Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη συντήρηση και προστασία της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι της Λέρου

Εκτεταμένες φθορές λόγω της έντονης υγρασίας παρατηρούνται σε πολλές αγιογραφίες φτιαγμένες από τα χέρια εξορίστων κατά τη διάρκεια της Χούντας

Να παρθούν όλα τα άμεσα μέτρα για τη συντήρηση και προστασία του εκκλησιαστικού μνημείου στη Λέρο ζητούν με Ερώτησή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Αποκαθήλωση», αγιογραφία εξορίστων στην Αγία Κιουρά της Λέρου. Στην κάτω φωτογραφία που είναι πιο πρόσφατη φαίνονται τα πρώτα σημάδια της φθοράς

«Στη νήσο Λέρο βρίσκεται ένα σύγχρονο εκκλησιαστικό μνημείο. Πρόκειται για την εκκλησία Αγία Ματρώνα-Κιουρά, χτισμένη πίσω από τον κόλπο του Παρθενίου. Η εκκλησία έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αγιογραφήθηκε από εξόριστους κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών, στα χρόνια 1969 – 1970. Οι μορφές των αγιογραφιών είναι ιδιαίτερες, καθώς είναι πρόσωπα απλών ανθρώπων από τα γύρω χωριά.

Λόγω της έντονης υγρασίας, παρατηρείται πως πολλές από τις αγιογραφίες, παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές.

Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει άμεσα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την συντήρηση και προστασία της Αγίας Ματρώνας- Κιουράς.

Ερωτάται η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για τη συντήρηση και προστασία της Αγίας Ματρώνας – Κιουράς στη Λέρο;».

 

Το ΚΚΕ είχε καταθέσει ερώτηση και τον Μάη του 2019 για τη διάσωση των τοιχογραφιών της εκκλησίας των εξορίστων

 

Τη συντήρηση και διάσωση των τοιχογραφιών της Αγίας Κιουράς, της εκκλησίας των εξορίστων της Λέρου, ζητούσε το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή, και τον Μάη του 2019. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Θανάσης Παφίλης και Μανώλης Συντυχάκης, υπέγραφαν την Ερώτηση για την εγκατάλειψη των μοναδικών αυτών αγιογραφιών. Από τον Ριζοσπάστη 14 Μάη 2019:

«Στην Αγία Κιουρά, στο Παρθένι της Λέρου, καταστρέφονται σήμερα από την εγκατάλειψη οι ξεχωριστές αγιογραφίες, με τη μοναδικότητά τους για τα διεθνή εκκλησιαστικά και εικαστικά δεδομένα, που φιλοτεχνήθηκαν από πολιτικούς εξόριστους την περίοδο της δικτατορίας.

Λόγω της εγκατάλειψης και της υγρασίας, φουσκώνουν οι σοβάδες, διαβρώνονται τα εσωτερικά σίδερα και αυτά με τη σειρά τους παραμορφώνουν το ιδιότυπο αυτό έργο που δεν έχει μόνο ιδιαίτερη καλλιτεχνική αλλά και ιστορική αξία.

Η Αγία Κιουρά αγιογραφήθηκε στα χρόνια ’69 – ’70, από τον Αντώνη Καραγιάννη, από τη Θεσσαλονίκη, και τους ζωγράφους Τάκη Τζανετέα και Κυριάκο Τσακίρη, μετά από πρόταση του συνεξόριστού τους, Σπύρου Μήλα, στον διοικητή του στρατοπέδου, Σπυράκη. Σε αυτήν την εκκλησία οι εξόριστοι έβαλαν την τέχνη τους, την καθάρισαν από καθετί το περιττό, διόρθωσαν την πόρτα, τους τοίχους και τη σκεπή, βάψανε λευκούς τους εσωτερικούς της τοίχους και ξεκίνησαν το έργο της εικονογράφησης με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων των κρατουμένων.

Είναι γνωστό ότι με τη μεταπολίτευση, αφότου η Λέρος έπαψε να είναι τόπος εξορίας, κάποιοι φανατικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι έσπευσαν να ασβεστώσουν τις αγιογραφίες και να τις καταστρέψουν. Το γεγονός αντιλήφθηκε η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, και με τους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, με μεγάλο αγώνα πέτυχαν την αποκατάσταση των νωπογραφιών (fresco), με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το 1982 η 4η Εφορεία Νεωτέρων Βυζαντινών Μνημείων Ρόδου ανακηρύσσει την Αγία Κιουρά διατηρητέο μνημείο και απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί των τοίχων της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την άμεση συντήρηση και διάσωση του μοναδικού αυτού καλλιτεχνικού και ιστορικού μνημείου».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις