Διεθνή

Ο Χουάν, οι ελέφαντες και «όχι πια βασιλιάδες»

Ένας στους δύο νέους στην Ισπανία είναι άνεργος (53,5% στις νέες ηλικίες και συνολικά 25,1%, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat) και η πολιτική ηγεσία της χώρας, τις τελευταίες μέρες, ασχολείται με τον Χουάν Κάρλος και το γιo του, που θα τον διαδεχτεί στο θρόνο. Χρειάζεται , λένε, να τροποποιηθεί το σύνταγμα της Ισπανίας, ώστε να μπορέσει ο κανακάρης του Χουάν, να στεφθεί, επίσημα, βασιλιάς.

 Η προβολή του θέματος της παραίτησης του Χουάν Κάρλος ήταν η αναμενόμενη: Αφιερώματα για τη ζωή και τα σκάνδαλα του και άλλα πολλά, για τα οποία δεν πρόκειται να χαραμίσουμε λέξη. Θα σταθούμε μόνο σε μια σημαντική στιγμή στη ζωή του Χουάν.

 elefant

Ο Χουάν, λοιπόν, τον Απρίλιο του 2012 πήγε να κυνηγήσει ελέφαντες, για να περάσει η ώρα του, και αυτό θεωρήθηκε μεγάλο σκάνδαλο στην Ισπανία. Το σκεπτικό ήταν πως, την ίδια περίοδο που οι Ισπανοί πεινάνε ο βασιλιάς τους πηγαίνει για ελέφαντες στη Μποτσουάνα.

 Τότε, οι εφημερίδες στην Ισπανία ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με το θέμα. Χαρακτηριστικά αυτά που γράφτηκαν στην εφημερίδα η «El Mundo»: «Το θέαμα ενός μονάρχη που κυνηγάει ελέφαντες στην Αφρική, τη στιγμή που η οικονομική κρίση δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στους Ισπανούς, αποτελεί μια εικόνα αδιαφορίας και ελαφρότητας που δεν συνάδει με αρχηγό κράτους».

 Για να σοβαρευτούμε:

  • Σκάνδαλο δεν είναι πως ο Χουάν πήγε για ελέφαντες. Σκάνδαλο είναι η μοναρχία το 2014.
  • Σκάνδαλο είναι πως υπάρχουν βασιλιάδες στην Ευρώπη και οι λαοί πληρώνουν για τον κάθε (βασιλιά) Χουάν.
  • Σκάνδαλο είναι πως ακόμα ακούγεται, στην Ισπανία, πως ο Χουάν έπαιξε θετικό ρόλο, μετά τη δικτατορία του Φράνκο.

 Η θετική είδηση είναι ότι, μετά την παραίτηση του Χουάν, χιλιάδες Ισπανοί κατέβηκαν στο δρόμο, για να απαιτήσουν το αυτονόητο: Κατάργηση της μοναρχίας! Στη Μαδρίτη, στην πλατεία της Πουέρτα δελ Σολ, οι διαδηλωτές απαίτησαν, μεταξύ άλλων:  «Όχι πια βασιλιάδες, να γίνει δημοψήφισμα».

madrid 2

Η ισπανική κυβέρνηση για να προστατέψει τον βασιλιά της διέθεσε τουλάχιστον 1500 αστυνομικούς, για τη διαδήλωση στη Μαδρίτη. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι είχε το θράσος να σχολιάσει πως οι αντίπαλοι της μοναρχίας πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα «νόμιμα εργαλεία». Έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήρια του εκτιμώντας πως η βασιλεία έχει «πλειοψηφική υποστήριξη».

Υ.Γ Αυτές τις μέρες πήρε θάρρος κι ο Κοκός κι εμφανίστηκε! Για το «θέμα» αυτό έχουμε την παρακάτω  διαχρονική …αφιέρωση:

κοκος

(Επισκέψεις: 19 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend