Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εν αναμονή φθινοπωρινής «καταιγίδας» νέων μέτρων

Στη νομοθέτηση μια σειράς προαπαιτούμενων του μνημονίου και την προετοιμασία για την προώθηση νέων σκληρών μέτρων το Φθινόπωρο, συμφώνησαν κυβέρνηση..

Στη νομοθέτηση μια σειράς προαπαιτούμενων του μνημονίου και την προετοιμασία για την προώθηση νέων σκληρών μέτρων το Φθινόπωρο, συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα. Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των δανειστών ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη του, με συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στη διάρκεια της οποίας διαμορφώθηκε η τελική «λίστα» των μέτρων που προωθηθούν άμεσα. Η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 45 μέρες αναμένεται να επιταχύνει τους ρυθμούς ψήφισης και κατάθεσης νομοσχεδίων, ώστε να παρουσιαστεί «έτοιμη» ενόψει της επιθεώρηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο. «Για εμάς ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας σκληρής δουλειάς», σημείωναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Η 5η αναθεώρηση του μνημονίου τον Σεπτέμβριο, θα φέρει την επιβολή νέων σφαγιαστικών μέτρων, που θα πλήξουν συνταξιούχους, εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες. Μέχρι τότε, όπως η κυβέρνηση, έως το τέλος Ιουλίου θα καταθέσει στη Βουλή πέντε νομοσχέδια (προαπαιτούμενα) με στόχο να διασφαλίσει τη δεύτερη δόση του 1 δισ. ευρώ (πρόκειται για την υποδόση Απριλίου) από το δάνειο της τρόικας. Συγκεκριμένα τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση αφορούν:

 Την ενοποίηση – συγχώνευση των επικουρικών ταμείων και την προσαρμογή των συντάξεων με βάση τις αναλογιστικές μελέτες του τελευταίου τριμήνου που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο πιθανά θα ενταχθούν και διατάξεις που αφορούν την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία.

 Τις διατάξεις που θα ολοκληρώσουν την απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών επαγγελμάτων.

 Το νέο δασικό νόμο, με τον οποίο μεγάλο τμήμα δασικών εκτάσεων της χώρας θα παραχωρεί για εκμετάλλευση στους ιδιώτες.

 Την αλλαγή του καθεστώτος για τους αιγιαλούς, ώστε να δοθούν και αυτή με τη σειρά τους «πεσκέσι» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 Το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων στο όνομα δήθεν της «πάταξης» της διαφθοράς.

Η καταιγίδα του Φθινοπώρου

Τα παραπάνω νομοσχέδια αποτελούν «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο η μεγάλη σφαγή θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο, αφού τότε η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση μια σειράς σκληρών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει μέσω του μνημονίου. Συγκεκριμένα:

Α) Τις απολύσεις 6.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου και την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της «κινητικότητας» μέσα στο 2015 που θα στείλει στο δρόμο τις ανεργίας χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Β) Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας (απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, νέες μειώσεις του κατώτατου μισθού) καθώς και το νόμο για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών κεκτημένων με στόχο να μπει στο γύψο το δικαίωμα της απεργίας!

Γ) Το «άνοιγμα» του ασφαλιστικού, ώστε μέσα στο 2015 να δρομολογηθεί η καθιέρωση της κατώτατης σύνταξης – πείνας των 360 ευρώ!

Ισοδύναμα μέτρα για τις …φοροελαφρύνσεις! 

Η κυβερνητική προπαγάνδα, περί «σκληρής» διαπραγμάτευσης με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλιστούν μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και παροχές, αποτελεί επικοινωνιακή «φούσκα», αφού η τρόικα για την κατάργηση οποιοδήποτε φόρου ζητά την επιβολή ενός ισοδύναμου μέτρου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιμένει ότι τον Σεπτέμβριο, θα ανακοινώσει μια σειρά από ελαφρύνσεις φόρων (σταδιακή μείωση του φόρου αλληλεγγύης, επέκταση του αριθμού των δόσεων για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης). Πάντως την ίδια ώρα, όπως σημείωναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα αξιώνει για κάθε εξαγγελία μείωσης φόρου την ανακοίνωση ενός νέου μέτρου που θα καλύπτει τη δημοσιονομική «τρύπα». Με άλλα λόγια ένα μέτρο θα κόβεται, δύο θα «ξεφυτρώνουν»…

Απόψεις