Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Δυτική Οχθη – Μέλος του ΟΗΕ σκοτώθηκε στη Γάζα – Θάνατοι από πείνα

Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας που κατευθυνόταν προς τη Γάζα εξαπέλυσαν ισραηλινοί έποικοι της Δυτικής Οχθης,  οποίοι πέταξαν πακέτα με τρόφιμα..

Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας που κατευθυνόταν προς τη Γάζα εξαπέλυσαν ισραηλινοί έποικοι της Δυτικής Οχθης,  οποίοι πέταξαν πακέτα με τρόφιμα στον δρόμο και πυρπόλησαν τα οχήματα.

Βίντεο από το περιστατικό τη Δευτέρα στο σημείο ελέγχου Ταρκουμίγια, δυτικά της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, δείχνει εποίκους να μπλοκάρουν τα φορτηγά και να πετούν με αδιανόητη μανία στο έδαφος κιβώτια με προμήθειες.

Φωτογραφίες έδειχναν σωρούς κατεστραμμένων πακέτων βοήθειας και συρματοκιβώτια ρυζιού και αλεύρου σε όλο τον δρόμο.

Αργά τη Δευτέρα, άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που έδειχναν τα φορτηγά να φλέγονται.

Λίγες ώρες αργότερα, μέλος υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, όταν όχημα στο οποίο επέβαινε έγινε στόχος πυρών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα χθες, Δευτέρα.

Ακόμη ένα μέλος του προσωπικού –της υπηρεσίας ασφαλείας (DSS) του ΟΗΕ– τραυματίστηκε. Ούτε η εθνικότητα ούτε το φύλο των δύο προσώπων διευκρινίστηκαν.

Το λευκό όχημα στο οποίο επέβαιναν τα μέλη του προσωπικού έφερε σε ευδιάκριτα σημεία τον λογότυπο του ΟΗΕ, τόνισε ο εκπρόσωπος. Κατευθυνόταν σε νοσοκομείο.

Συνολικά, περίπου 200 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου. Τα προηγούμενα θύματα ήταν όλα Παλαιστίνιοι.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι έκλεισε την έδρα της στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την Πέμπτη, έπειτα από νέα επίθεση από «Ισραηλινούς εξτρεμιστές», όπως τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπ Λαζαρινί.

Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις εναντίον ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών και των εγκαταστάσεών τους στη Γάζα από τον Οκτώβριο, ακόμη και αφού οι οργανώσεις αρωγής έδωσαν τις συντεταγμένες τους στις ισραηλινές αρχές.

Διεθνείς οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση η οποία απειλεί πληθυσμό άνω των 2 εκατ. ανθρώπων, με το 1, 5 εκ. να είναι εγκλωβισμένο στη Ράφα.  Η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ έχει δημιουργήσει «ανθρωπογενή πείνα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, με την περιοχή να αντιμετωπίζει την απειλή μαζικών θανάτων από λιμό και παιδιά να πεθαίνουν λόγω της έλλειψης τροφίμων.

Υποκριτικές καταδίκες

«Είναι εντελώς εξωφρενικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιτίθενται και λεηλατούν αυτές τις αυτοκινητοπομπές που έρχονται από την Ιορδανία και πηγαίνουν στη Γάζα για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σλοβένος επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς τόνισε, χθες, μέσω X ότι «καταδικάζει» την επίθεση εναντίον «ανθρωπιστικής οχηματοπομπής σε αποστολή για να σωθούν ζωές στη Γάζα». 

Και οι δύο εκπροσωπούν εκείνους που οπλίζουν το χέρι του δολοφόνου…

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

Σχετικά θέματα

Απόψεις