Πολιτική

Κ.Πελετίδης: Αλληλεγγύη στους πυροπαθείς -Διεκδίκηση πόρων για ουσιαστική πυρασφάλεια

Τη βαθιά οδύνη του και τα συλλυπητήρια της δημοτικής αρχής στις οικογένειες των νεκρών, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση στους τραυματίες και πυροπαθείς από τις πυρκαγιές στην Αττική, εκφράζει ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, τονίζοντας ότι «ήδη, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, θα προχωρήσουμε σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σαν ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στους πυροπαθείς».

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του, ο Κ. Πελετίδης αναφέρει τα εξής:

«Οι πολύνεκρες και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αναδεικνύουν για άλλη μια φορά, με τραγικό τρόπο, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, την ανεπάρκεια των υποδομών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, καθώς και τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, της αξιολόγησης, των μνημονίων του κουαρτέτου (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) θυσιάζει στο βωμό της περιβόητης “ανάπτυξης” τις λαϊκές ανάγκες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στους δήμους πλέον έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα των αγροτικών δρόμων, τον καθαρισμό χόρτων, τη συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τις ομάδες εθελοντών. Η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Προστασία δεν συνοδεύτηκε με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσωπικού. Για παράδειγμα, το 2018, το ποσόν που ενισχύεται ο προϋπολογισμός του δήμου Πατρέων από τη ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας είναι 130.000 ευρώ, ίδιο τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν επαρκεί φυσικά για τις ανάγκες της πρόληψης και αντιμετώπισης, γι’ αυτό, μέσω της Διεύθυνσης Πρασίνου, χρηματοδοτούμε από ίδια έσοδα με εγγραφές στον προϋπολογισμό που φτάνουν μέχρι και 200.000 ευρώ.

Είναι επιτακτική η ανάγκη της απαιτούμενης χρηματοδότησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των δήμων, καθώς και προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την προστασία των δασών μας, του περιβάλλοντος, της περιουσίας του λαού και της ανθρώπινης ζωής».

(Επισκέψεις: 42 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend