολοφονήθηκαν 26 τουρίστες. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης» και ότι θα συνεχίσει τις διπλωματικές επαφές της προς αυτή την κατεύθυνση.