Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ: Εκτόξευση των τιμών των φαρμάκων

Στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, η φαρμακευτική κάλυψη και οι τιμές των φαρμάκων ακολουθούν τους νόμους της ελεύθερης..

Στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, η φαρμακευτική κάλυψη και οι τιμές των φαρμάκων ακολουθούν τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, χωρίς διατίμηση και τη διασφάλιση του κράτους για πρόσβαση των πολιτών σε απαραίτητες θεραπείες. Οι τιμές βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, ενώ πολλές εταιρίες κατηγορούνται για πρακτικές λόμπι κρατώντας ψηλά τις τιμές τους.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει τις τιμές των φαρμάκων, γνωστή ινσουλίνη της Αμερικανικής εταιρείας Eli Lilly που το 1996 κόστιζε 21 δολάρια το φιαλίδιο σήμερα τιμολογείται στα 275 δολάρια για την ίδια ποσότητα, σημειώνοντας αύξηση κατά 1300%. Παρόμοιες ανατιμήσεις είχαν και ινσουλίνες άλλων εταιριών. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την επιβίωση ατόμων με διαβήτη τύπου Ι, που στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι νοσούν περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια άτομα ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότεροι από 40.000 νέοι ασθενείς.

Την προηγούμενη Τρίτη κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου και Μεταρρυθμίσεων του Κογκρέσου η Antroinette Worsham, η ιστορία της οποίας απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, μετά το θάνατο της 22χρονης κόρης της που έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, λόγω της συστηματικής υποδοσολόγησης της ινσουλίνης:

Το όνομά μου είναι η Antroinette Worsham και είμαι η μητέρα δύο παιδιών με διαβήτη τύπου 1. Η μεγάλη μου κόρη Antavia διαγνώστηκε στην ηλικία των 16 ετών και έζησε μόνο 6 χρόνια λόγω του υψηλού κόστους της ινσουλίνης. Άρχισε να υποδοσολογεί την ινσουλίνη της το 2016 όταν σταμάτησε να καλύπτεται ασφαλιστικά. Η μικρότερη κόρη μου Antanique διαγνώστηκε στα 12 και σήμερα είναι 18 και πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο. Φοβάμαι ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Antinique όταν κλείσει τα 21. Πως πιστεύουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν οι φοιτητές στο υψηλό κόστος των φαρμάκων, πέρα από το κόστος των διδάκτρων;

Οι διαβητικοί τύπου 1 χρειάζονται ινσουλίνη για να ζήσουν αλλιώς δεν θα τα καταφέρουν, όπως έγινε και με την κόρη μου. Αν υποδοσολογίσουν την ινσουλίνη τότε κινδυνεύουν από διαβητική κετοξέωση, μία επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία. Η αύξηση του κόστους των φαρμάκων έχει επηρεάσει τόσους πολλούς Αμερικανούς και ζητάμε μια αλλαγή ΤΩΡΑ. Οι φαρμακευτικές χρεώνουν πάνω από 5000%. Πέρυσι το ομοσπονδιακό εφετείο αναγνώρισε πως ο νόμος για την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων είναι αντισυνταγματικός. Πότε θα είναι οι Αμερικανοί θα δούμε μια αλλαγή; Πώς η υπερτιμολόγηση των φαρμάκων θα κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη; Ακόμα και φέτος οι εταιρείες παραγωγής ινσουλίνης συνέχισαν να αυξάνουν τις τιμές. Οι Novo Nordisk και Sanofi αύξησαν τις τιμές κατά 5% μόνο 5 ημέρες μετά την έναρξη του 2019. Οι ασθενείς πάνω από τα κέρδη! Πολλές πολιτείες συζητούν τώρα για νομοθετική παρέμβαση για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Ίδρυσα τον οργανισμό T1Diabetes Journey Inc προς τιμήν της κόρης μου Antavia για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το διαβήτη με τη διοργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και την παροχή οικονομικής βοήθειας σε άτομα με διαβήτη. Προσπαθώ να λάβω επιχορηγήσεις για να χρηματοδοτήσω τον οργανισμό μου. Από το κλέισιμο της κυβέρνησης έχω λάβει πολλές κλήσεις από διαβητικούς τύπου 1 για βοήθεια. Ένας νεαρός στην Φλόριντα αναφέρει ότι χρειάζεται 12 φιαλίδια ινσουλίνης μηνιαίως και λόγω της διακοπής της ασφαλιστικής κάλυψης, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Οι εταιρείες που εμπορεύονται ινσουλίνη λένε πως διαθέτουν προγράμματα για να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση του κόστους, αλλά αυτά τα προγράμματα δεν βοηθούν ΤΩΡΑ. Του είπαν ότι θα μπορούσε να πάρει 2 εβδομάδες για έγκριση ενώ μια άλλη εταιρεία του είπε ότι δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια. Εμείς ως καταναλωτές είμαστε ο λόγος που οι δουλειές τους είναι επιτυχημένες. Χρειαζόμαστε περισσότερα από ένα εκπτωτικό κουπόνι. Τους χρειαζόμαστε για να αγωνιστούμε για προσιτή υγειονομική περίθαλψη για όλους. Όχι μόνο για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας αλλά και για τη μεσαία τάξη όπως εγώ, όπως η κόρη μου όταν αυτή αποφοιτήσει από το κολέγιο.

