Πολιτική

ΚΚΕ: Μνημείο στην Μακρόνησο – Σήμερα η εκδήλωση

Σήμερα Κυριακή, 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο κολαστήριο της Μακρονήσου για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου.  Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη».

 Όσον αφορά τα ποιήματα της «Καντάτας», σημειώνει ο ίδιος ο Γ. Ρίτσος: «Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν στη Μακρόνησο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949, στο Δ’ Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων, πριν ακόμα μεταφερθούμε στο Β’ Τάγμα, πριν ακόμα ζήσουμε όλη τη φρίκη της Μακρονήσου. Τα χειρόγραφα αυτά έμειναν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Ξεθάφτηκαν τον Ιούλη του 1950».

Η φωτογραφία από τις εργασίες για την ανέγερση του Μνημείου. Το Μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάρκος Γεωργιλάκης, ανταποκρινόμενος στον ανοιχτό πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε η ΚΕ για φιλοτέχνηση μνημείων σε Γυάρο και Μακρόνησο. Για τον Μάρκο Γεωργιλάκη, ζητούμενο της γλυπτικής του σύνθεσης ήταν η «παρουσία» των εξόριστων στο Μνημείο, αφού δεν μπορεί να αντιληφθεί τη Μακρόνησο χωρίς τους ανθρώπους της, όλους αυτούς που εξορίστηκαν, πόνεσαν και βασανίστηκαν στα χώματά της. «Οι κρατούμενοι της Μακρονήσου υπάρχουν, αφού με τη στάση τους διεμβόλισαν το χρόνο και πήραν τη θέση τους στην Ιστορία. Υπάρχουν στη σκέψη και στη συνείδηση του καθενός μας. Οι σκιές τους ξεπροβάλλουν από το έδαφος της Μακρονήσου και μας περιμένουν, μας υποδέχονται στο χώρο τους και συνδιαλέγονται μαζί μας», σημείωνε ο γλύπτης στην πρόταση που είχε καταθέσει για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό. Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές-σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου.

Ένα ξεχωριστό υλικό με συγκλονιστικές μαρτυρίες

 

Ένα καλαίσθητο φυλλάδιο, με πλούσιο πληροφοριακό υλικό και συγκλονιστικές μαρτυρίες αγωνιστών για το κολαστήριο της Μακρονήσου, θα μοιράζεται σε όσους συμμετάσχουν στην εκδήλωση της Κυριακής για την αποκάλυψη του Μνημείου.

Μια συγκλονιστική μαρτυρία 330 ανηλίκων που καταγγέλλουν τις συνθήκες της κράτησης και διαβίωσής τους. Παιδιά που αρνήθηκαν να αποκηρύξουν τους αγωνιστές γονείς τους, τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, συλλαμβάνονται και στέλνονται στα στρατοδικεία. Από εκεί στα Γιούρα και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Ξύλο, βασανιστήρια, ορθοστασία, καταναγκαστική εργασία, πείνα, αιμοπτύσεις, θάνατοι…

 

Αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Τριακόσια τριάντα ανήλικα παιδιά, ενώνουμε τη φωνή μας, για να φτάσει ως εσέ. Πάρτην καλή μας “ΜΑΧΗ” και φώναξε σε όλο τον ελληνικό Λαό, σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν πατεράδες και μανάδες, όπου υπάρχουν άνθρωποι με αισθήματα και με στοργή και πες τους: Ποιος Νόμος, και ποιο Δίκηο, επιτρέπει να βασανίζωνται ανήλικα παιδιά; Και ποια ηθική επιτρέπει να ονομάζουν τα βασανιστήρια και τους ξευτελισμούς “σωφρονισμό” και “Αναμόρφωση”; Ως πότε εμείς τα άτυχα θύματα της βίας, της τρομοκρατίας και του μίσους θα ξερνούμε εδώ στο στοιχειωμένο από το αίμα τόσων θυμάτων νησί της μάννας μας το γάλα μαζί με το λιγοστό αίμα που μας απόμεινε;».

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η επιστολή του Πολύβιου Κουτσόγεωργα στην εφημερίδα «Μάχη» (12/1/1950) για τα βασανιστήρια στη ΣΦΑ, με τίτλο «Βασανίζομαι».

