Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ: «Καταδίωξη» ρωσικού εμπορικού πλοίου με βενεζουελάνικο πετρέλαιο

Ένα πολεμικό πλοίο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής εξακολουθούσε και χθες να «κυνηγά» στον Βόρειο Ατλαντικό ένα πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο φέρεται να ανήκει στον..

Πρόσθεσε τον Ημεροδρόμο στην Google

Ένα πολεμικό πλοίο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής εξακολουθούσε και χθες να «κυνηγά» στον Βόρειο Ατλαντικό ένα πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο φέρεται να ανήκει στον ρωσικό «σκιώδη στόλο» και να μεταφέρει βενεζουελάνικο πετρέλαιο, σύμφωνα με πλάνα που επικαλείται το RT.

H Ρωσία έστειλε υποβρύχιο και άλλα σκάφη του πολεμικού ναυτικού της για να συνοδεύσουν ένα άδειο παλιό δεξαμενόπλοιο, το Bella 1, το οποίο προσπαθεί να αποφύγει την σύλληψή του από τις ΗΠΑ για πάνω από δυο εβδομάδες, αρχικά ανοικτά της Βενεζουέλας, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.

Τη Δευτέρα το CBS News είχε επικαλεστεί πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ προετοιμάζουν πιθανό ρεσάλτο σε πετρελαιοφόρο υπό ρωσική σημαία στον Ατλαντικό Ωκεανό, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης εκστρατείας κατά του ρωσικού στόλου και του πετρελαίου που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η Ρωσία φέρεται επίσης να ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την καταδίωξη του δεξαμενόπλοιου κοντά στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι παρακολουθεί «με ανησυχία» την κατάσταση γύρω από το πλοίο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με την WSJ, η Ακτοφυλακή εξακολουθεί να παρακολουθεί το δεξαμενόπλοιο στον ανατολικό Ατλαντικό, όπου πλέει περίπου 300 μίλια νότια της Ισλανδίας με κατεύθυνση προς τη Βόρεια Θάλασσα, βάσει στοιχείων AIS. Το ρωσικό κρατικό διεθνές δίκτυο RT ανήρτησε βίντεο, το οποίο φέρεται να έχει ληφθεί από το κατάστρωμα του Marinera, και δείχνει πλοίο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής να ακολουθεί το δεξαμενόπλοιο.

Το πλοίο, που πλέον λειτουργεί με το όνομα «Marinera» και υπό ρωσική δικαιοδοσία, μεταφέρει αργό πετρέλαιο Βενεζουέλας και προηγουμένως έπλεε με το όνομα «Bella 1», με σημαία Παναμά, ανέφεραν οι πηγές.

Τον Δεκέμβρη, την ίδια περίοδο που αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο ρεσάλτα σε πλοία που μετέφεραν βενεζουελάνικο πετρέλαιο στην περιοχή της Καραϊβικής, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ άρχισε να παρακολουθεί και να καταδιώκει το «Bella 1» στον Ατλαντικό, με σχέδια να επιβιβαστεί και να το κατασχέσει.

Αυτή η προσπάθεια ανεστάλη αφού το πλοίο μεταβιβάστηκε σε νέο ιδιοκτήτη, μετονομάστηκε σε «Marinera» και σε ρωσικό. Το δεξαμενόπλοιο πλέον αναφέρει το Σότσι ως λιμάνι βάσης του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τα σχέδια, οι αμερικανικές δυνάμεις εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβίβασης στο δεξαμενόπλοιο και σύλληψής του.

Το πλοίο τελεί υπό κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2024 για τον φερόμενο ρόλο του στη μεταφορά ρωσικού, ιρανικού και βενεζουελάνικου πετρελαίου για λογαριασμό της Χεζμπολάχ και των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Σχετικά θέματα

Post
Filter