Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

H Μεσοποταμία φλέγεται

Οι άνδρες του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Συρίας  (ISIS)  μπήκαν  στη Βαγδάτη. Προηγουμένως πέρασαν από τη Μοσούλη όπου..

Οι άνδρες του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Συρίας  (ISIS)  μπήκαν  στη Βαγδάτη. Προηγουμένως πέρασαν από τη Μοσούλη όπου σύμφωνα με  δημοσιεύματα εφημερίδων έκαναν μια… ανάληψη  περί τα 450 εκατομμύρια δολάρια από τις τράπεζες της πόλης. Μετά από αυτό ο αμερικανικός τύπος χαρακτηρίζει το ISIS την πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου και οι ειδικοί προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου η αμερικανική (από αέρος)  επέμβαση. Κάτι που επίσης μπορεί κανείς να προβλέψει χωρίς να είναι ειδικός, είναι ότι  έφτασε η ώρα για την οριστική και αμετάκλητη τριχοτόμηση του Ιράκ: Πρόκειται για τη φυσιολογική εξέλιξη της αμερικανικής εισβολής και κατοχής ενός κράτους το οποίο ήταν διαιρεμένο θρησκευτικά  (Σιίτες- Σουνίτες) και εθνικά, καθώς στο βόρειο τμήμα του ζει συμπαγής κουρδική μειονότητα. Ήταν  θέμα χρόνου, συγκυριών και «κινήτρων» λοιπόν για να αποτυπωθεί και στο χάρτη η πραγματικότητα. Έχουμε , λοιπόν:
  • Τα κουρδικά εδάφη του Ιράκ αποτελούν ήδη το ημιαυτόνομο Κουρδιστάν που είναι καθαρό αμερικανικό προτεκτοράτο.
  • Το κράτος των Σιιτών (ή του νότιου Ιράκ) με πρωτεύουσα την Βαγδάτη.
  • Και το υπό διαμόρφωση κράτος του Ιράκ και της Συρίας  με εδάφη που δραστηριοποιούνται ή κατέχουν οι άνδρες των εξτρεμιστών μαχητών του ISIS.
Το video δείχνει την άφιξη των ανδρών του ISIS  στη Βαγδάτη
 
Κοιτώντας τις περιοχές της δράσης του ISIS  αντιλαμβάνεται κανείς την προσπάθεια για την  επαναχάραξη του χάρτη στην περιοχή.  Όπως φαίνεται πιο κάτω στο χάρτη (από το αμερικανικό ινστιτούτο στρατηγικής πρόβλεψης Stratfor που δημοσίευσε το BBC) o ISIS  αναπτύσσει τις δυνάμεις του από τα εδάφη της Συρίας (κατέχοντας τρεις πόλεις στα σύνορα με την Τουρκία) και δημιουργεί προγεφυρώματα  νοτιοανατολικά πολεμώντας για την κατάληψη πόλεων στο έδαφος του Ιράκ. Μέσα απ αυτόν το σχεδιασμό οι άνδρες του ISIS,  επιβεβαιώνουν την παρουσία τους σε πόλεις όπως η Μοσούλη, το Τικρίτ και εσχάτως η Βαγδάτη. _75526287_big_map   Κάτι που προβληματίζει και αξίζει να υπογραμμιστεί είναι ότι ο ISIS μάχεται με επιτυχία απέναντι σε τακτικούς στρατούς: του αξιόμαχου συριακού στρατού και του στρατού του Ιράκ ο οποίος είναι αναδιοργανωμένος από τους Αμερικανούς. Παρ όλα αυτά ο ISIS επιτέθηκε  επιτυχώς   στις 10 Ιουνίου με 3.000 άνδρες του στη Μοσούλη και μπόρεσε να την ελέγξει χωρίς να συναντήσει την αντίσταση που θα μπορούσαν να προβάλλουν οι 60.000 ιρακινοί στρατιώτες. Ας ρίξουμε λοιπόν άλλη μια ματιά στο Ιράκ λαμβάνοντας υπόψη ότι:
  1. Το ISIS χρηματοδοτήθηκε αν όχι από τις ίδιες τις ΗΠΑ σίγουρα από φίλους των ΗΠΑ (Σαουδική Αραβία, Κατάρ) για να ανατρέψει το καθεστώς στη Συρία.
  2. Οι Κούρδοι μέσα στην αναταραχή του πολέμου στη Συρία έχουν προχωρήσει στη δημιουργία των δομών του κράτους τους, προχωρώντας μάλιστα και σε δικές τους εξαγωγές πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Μάλιστα για την εξαγωγή του πετρελαίου ναυλώθηκαν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικής εταιρείας τα οποία είναι φορτωμένα με δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το οποίο ωστόσο, δεν έχει διατεθεί ακόμη στην αγορά, καθώς  από νομικής άποψης τουλάχιστον αυτό το πετρέλαιο ανήκει στο κράτος του Ιράκ το οποίο ωστόσο διαλύεται τάχιστα.
  3. Οι Σιίτες του Ιράκ που διαμορφώνουν ως πλειοψηφία και το συσχετισμό στην κυβέρνηση της Βαγδάτης είναι εν τέλει υποχρεωμένοι να αναζητήσουν την προστασία του Ιράν το οποίο την προσφέρει πρόθυμα, καθώς η Τεχεράνη γνωρίζει ότι οι ανασχηματισμοί στο χάρτη της περιοχής (διάλυση Συρίας, Ιράκ) έχουν στόχο την ίδια. Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη στο έδαφος του Ιράκ πολεμούν τους άνδρες του ISIS μαζί με τον ιρακινό στρατό και δύο ιρανικά τάγματα των φρουρών της επανάστασης.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ίσως το ρεπορτάζ  της Wall Street Journal δίνει μια απάντηση. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ξεκινήσουν απευθείας διάλογο με το Ιράν σχετικά με την ασφάλεια και την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ. Επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή την κατάληψη μεγάλων περιοχών του βόρειου Ιράκ από σουνίτες μαχητές. Η κίνηση αυτή έρχεται παράλληλα με τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των παγκόσμιων δυνάμεων για επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν με στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος». Με πιο απλά λόγια: Το Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Συρίας  (ISIS)  είναι μια ακόμη απειλή που μπορεί να χρησιμοποιεί η Δύση (ΗΠΑ) την οποία η Τεχεράνη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της…    

Απόψεις