Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καταγγελία: Απολύθηκε δικηγόρος από γραφείο γνωστού εργατολόγου επειδή απέργησε!

Την απόλυση δικηγόρου, που εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του γνωστού εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου και απολύθηκε επειδή συμμετείχε στην πανεργατική απεργία..

Την απόλυση δικηγόρου, που εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του γνωστού εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου και απολύθηκε επειδή συμμετείχε στην πανεργατική απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα μαζί με τον εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων σύμβουλο στο ΔΣ του ΔΣΑ επισκέφτηκαν το δικηγορικό γραφείο και κάλεσαν τον εργοδότη να αναθεωρήσει τη στάση του, να μη σταθεί απέναντι στους συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων και την απεργία τους, να μην απολύσει το δικηγόρο.

Η απάντησή του ήταν αποκαλυπτική: Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε στο δικηγόρο ότι η συνεργασία τους μπορεί να συνεχιστεί, αλλά υπό τον όρο «να μην ξαναγίνει το ίδιο», δηλαδή να μην ξαναδηλώσει απεργία! Καθώς όμως δεν «συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις», τελικά απολύθηκε…

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 2 Οκτώβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια (προσυγκέντρωση 9.45 στην πλατεία Κάνιγγος). Την ίδια μέρα, Τετάρτη 2 Οκτώβρη, στις 4 μ.μ. θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας για το θέμα της απόλυσης.

Παράλληλα την Τετάρτη 9 Οκτώβρη καλεί σε σύσκεψη για την πείρα και τα συμπεράσματα των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η ανακοίνωσή της Επιτροπής Αγώνα έχει ως εξής:

«Στις 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη πανεργατική απεργία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ, των μεγαλύτερων Εργατικών Κέντρων στη χώρα, δεκάδων Ομοσπονδιών και εκατοντάδων σωματείων, ενάντια στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που περιλαμβάνει τις γνωστές προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Η κυβέρνηση φέρνει ένα πολυνομοσχέδιο, που καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις, νομιμοποιεί και ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, οδηγεί στο φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης συνολικά.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν στη νέα αντεργατική επίθεση με μια πετυχημένη απεργία, έκαναν σμπαράλια το κλίμα της “κανονικότητας” που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, επιβάλλοντας νέες θυσίες στις πλάτες του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Συγκρούστηκαν με την εργοδοτική τρομοκρατία, αποκάλυψαν τον εκφυλιστικό και επικίνδυνο ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, αψήφησαν δικαστικές αποφάσεις και την καταστολή (βλ. κήρυξη της απεργίας των ναυτεργατών ως παράνομης, οι οποίοι ωστόσο συμμετείχαν καθολικά στην απεργία).

Στο χώρο των εργαζομένων στη δικαιοσύνη, δεκάδες δικαστικοί υπάλληλοι απήργησαν, πολλοί συνάδελφοι μισθωτοί δικηγόροι δήλωσαν απεργία και δεν πήγαν στη δουλειά, στο δικηγορικό γραφείο ή την εταιρεία όπου εργάζονται. Κάτω από το πανό της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων με σύνθημα: “Με συλλογικούς αγώνες διεκδικούμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”, συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και ένωσαν τη φωνή τους με χιλιάδες απεργούς.

Όπως σε κάθε απεργία, έτσι και αυτήν τη φορά, η μάχη δεν ήταν εύκολη. Οι συνάδελφοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη γνωστή επιχειρηματολογία των εργοδοτών – δικηγόρων ότι: “Οι δικηγόροι δεν απεργούν”, “Δεν υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά συνεργασία”, “Δεν υπάρχει νομική κάλυψη”, “Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αναγκαστούμε να διακόψουμε τη συνεργασία μας, που διαταράσσεται”, “Μπορείς να πας στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά μετά να γυρίσεις στη δουλειά”, “Αν και οι υπόλοιποι στο γραφείο απεργούσαν, θα έπρεπε να κλείσουμε το γραφείο, είμαστε υπόλογοι απέναντι στους πελάτες μας” κ.λπ. κ.λπ.

Λόγω της συμμετοχής του στην απεργία, συνάδελφός μας που εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του γνωστού δικηγόρου που ασχολείται με εργατικές υποθέσεις, Χρ. Νικολουτσόπουλου, απολύθηκε.

Αντιμετώπισε και αυτός τα ίδια ιδεολογήματα ενάντια στο δικαίωμά του να απεργεί, να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνας, μαζί με τον εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων σύμβουλο στο ΔΣ του ΔΣΑ, επισκέφτηκαν το δικηγορικό γραφείο και κάλεσαν τον εργοδότη να αναθεωρήσει τη στάση του, να μη σταθεί απέναντι στους συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων και την απεργία τους, να μην απολύσει το συνάδελφο μας. Η απάντησή του ήταν αποκαλυπτική: Λίγες ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε στο συνάδελφο ότι η συνεργασία τους μπορεί να συνεχιστεί, αλλά υπό τον όρο και την προϋπόθεση να μην ξαναγίνει το ίδιο, να μην ξαναδηλώσει απεργία! Ο συνάδελφός μας δεν “συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις” και απολύθηκε…

Έτσι, λοιπόν, ο γνωστός δικηγόρος, που εκπροσωπεί εργαζόμενους και τα σωματεία τους, σε υποθέσεις σχετικές με απεργίες, συλλογικές διαδικασίες σωματείων, διεκδίκηση δεδουλευμένων, ακύρωση απολύσεων κ.λπ., απέλυσε τον μισθωτό συνάδελφό μας που απήργησε ενάντια στο νόμο που θέτει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και την απεργία! Είναι, επίσης, γνωστή η παλιότερη υπόθεση με τις συμβασιούχες καθαρίστριες και τις καταγγελίες σε βάρος του.

Με αφορμή την απόλυση του συναδέλφου επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά η ανάγκη να οργανώσουμε τη συλλογική μας πάλη, ενάντια στο απαράδεκτο καθεστώς της “συνεργασίας”, σ’ αυτή την ομηρία που μας θέλει χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να διαμορφώσουμε το δικό μας σωματείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, ώστε να διαπραγματευόμαστε συλλογικά τους όρους της εργασίας μας.

Ο ΔΣΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, που κάτω από την προμετωπίδα της ενιαίας επιστημονικής οργάνωσης, συστεγάζει μισθωτούς και εργοδότες, δικηγόρους με χαμηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών εταιρειών. ΔΣΑ και ΕΑΝΔΑ ξορκίζουν κάθε συζήτηση για μισθωτή εργασία, ανατροφοδοτούν τις συντεχνιακές αυταπάτες και τα ιδεολογήματα περί “συνεργασίας”, παρέχοντας στήριξη στους μεγαλοδικηγόρους και τους ιδιοκτήτες των εταιρειών. Έχουν τεράστιες ευθύνες, επικαλούμενοι μάλιστα τον αντιδραστικό Κώδικα Δικηγόρων, την τελευταία τροποποίηση του οποίου στήριξαν σε μια σειρά αρνητικές και απαράδεκτες ρυθμίσεις. Να θυμίσουμε ότι ανάμεσα σε αυτές ήταν και η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, ως προπομπός της παρέμβασης στα σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, που σήμερα επιχειρείται να επιβληθεί με τον Αναπτυξιακό Νόμο. Δεν είναι τυχαίο, ότι η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε να πάρει απόφαση για αποχή των δικηγόρων την ημέρα της απεργίας…

Διεκδικούμε την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Οι μισθωτοί δικηγόροι δεν είμαστε συνεργάτες! Δεν μοιραζόμαστε τα κέρδη με το αφεντικό! Δεν έχουμε την ελευθερία να διαμορφώνουμε την εργασία μας με βάση τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας! Δουλεύουμε κάτω από την επίβλεψη και τις εντολές του εργοδότη μας, σε ωράριο που το καθορίζει αυτός, με μισθό που ανταποκρίνεται στα δικά του συμφέροντα για κέρδος. Η έλλειψη συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων κατοχυρώνει και εντείνει την εκμετάλλευση της εργασίας μας. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά, ξεπερνώντας το 10ωρο και 12ωρο σε πολλές περιπτώσεις. Οι μισθοί δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών μας, είναι συχνά χαμηλότεροι ακόμα και από τον κατώτατο μισθό της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, 400-500 ευρώ, ενώ οι συνάδελφοι με μισθούς των 800-1000 ευρώ έχουν φτάσει να θεωρούνται υψηλόμισθοι! Δεν έχουμε δικαίωμα σε δώρα, άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης!

Και φυσικά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαιώνιση αυτής της ομηρίας, προκειμένου να καταπολεμηθεί προληπτικά κάθε διάθεση αντίστασης απέναντι σ’ αυτές τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, προκειμένου να παρεμποδιστεί κάθε αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, θέλουν να μας αφαιρέσουν το όπλο της απεργίας! Αυτό το όπλο που έχει κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο!

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Αγωνιζόμαστε συλλογικά και διεκδικούμε!

Τη “νομική κάλυψη” της μισθωτής μας σχέσης και της απεργίας θα την επιβάλλουμε με τους αγώνες μας».

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα