Ιστορία

Ιστορικοί περίπατοι στην Αθήνα

Ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης ξεκινά ένα νέο εγχείρημα στο πεδίο της Δημόσιας Ιστορίας. Από αυτό τον Δεκέμβριο πραγματοποιεί τακτικούς ιστορικούς περιπάτους με τη συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων κάθε φορά. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει η δυνατότητα σε βάθος εξέτασης των ιστορικών γεγονότων, συζήτησης και απάντησης σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Μετά την ολοκλήρωση κάθε περιπάτου θα ακολουθεί προβολή και σχολιασμός σπάνιου φωτογραφικού υλικού που σχετίζεται με το θέμα του.

Πλατεία Συντάγματος 10 Νοεμβρίου 2019. Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης και οι συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο για τα Δεκεμβριανά.

«Αυτού του είδους οι περίπατοι θα μας δώσουν την ευκαιρία να έχουμε μια πιο ουσιαστική επικοινωνία. Να συζητήσουμε και μέσα από τη συζήτηση να εντάξουμε τα γεγονότα στο ιστορικό τους πλαίσιο. Η Ιστορία δεν μπορεί να γίνεται αντιληπτή ως μια συρραφή μεμονωμένων επεισοδίων σε χρονική διαδοχή. Επιπρόσθετα, η προβολή φωτογραφικού υλικού και κυρίως ο σχολιασμός του, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα. Η εικόνα αποτελεί πολύτιμη πηγή και για αυτό το λόγο οι φωτογραφίες θα έχουν κεντρική θέση σε αυτούς τους ιστορικούς περιπάτους», επισημαίνει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Ήδη έχουν σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Δεκέμβριο τρεις ιστορικοί περίπατοι που καλύπτουν δύο ξεχωριστές θεματικές:

Ο πρώτος εξετάζει ένα γεγονός που σημάδεψε όσο λίγα τη σύγχρονη ελληνική ιστορία: το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου 1944 και την αιματηρή καταστολή του, που αποτέλεσε την έναρξη της Μάχης της Αθήνας, γνωστής ως Δεκεμβριανά.

Ο δεύτερος περίπατος επιχειρεί να φωτίσει την πλέον σκοτεινή πλευρά της κατοχικής περιόδου: τη δράση των δωσίλογων, δηλαδή αυτών που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.

Κράτηση θέσεων και περισσότερες πληροφορίες στο: www.athenshistorywalks.com  

Πλατεία Συντάγματος 3 Δεκεμβρίου 1944. Η στιγμή που πέφτουν οι πρώτοι πυροβολισμοί από τους Αστυνομικούς κατά των διαδηλωτών του ΕΑΜ. Φωτογράφος Dmitri Kessel, από το λεύκωμα Dmitri Kessel, Ελλάδα του ’44, εκδ. Άμμος.

Πλατεία Συντάγματος 24 Ιανουαρίου 1944. Ο δωσίλογος πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης, παραδίδει τη σημεία στον διοικητή των Ευζωνικών Ταγμάτων Ασφαλείας, Βασίλειο Ντερτιλή. Δεξιά ο υπουργός Εσωτερικών Αναστάσιος Ταβουλάρης. Χρήστος Χατζηιωσήφ και Προκόπης Παπαστράτης (επιμ.), Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, εκδ. Βιβλιόραμα.

(Επισκέψεις: 146 φορές, όπου 2 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend