Σε νέα, ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση περνά ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μετά τις εκτεταμένες αμερικανικές επιδρομές στο Ιράν που προκάλεσαν σφοδρά ιρανικά αντίποινα σε βάσεις των ΗΠΑ σε χώρες του Κόλπου και στο Ιράκ.
Το δεύτερο κύμα αμερικανικών πληγμάτων σε λίγα 24ωρα προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 4 κατά τη διάρκεια γαμήλιας τελετής, σύμφωνα με ιρανικά μέσα. Παράλληλα αναφέρθηκαν πολλαπλές εκρήξεις στον νότο του Ιράν όπως στο Μπαντάρ Αμπάς, στο νησί Κεσμ, στην Ασαλούγιε, στο Τζιρόφτ, στο Κοναράκ, στο Τσαμπαχάρ, στο Τζασκ, στο Σιρίκ και στο Λαβάν.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε επιθέσεις σε βάσεις στην Ιορδανία, στο Ιράκ και στο Μπαχρέιν, ενώ το Κουβέιτ έκανε γνωστό ότι δέχθηκε πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με drones. Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Ιράν με ακόμη σκληρότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τα αντίποινα.
Οι στόχοι των νέων αμερικανικών βομβαρδισμών
Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση νέου κύματος πληγμάτων εναντίον στόχων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επλήγησαν εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας, συστήματα ραντάρ, ναυτικές εγκαταστάσεις και μέσα, δυνατότητες πόντισης ναρκών και υποδομές επικοινωνιών.
Ήταν το δεύτερο κύμα αμερικανικών επιθέσεων μέσα σε λίγα 24ωρα. Οι ΗΠΑ είχαν βομβαρδίσει στρατιωτικούς στόχους σε ιρανικό νησί και την Κυριακή, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου έναν μήνα σχετικής ηρεμίας.
Ιρανικά αντίποινα σε τρεις χώρες
Το Ιράν απάντησε ανακοινώνοντας «αποφασιστική επιχείρηση αντιποίνων» με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης εναντίον αμερικανικών «βάσεων και συμφερόντων» στην περιοχή.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν επιθέσεις σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Ιορδανία, στο Ιράκ και στο Μπαχρέιν.
Στην Ιορδανία, οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν και κατέστρεψαν δέκα βαλλιστικούς πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί από το Ιράν. Άλλοι τρεις κατέπεσαν σε απομακρυσμένες και ακατοίκητες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.
Παράλληλα, το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι έγινε στόχος επιθέσεων με πυραύλους και drones, ενώ στο Μπαχρέιν ήχησαν σειρήνες αεράμυνας νωρίς το πρωί.
Τραμπ: «Θα χτυπηθούν πολύ πιο σκληρά»
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε περαιτέρω απάντηση στα αμερικανικά πλήγματα θα προκαλέσει ακόμη σφοδρότερη αντίδραση.
«Αν η Τεχεράνη ανταποδώσει αυτή την εντελώς δικαιολογημένη επίθεση, θα χτυπηθεί ξανά, πολύ πιο σκληρά και πιο δυνατά», ανέφερε μέσω Truth Social.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης του Ιράν Εμπραχίμ Ζολφαγαρί προειδοποίησε για «μεγαλύτερα και πιο καταστροφικά αντίποινα» εάν συνεχιστούν οι αμερικανικές επιθέσεις.
Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση προς «κάθε χώρα που συνεργάζεται με τον επιτιθέμενο αμερικανικό στρατό».