Διεθνή

Ιράκ: Δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον των εξεγερμένων

Σαράντα τέσσερις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Η ιρακινή αστυνομία χτυπά στα «ψαχνό». Εδώ και τέσσερις μέρες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ έχουν βαφτεί στο αίμα. Η βίαιη αντιμετώπισή των διαδηλωτών από την κυβέρνηση του Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 44 ανθρώπους, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Την Παρασκευή των πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο κέντρο της Βαγδάτη, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας είχαν λάβει θέσεις πάνω σε στέγες πραγματοποιώντας βολές κατά συγκεντρωμένων διαδηλωτών.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη στη Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους, μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας.  Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι «νόμιμα» καθώς «η πλειονότητα των διαδηλωτών είναι νέοι και άνεργοι που διεκδικούν τον σεβασμό των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους».

Οι νέοι που βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτύρονται για τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας που αγγίζουν το 30%. Μεγάλο κομμάτι της οργής των Ιρακινών προέρχεται από την διαφθορά στη χώρα, που δεν έχει εξαλειφθεί στα 16 χρόνια από την αμερικανική εισβολή. Οι Ιρακινοί βλέπουν μια χούφτα πολυεθνικές και ντόπιους αξιωματούχους να απομυζούν τεράστια κέρδη από τη λεηλασία του πετρελαϊκού πλούτο της χώρας. Την ίδια στιγμή που τα «πεντοδόλαρα» καταλήγουν σε λίγες τσέπες, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. 

Η δολοφονική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο όνομα της «δημοκρατίας» και της …«διάσωσης» του λαού «ξεγυμνώνεται» για πολλοστή φορά. Μονοπώλια όπλων, πετρελαίου και επιχειρήσεις που αρπάζουν τον πλούτο του Ιράκ ήταν οι μοναδικοί κερδισμένοι. Μετά από 16 χρόνια ο λαός του Ιράκ λιμοκτονεί βουτηγμένος στη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια…

 

 

(Επισκέψεις: 421 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend