«Αρκετά πληρώσαμε για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Κάτω η φοροληστεία! Αφορολόγητο όριο για όλους τους επαγγελματίες. Κατάργηση του ν. 5073/23 και κάθε τεκμαρτής φορολόγησης, μείωση της έμμεσης φορολογίας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στην ενέργεια και γενναία φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου».
Αυτά ήταν τα αιτήματα της κινητοποίησης που καλούσε η ΟΒΣΑ στο υπουργείο Οικονομικών.
Με συνθήματα όπως «Μέτρα τώρα για το εισόδημα μας – Κάλυψη αναγκών για εμάς και τα παιδιά μας» κατήγγειλαν την φοροληστεία, ενώ το πανό της ΟΒΣΑ έδινε το στίγμα των διεκδικήσεων γράφοντας: «Οι επαγγελματίες – βιοτέχνες αυτοαπασχολούμενοι – έμποροι – αυτοκινητιστές. Αρνούμαστε να πληρώσουμε ξανά. Αγώνας τώρα για την επιβίωση μας».
Αφορμή για την κινητοποίηση είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, για το οποίο η Ομοσπονδία τονίζει ότι αφήνει άθικτη την πολιτική της φοροληστείας, δηλαδή «την τεκμαρτή φορολογία από το πρώτο ευρώ, τις ψηφιακές θηλιές και τα εξοντωτικά πρόστιμα, τους ληστρικούς έμμεσους φόρους που μας στραγγαλίζουν στο σπίτι και στο μαγαζί».
Στην συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης.
Χαιρετισμό στην συγκέντρωση απηύθυνε ο Θωμάς Πάντζος, πρόεδρος του Συλλόγου αυτοπασχολουμένων – επαγγελματιών και εμπόρων Αθήνας και αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ ο οποίος τόνισε πως «το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα συμφέροντα όμως των μικρών επαγγελματιών δεν είναι τα ίδια με αυτά των μεγάλων ομίλων. Από το 2009 έως και σήμερα, 75.000 έμποροι έχουνε βάλει λουκέτο! Καλούμε τους συναδέλφους μας να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους και να αγωνιστούμε. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».
Ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος Ομοσπονδίας βιοτεχνών κατεργασίας ξύλου σημείωσε πως «οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι, το υψηλό κόστος ενέργειας κατατρώει το εισόδημα μας και η κυβέρνηση στην ΔΕΘ δίνει ψίχουλα. Στα μονοπώλια της πολεμικής οικονομίας όμως κάνει φοροελαφρύνσεις 100%. Θέλουν να μας συρρικνώσουν με τις ψηφιακές θηλιές. Κανένα μικρό ξυλουργείο δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει».
Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης επισημαίνοντας πως οι μικροί επαγγελματίες στενάζουν κάτω από το βάρος της φοροληστείας, την τεκμαρτή φορολογία από το πρώτο ευρώ, τις ψηφιακές θηλιές και τα εξοντωτικά πρόστιμα, τους ληστρικούς έμμεσους φόρους που μας στραγγαλίζουν στο σπίτι και στο μαγαζί επεσήμανε ότι «δεν θα περάσει στα μούγκα όπως θέλουν αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, μπορεί να ανατραπεί με την πάλη μας. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ και τη μέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού».
Όλα τα παραπάνω ανέφερε, είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων των ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που μόνο στόχο έχουν την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικά σε αυτήν την περίοδο οι βιοπαλαιστές καλούνται να πληρώσουν τις ματωμένες επενδύσεις και προϋπολογισμούς για την στροφή στην πολεμική οικονομία.
«Η λύση και η διέξοδος βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα Η πλειοψηφία της ΓΣΒΕΕ στάθηκε…στον πάτο για ακόμα μια φορά καθώς για τα καυτά προβλήματα που καίνε τους αυτοαπασχολούμενους υποστήριξαν πως είναι… εργοδοτικός φορέας. Η ΟΒΣΑ εκπροσωπεί όμως το 88% των βιοπαλαιστών επαγγελματιών που εξοντώνονται και όχι των ομίλων, όπως κάνουν αυτές οι πλειοψηφίες. Μαζί με τον υπόλοιπο λαό υψώνουμε το ανάστημα μας και θα αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιπροσωπεία της ΟΒΣΑ επέδωσε ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην Βουλή.
Αντίστοιχη κινητοποίηση είχε γίνει το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Από 902.gr