Ένας φοιτητής που τελειώνει το κολέγιο θα μπορούσε ενδεχομένως να βρει κάποια δουλειά με ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα 40.000 δολαρίων, δηλαδή μηνιαίο εισόδημα 3.400 δολαριών, και με έξοδα:

Ενοίκιο: 800 δολάρια

Αυτοκίνητο: 300 δολάρια

Τρόφιμα: 500 δολάρια

Ασφάλιση: 200 δολάρια

Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας / κινητό τηλέφωνο: 200 δολάρια

Αποπληρωμή φοιτητικού δανείου: 500 δολάρια

Ασφάλιση αυτοκινήτου: 150 δολάρια

Ασφάλιση ενοικιαστή: 20 δολάρια

Ινσουλίνη: 1.000 δολάρια

Συνολικά: 3.670 δολάρια μηνιαίως

Φαίνεται ότι ο διαβήτης οδηγεί σε αρνητικό ισοζύγιο

Δεν είμαι ειδική αλλά μητέρα δύο παιδιών με διαβήτη που επηρεάζονται από την αύξηση της τιμής της ινσουλίνης. Σε δύο χρόνια η κόρη μου θα είναι 21 ετών και δεν θα καλύπτεται πλέον ασφαλιστικά. Φωνάζω και σας ζητάω να επανεξετάσετε την απάτη με τις τιμές των φαρμάκων και να κάνετε την υγειονομική περίθαλψη οικονομικά προσιτή για όλους. Η πρόταση για την τιμή των φαρμάκων που πρότεινε ο Πρόεδρος δεν βοηθά την πλειοψηφία των Αμερικανών που αγωνίζονται καθημερινά για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των φαρμάκων τους».

Επιτροπές του Αμερικανικού Κογκρέσου έβαλαν στο μικροσκόπιο τις τιμές των φαρμάκων, σε μία συζήτηση που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς όμως καμία παρέμβαση στην “αυτορυθμιζόμενη αγορά” με τον Τραμπ να συνεχίζει τα ευχολόγια για την θετική επίδραση του ανταγωνισμού στη μείωση των τιμών στην προ ημερών ομιλία του προς το Έθνος. Η πρόσβαση του μέσου Αμερικανού πολίτη σε απαραίτητα φάρμακα κάθε άλλο παρά εύκολη θεωρείται, αυξάνοντας κι άλλο το κόστος διαβίωσης ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να στοιχίσει και την ίδια τη ζωή. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις