Κοινωνία

Κινητοποιήσεις και δράσεις για την Υγεία και σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων
Καισαριανής – Βύρωνα – Ζωγράφου για την Υγεία στο «Λαϊκό»

Μαζική συγκέντρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» πραγματοποίησαν το σήμερα, Τετάρτης μέλη 32 σωματείων και μαζικών φορέων της Καισαριανής, του  Βύρωνα και του Ζωγράφου.

«Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς όρους και αποζημιώσεις» έγραφε το πανό των σωματείων της περιοχής, ενώ με πικέτες που κρατούσαν μέλη των σωματείων και των φορέων έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγιναν ομιλίες. Ξεκίνησαν με την Μαρίνα Παρασκευοπούλου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καισαριανή, η οποία στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Τάσο Αντωνόπουλο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο οποίος στάθηκε στην κατάσταση που επικρατεί και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, απαιτώντας την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νίκος Δήμου, εκ μέρους του Παραρτήματος Καισαριανής – Βύρωνα – Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Μάνος Κιρικλάκης, εκ μέρους της Ένωσης ΕΒΕ Βύρωνα, η Ειρήνη Καραπάνου, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» και η Μαρία Κατσιγιάννη, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ζωγράφου.

Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο «Λαϊκό» με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από τη συμβολή των οδών Ούλωφ Πάλμε και Παπάγου στου Ζωγράφου. 

Την Παρασκευής 26 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι,  αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καισαριανή, θα επιδώσει το κείμενο για την ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Υγείας στην πόλη της Καισαριανής και στελέχωσης του ΙΚΑ Παγκρατίου, μαζί με τις πρώτες 1.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. 

Στον «Ερυθρό Σταυρό» οι γιατροί αντιδρούν στη μετατροπή
του νοσοκομείου σε μονάδα «μιας νόσου»

Το Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» με απόφαση της κυβέρνησης μετατράπηκε αποκλειστικά σε Covid νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα νοσήλευε 125 ασθενείς Covid και στόχος πλέον είναι να νοσηλεύει πάνω από 300. Τις προηγούμενες μέρες έκλεισαν όλα τα εξωτερικά ιατρεία που δέχονταν κατά μέσο όρο 58.000 ασθενείς ανά έτος, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το τμήμα επεμβατικής ακτινολογίας.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε, με πρωτοφανή συμμετοχή, συνέλευση όλων των γιατρών οι οποίοι εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους στην επικίνδυνη μετατροπή του νοσοκομείου σε «μιας νόσου». Όλοι οι γιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας και χωρίς καμία εκπαίδευση, θα ενταχθούν σε θαλάμους Covid, οι οποίοι προήλθαν από την επ’ αόριστον κατάργηση και το κλείσιμο όλων των ιατρικών τμημάτων και εργαστηρίων. Οι γιατροί συναφών ειδικοτήτων με τη νόσο είναι έτσι κι αλλιώς απειροελάχιστοι (9 μόνιμοι παθολόγοι, 4 επικουρικοί και περιμένουν να έρθουν έως 23 γιατροί από όσους επιστρατεύτηκαν και δεν έχουν εμπειρία νοσοκομειακής περίθαλψης, ούτε έχουν λάβει εκπαίδευση για τον Covid). Από την αρχή της πανδημίας έχουν προσληφθεί  μόλις 5 νοσηλευτές και μάλιστα συμβασιούχοι, ενώ ήδη έχουν γίνει μετακινήσεις προσωπικού προς τα νοσοκομεία αναφοράς.

Μετά τη συνέλευση, οι γιατροί κατέληξαν σε κείμενο που επιδόθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Στις απαιτήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης και αντιμετώπισης της νόσου αυτής, σας γνωστοποιούμε ότι αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τις γνώσεις και τις ικανότητες των δικών μας διαφορετικών ειδικοτήτων. Σε καμία περίπτωση δεν διαθέτουμε τις γνώσεις και ικανότητες του μέσου συνετού ιατρού των απαιτούμενων ειδικοτήτων της παθολογίας ή πνευμονολογίας. (…) Σε περίπτωση που κληθούμε να ασκήσουμε καθήκοντα διαφορετικά απ’ αυτά της ειδικότητάς μας, θα πρέπει προς τούτο να έχουμε λάβει προηγουμένως εγγράφως ειδική ρητή εντολή».

Σήμερα το νοσοκομείο είχε γενική εφημερία, «πιθανώς θα γίνει εφημερία μόνο για τα Covid περιστατικά, δεν έχουμε καμία ενημέρωση», σημειώνουν. 

Ο «Ερυθρός Σταυρός», που βγαίνει επ’ αόριστον από το σύστημα εφημεριών, εξυπηρετούσε για την 1η ΥΠΕ όλα τα περιστατικά τραύματος, νευρολογικά περιστατικά, θρομβόλυση και εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιολογικά περιστατικά με δυνατότητα αγγειοπλαστικής.

Επιτροπή Αγώνα συγκρότησαν οι εργαζόμενοι του ΓΚΝ «Γ. Γεννηματάς»
για τη διεκδίκηση μέτρων ενίσχυσής του

Κινητοποίηση έξω από το κτίριο της διοίκησης έγινε το πρωί της Τετάρτης από τους εργαζόμενους του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», διεκδικώντας συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του νοσοκομείου με προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό κλπ. προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα, η οποία αποφάσισε νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 29 Μάρτη στις 11.30 π.μ. έξω από τη διοίκηση του νοσοκομείου και συνέντευξη Τύπου

Θεσσαλονίκη: ξεκάθαρο μήνυμα
οι υγειονομικοί δεν φιμώνονται και ούτε τρομοκρατούνται

Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι κάθε κατηγορίας συμμετείχαν σήμερα σε κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στη δίωξη του συναδέλφου τους, μέλους του προεδρείου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Α. Σιούλη, για δηλώσεις που έκανε τον περασμένο Νοέμβρη στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Α. Σιούλης κλήθηκε σε απολογία στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας που εκδόθηκε μετά από αίτημα του διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου εργάζεται.

Η ΕΝΙΘ είχε προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ.

Οι υγειονομικοί έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ούτε φιμώνονται, ούτε τρομοκρατούνται.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι άλλων σωματείων του Δημοσίου. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Ο Α. Σιούλης, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, σημείωσε ότι ενώ η Αθήνα φλέγεται και ο κίνδυνος είναι ορατός για άλλη μια φορά και για τη Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του νοσοκομείου αντί «να σκύψει με σωφροσύνη για την επίλυση των προβλημάτων», προσπαθεί με αυταρχικό τρόπο «να φιμώσει τους εργαζόμενους και τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς».

Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δ. Κατσίμπα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις, αφού έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ. Και πρόσθεσε πως αυτοί που θα έπρεπε να διωχθούν είναι οι διοικητές των νοσοκομείων που «εκείνες τις μέρες άνοιγαν απροετοίμαστα τα νοσοκομεία» και όχι οι υγειονομικοί που αποκάλυπταν την υποστελέχωση, την έλλειψη εξοπλισμού, την αδυναμία να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Υγεία κ.ά.

Αυτό που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση είναι καταστολή, το κεφάλι κάτω και κλειστά στόματα, έτσι ώστε να κρύψει τις δικές της ευθύνες, είπε η Ε. Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ.

Στη συνάντηση – παράσταση που ακολούθησε, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για τη δίωξη, επικαλούμενος ότι προέκυψε από αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας. Την ίδια ώρα όμως δεν δεσμεύθηκε στο αίτημα των υγειονομικών να ζητήσει δημόσια να σταματήσει η δίωξη σε βάρος του γιατρού του ΑΧΕΠΑ.

Πληροφορίες και φωτογραφίες: 902.gr

(Επισκέψεις: 79 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend