Διεθνή

Ισραήλ: Αναγγέλλει διαιώνιση της κατοχής στα Υψίπεδα Γκολάν

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει την κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν που κατέκτησε στον πόλεμο του 1967, έστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει «ανεξαρτήτως της τύχης» του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και των «διεθνών απόψεων» για αυτόν. Μιλώντας σε διάσκεψη για το μέλλον του Γκολάν, είπε πως ο πόλεμος στη Συρία έπεισε «πολλούς στον κόσμο πως ίσως είναι προτιμότερο αυτή η όμορφη και στρατηγική περιοχή να βρίσκεται στα χέρια του Κράτους του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «ακόμη και σε μια κατάσταση στην οποία -όπως μπορεί να συμβεί- ο κόσμος αλλάξει προσέγγιση για τη Συρία, ή σε σχέση με τον ‘Ασαντ, αυτό δεν έχει σχέση με τα Υψώματα Γκολάν…Τα Υψώματα Γκολάν είναι Ισραήλ, τελεία».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φλεβάρη, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διατηρήσει την αναγνώριση της κατοχής του Γκολάν από το Ισραήλ, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Τραμπ, άφησε σκόπιμα ανοικτά ενδεχόμενα. Είχε πει πως όσο ο Μπασάρ Ασαντ βρίσκεται στην εξουσία, όσο το Ιράν και δυνάμεις του είναι παρούσες στη Συρία, τότε «ο έλεγχος του Γκολάν σε αυτή την κατάσταση, νομίζω, παραμένει πραγματικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ». Μιλώντας στο CNN είχε συμπληρώσει πως «τα νομικά θέματα είναι κάτι άλλο. Και, με την πάροδο του χρόνου, αν η κατάσταση αλλάξει στη Συρία, είναι κάτι που θα βλέπαμε».

Απαντώντας στον Μπένετ, εκατοντάδες Σύροι κάτοικοι των κατεχομένων του Γκολάν ζήτησαν την επιστροφή της περιοχής στη Συρία, ενώ αποδοκίμασαν τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών για επέκταση εβραϊκών εποικισμών και αιολικού πάρκου με 39 ανεμογεννήτριες στην περιοχή τους.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», SANA)

(Επισκέψεις: 63 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend