Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ιράν –Τουρκία: Τα ανατολικά σύνορα του θανάτου στους δρόμους των προσφύγων

Οι επεμβάσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι πόλεμοι που έχουν προκαλέσει, οι βομβαρδισμοί, οι καταστροφές και οι λεηλασίες των χωρών,..

Οι επεμβάσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι πόλεμοι που έχουν προκαλέσει, οι βομβαρδισμοί, οι καταστροφές και οι λεηλασίες των χωρών, η βία και η φτώχεια, προκαλούν τα μεγάλα κύματα των προσφύγων.

Η Τουρκία αποτελεί βασικό σημείο διέλευσης προσφύγων, οι οποίοι προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη βία, τις διώξεις και τη φτώχεια που προκαλούν οι πολεμικές συγκρούσεις στις χώρες τους, προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάζονται να πληρώσουν και να εμπιστευτούν τους διάφορους τυχοδιώκτες διακινητές προσφύγων, με αποτέλεσμα να ακολουθούν επικίνδυνες χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές που συχνά οδηγούν στο θάνατο.

Εκατοντάδες πρόσφυγες από πολλές χώρες, κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Κεντρική Ασία, έρχονται σε κουρδικές και τουρκικές πόλεις μέσω της επαρχίας Βαν, που συνορεύει με το Ιράν.

 Η ροή των προσφύγων στο Βαν συνεχίζεται παρά την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών σταθμών και πύργων παρακολούθησης κάθε εκατό μέτρα στην παραμεθόρια περιοχή που καλύπτεται από τις επαρχίες Çaldıran, Özalp και Başkale.

Η περιοχή Καλντιράν του Βαν, η οποία μπορεί να φθάσει τους -40 βαθμούς το χειμώνα, είναι γνωστή ως σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες. Στην περιοχή του Καλντιράν, στα σύνορα με το Ιράν, υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα και παρατηρητήρια κάθε εκατό μέτρα. Παρά τα εντατικά μέτρα ασφαλείας, τόσο οι διελεύσεις όσο και οι τραγωδίες είναι ανεκτές κυρίως λόγω της διαφθοράς των κρατικών αξιωματούχων που δέχονται δωροδοκίες από τους διακινητές ανθρώπων.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο Καλντιράν, παρατήθηκαν από τους διακινητές ανθρώπων στην παραμεθόρια περιοχή και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον θάνατο. Δεκάδες πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στην περιοχή των συνόρων τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι επιζώντες ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στο κέντρο της πόλης του Βαν και στις περιφέρειές του.

Στην αρχή της φετινής Ανοιξης βρέθηκαν στην περιοχή Καλντιράν (Çaldıran) τα πτώματα 12 προσφύγων, σκεπασμένα από το χιόνι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών. Το πρώτο πτώμα βρέθηκε στις 11 Μάρτη, 4 άλλα την επόμενη μέρα και άλλα 7 στις 14 Μάρτη.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο πάνω από 50 πτώματα προσφύγων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, έχουν περισυλλεχτεί.

Στις 9 του Φλεβάρη 2020 βρέθηκαν μέσα στο χιόνι τα νεκρά σώματα 13 προσφύγων, 10 Αφγανών και 3 Κούρδων από το Κομπανί, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα στο χωριό Sarıçimen του Καλντιράν βρήκαν το θάνατο από το πολικό κρύο.

Στην ίδια περιοχή, τον χειμώνα του 2019, βρέθηκαν τα σώματα άλλων 37 προσφύγων.  Στην πόλη Başkale, κοντά στα ιρανικά σύνορα, βρέθηκαν άλλα 26 πτώματα. Σύμφωνα με τους ντόπιους πολύ περισσότεροι πρόσφυγες δεν καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα και βρίσκουν τον θάνατο μέσα στο Ιράν. Ακόμα, μισοφαγωμένα σώματα από τα αγρίμια εμφανίζονται την εποχή που λιώνουν τα χιόνια.

Αλλά ο κίνδυνος για εκείνους που κατάφεραν να διασχίσουν τα σύνορα ζωντανοί, δεν έχει τελειώσει. Τον περσινό Ιούλη, στην περιοχή της Βαν, σε τροχαίο δυστύχημα φορτηγού που μετέφερε, παράνομα, πρόσφυγες, έχασαν τη ζωή τους 17 από αυτούς και τραυματίστηκαν άλλοι 50.
Τα ξημερώματα της 26ης Δεκέμβρη 2019, βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν, βυθίστηκε στη λίμνη Βαν με αποτέλεσμα να πνιγούν 7 τουλάχιστον άνθρωποι, ενώ διασώθηκαν 64 οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα γύρω νοσοκομεία.

Υστερα, για όσους τα καταφέρουν, έρχονται η θάλασσα του Αιγαίου και τα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν στον Εβρο.

Κοντά σε αυτά οι πρόσφυγες, που δεν έχουν τα μέσα για να προστατευθούν είναι εκτεθειμένοι σε αρρώστιες και βέβαια είναι ευάλωτοι στην παγκόσμια επιδημία του κορονοϊού και μαζί τους  όλοι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο. Η αδιαφορία της Τουρκίας η οποία δεν εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και δεν παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες εντείνει το πρόβλημα.

Αν και οι συνοριακές πύλες με το Ιράν είναι κλειστές, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται στο Βαν. Εκατοντάδες πρόσφυγες φτάνουν κάθε μέρα από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού. Μόνο στο Ιράν, από τις 19 Φλεβάρη που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοινώνει ότι έχουν πλέον καταγραφεί 27.017 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και έχουν χάσει τη ζωή τους 2.077.

Οσο αφορά την επιδημία, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν φάρμακα και εμβόλια για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό.

Ωστόσο για την αντιμετώπιση του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τους τόπους τους, για αυτή τη μάστιγα της προσφυγιάς, το «φάρμακο» είναι γνωστό:

Να σταματήσουν αμέσως οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία κλπ, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια και Κεντρική Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στην Ασία, σε όλο τον κόσμο δηλαδή.

Μέχρι τότε να εξασφαλιστεί η περίθαλψη σε όσους το έχουν ανάγκη, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο καιρό χρειαστεί και να διευκολυνθούν στην αναχώρησή τους για τις χώρες που επιθυμούν να πάνε.

Γιατί είναι αυτονόητο το δικαίωμα των ανθρώπων – θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων να αναζητούν μια ασφαλέστερη ζωή.

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις