Διεθνή

ΗΠΑ: Παροχή νέας στρατιωτικής ενίσχυσης 200 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Την επιπρόσθετη παροχή «στρατιωτικής βοήθειας» ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ, φανερώνοντας την πρόθεση τους να στηρίξουν την αντιδραστική κυβέρνησης της χώρας που στηρίζεται και σε φασιστικές δυνάμεις. 

Η απόφαση τους Ουάσιγκτον αποδεικνύει του ευρύτερους πολεμικούς σχεδιασμούς της για την περιοχή και έρχεται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί την Μόσχα. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα έρχεται μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη Συνάντηση Κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αμερική. 

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του, με τα νέα κονδύλια «η αμερικανική βοήθεια στον τομέα της ουκρανικής ασφάλειας, ανέρχεται συνολικά σε άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από το 2014», χρονιά που ξεκίνησε ο πόλεμος. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο θα επιτρέψουν κυρίως να αποκτηθούν «εξοπλισμοί για να υποστηριχθούν τα τρέχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι επιχειρησιακές ανάγκες», της Ουκρανίας.

Τα μέσα αυτά θα ενισχύσουν τις διοικητικές ικανότητες του ουκρανικού στρατού, τις ασφαλείς επικοινωνίας του ή ακόμη τα μέσα νυχτερινής όρασης που διαθέτει. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αυτή η συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας στηρίζεται στην πρόσφατη υιοθέτηση από το Κίεβο ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια. Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος του Κιέβου, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου νομοθετήματος, πούλησε φέτος αντιαρματικούς πυραύλους Javelin για να “προστατευτεί η εθνική του κυριαρχία και η εδαφική του ακεραιότητα” παρά τις διαμαρτυρίες της Ρωσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίες από το 2014 έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε πληροφορίες που έφεραν τη ρωσική πλευρά να πρότεινε στις ΗΠΑ τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που έχουν αυτονομηθεί από το Κίεβο (οι λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ), προκειμένου να σταματήσει η ένοπλη σύγκρουση εκεί, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ δήλωσε χθες ότι «η κυβέρνηση δεν εξετάζει κατά κανέναν τρόπο το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ένα δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία», το οποίο «δεν θα είχε καμία νομιμότητα».

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ανατολική Ουκρανία κατά την συνάντησή τους και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε “συγκεκριμένες προτάσεις”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

(Επισκέψεις: 35 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend