Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Το νέο τραγικό ναυάγιο κάνει θρύψαλα τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό

ΛΑΣ Χίου: Είναι γνωστοί οι ένοχοι της νέας τραγωδίας

Τρία ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στο χτεσινό ναυάγιο σκάφους με αλλοδαπούς πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή..

Τρία ανήλικα παιδιά και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στο χτεσινό ναυάγιο σκάφους με αλλοδαπούς πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά της Χίου, στη θαλάσσια περιοχή των Νενήτων, ανοικτά των Γριδίων.

Μετά από μεγάλη  επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος διασώθηκαν 22 άτομα (14 άνδρες, 7 γυναίκες και ένα παιδί), ενώ ένα ακόμη άτομο αγνοείται.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το νέο θανατηφόρο ναυάγιο στο Αιγαίο σημειώνει:

«Ο σημερινός τραγικός απολογισμός με τον θάνατο τριών παιδιών και μίας γυναίκας, σ’ ένα ακόμα ένα ναυάγιο στο Αιγαίο, κάνει θρύψαλα τους συνεχείς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την “επιτυχία” της στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Αποδεικνύεται ότι η μείωση των προσφυγικών ροών, για την οποία κομπάζει προκλητικά η κυβέρνηση της ΝΔ όλη αυτή την περίοδο, είναι το αποτέλεσμα της άγριας καταστολής στα σύνορα και των βίαιων επαναπροωθήσεων που επιβάλλουν η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων και περιγράφονται στην κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016, που υπογράφηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το σημερινό ναυάγιο φωτίζει με τον πιο τραγικό τρόπο τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ρητορικής της κυβέρνησης ότι προσπαθεί τάχα να αντιμετωπίσει την “παράνομη μετανάστευση” και τα “κυκλώματα των λαθροδιακινητών”. Η σταδιακή κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου, το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως οι νέες υπερδομές-φυλακές στα νησιά και ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά είναι αυτά που τρέφουν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών.

Τα κυκλώματα αυτά δεν θα είχαν ρόλο και θέση εάν υπήρχε η πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, κοινωνική πρόνοια, χωρίς απελάσεις και υπερδομές-φυλακές.

Αντί η κυβέρνηση να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

Διαφορετικά, τα επικίνδυνα ταξίδια στο Αιγαίο δεν θα σταματήσουν και η Μεσόγειος θα συνεχίσει να είναι μια “ματωμένη” θάλασσα νεκρών προσφύγων και μεταναστών».

Λαϊκή Συσπείρωση Χίου: Είναι γνωστοί οι ένοχοι της νέας τραγωδίας

Σε Ανακοίνωσή της για το νέο θανατηφόρο ναυάγιο η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου σημειώνει:

«Για άλλη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες της εγκληματικής πολιτικής των επεμβάσεων στη μέση Ανατολή, στην Αφρική και αλλού,  της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση.

Θύματα και πάλι τρία παιδιά και μία γυναίκα προς το παρόν, που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου , δίπλα στο νησί μας,  ενώ οι διασωθέντες θα γνωρίσουν την “Ελληνική και ευρωπαϊκή  φιλοξενία” μέσα από τους ανάλγητους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και ειδικά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού μετανάστευσης κυρίου Μηταράκη, μέσα από τον εγκλεισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε της Μυτιλήνης, είτε της Χίου, είτε της Σάμου και αλλού.

Τα κροκοδείλια δάκρυα του κυρίου Μηταράκη και η μονομερής επίρριψη ευθυνών μόνο στις  τουρκικές αρχές και στην εγκληματική πολιτική τους, δεν καλύπτουν τις δικές του ευθύνες , αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης που συμμετέχει σε αυτές τις επεμβάσεις και που όλο και περισσότερο με τις συμφωνίες,  τόσο για τις αμερικάνικες βάσεις όσο και την ελληνογαλλική συμφωνία , εμπλέκουν τη χώρα μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολεμικών συρράξεων.

Από την άλλη μεριά η εμμονή η δική του και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στα κέντρα φυλακές της ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει , ότι αποδέχονται αυτό το ρόλο   εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά μας , επομένως η κυβέρνηση της  Νέας  Δημοκρατίας και ο κύριος Μηταράκης είναι μέρος του προβλήματος και με αυτό το πρίσμα  πρέπει να τους αντιμετωπίζει ο χιώτικος  λαός.

Ως  λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το νέο έγκλημα σε βάρος των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και καλούμε το χιώτικο λαό να αποτρέψει τα σχέδια εγκλωβισμού αυτών  των ανθρώπων στο νησί, να παλέψει  για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και μεταφοράς τους στις χώρες προορισμού τους ».

Απόψεις