«Είμαστε 10 (αριθ. 10), οι Τατάκης Δημήτριος, Παλαβός Γιάννης, Κουτσόγεωργας Πολύβιος, Χατζηγεωργιάδης Χαράλαμπος (ανάπηρος, με κομμένα και τα δυο του πόδια), Κιουρτσής Παντελής, Μποζαντζίδης Ηρακλής, Μεταξωτός Τηλέμαχος, Σισμανίδης Κωνσταντίνος, Θανασάκος Νίκος και Κολιβάνος Εμμανουήλ.

Όλοι κλεισμένοι σε ένα χώρο 20×20 μέτρων. Μέσα στον συρματοπλεγμένο αυτό χώρο είμαστε ο καθένας περιορισμένος σ’ ένα ατομικό αντίσκηνο και σε χώρο 2×2 μέτρων, φραγμένο με συρματόπλεγμα.

Σ’ αυτόν τον μικρό χώρο ζούμε, ακινητούμε και βασανιζόμαστε μήνες τώρα.

Κάθε πρωί με το εγερτήριο, ώρα 6.30 π.μ., μας βγάζουν έξω από τα αντίσκηνα όπου μας υποχρεώνουν να καθόμαστε καταγής, χωρίς να χρησιμοποιούμε για την υγρασία ούτε ρούχο, ούτε χαρτόνι, ούτε σανίδι, ούτε πέτρα.

Εκεί παραμένουμε ακίνητοι επί 12 ώρες κάθε μέρα υπό βροχή, αέρα και χιόνι, ατενίζοντας προς Νότον όλοι, και συνεχώς, χωρίς να μας επιτρέπουνε να στρέψουμε ούτε το βλέμμα μας προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση.

Το τσάι και το φαγητό (εφόσον μας το δίνουν) το τρώμε σ’ αυτήν ακριβώς τη στάση. Στο αποχωρητήριο πηγαίνουμε για τη σωματική μας ανάγκη μόνο 2 φορές την ημέρα και έρποντας γιατί ποτέ δεν μπορούμε να σταθούμε όρθιοι απ’ τους ξυλοδαρμούς και τη φάλαγγα (αυτό άλλωστε είναι το σύστημά τους “όλοι ράκη και σακάτηδες”).

Απαγορεύεται το μεταξύ μας μίλημα επί ποινή ξυλοδαρμού.

Το φαγητό μας το έκοψε επί 12 μέρες τον Οκτώβρη, 8 μέρες το Νοέμβρη και 4 το Δεκέμβρη, καθώς και το ψωμί του Ερυθρού Σταυρού ίσες φορές.Έτσι, αποξενωμένοι από τον κόσμο όλο, εκτός βέβαια από τους βασανιστές μας, δεχόμαστε κάθε μέρα ξυλοδαρμούς, το χτύπημα σε σύστημα φάλαγγας, κλοτσιές στο στομάχι και αδιάκριτα χτυπήματα με συρματόσκοινα, χτυπήματα με πασσάλους από σκαπτικά εργαλεία, χωρίς καμιά αιτία και αφορμή, αλλά μόνο και μόνο γιατί δεν αποκηρύσσουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις…».

Στο έντυπο περιέχεται επίσης ένας χάρτης – γράφημα για τη σφαγή στο Α’ Τάγμα Σκαπανέων, που έγινε στις 29 Φλεβάρη – 1η Μάρτη 1948.

Το Μνημείο στη Μακρόνησο, που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυση από εργαζόμενους, από ανθρώπους καλής θέλησης. Ήδη η ανταπόκριση στο κάλεσμα για οικονομική στήριξη που έχει απευθύνει η ΚΕ του ΚΚΕ είναι ικανοποιητική, όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί για να καλυφθεί το κόστος, να ξεπεραστούν κάθε είδους δυσκολίες. Οι προσφορές μπορούν να κατατεθούν στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στον «Ριζοσπάστη»

Το Γραφείο Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Είναι συγκινητικό το πλατύ ενδιαφέρον που εκφράστηκε από μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση της ΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Μακρόνησο. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι λόγω και των περιορισμών που ισχύουν στις μετακινήσεις για τον COVID-19, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια συμμετοχής. Γι’ αυτό να μη μετακινηθούν και ταλαιπωρηθούν άσκοπα όσοι σύντροφοι και φίλοι δεν έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους».

Με πληροφορίες 902.gr

(Επισκέψεις: 1.969 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend