Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Iνστιτούτο Τσίπρα: «Ποδαρικό» με ύμνους για την ΝΑΤΟϊκής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών

Με συζητήσεις γύρω από τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκίνησαν χτες οι εργασίες..

Με συζητήσεις γύρω από τις περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη ξεκίνησαν χτες οι εργασίες της «1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η διαδικασία προετοιμασίας και υπογραφής της ΝΑΤΟϊκής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών (ΣτΠ), το μέλλον της, αλλά και το κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει «οδηγό», ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για αντίστοιχες συμφωνίες που θα προωθούν τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Στη συζήτησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «υπαρξιακό κίνδυνο» της Β. Μακεδονίας σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει την Συμφωνία, ενώ παράλληλα δήλωσε «ευτυχής» που ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία της Συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως δεν ασκήθηκαν πιέσεις για υπογραφή της Συμφωνίας ώστε να ενταχθεί η Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πως τάχα… η ένταξη στο ΝΑΤΟ «ήταν μια συγκυρία που λειτούργησε ως μοχλός». Αυτά, την ώρα που η συμφωνία γράφει στην… ούγια της, μόλις στο δεύτερο άρθρο το πραγματικό περιεχόμενο της, την ένταξη δηλαδή της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικά εξάλλου ήταν και όσα είπε ο Ζ. Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέχρι που θα φτάσει η νέα ηγεσία στα Σκόπια σχετικά με την συμφωνία, για την οποία εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα την εφαρμόσει, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη εφαρμόζει στην πράξη τη συμφωνία, και τα 3 κύρια σημεία της, που έχουν να κάνουν με την κάλυψη του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία, με την προώθηση της αύξησης της οικονομικής συνεργασίας, και την στήριξη στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Πρακτικά τα κάνουν όλα αυτά» είπε αναφερόμενος στη κυβέρνηση Μητσοτάκη, «αλλά δεν θέλουν να τα ψηφίσουν στη βουλή».

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και τους ανεξάρτητους που είχαν ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας στη βουλή, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εφαρμογή της. «Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν τεθεί σε λειτουργία» είπε, αναφερόμενος στα Ευρωπαϊκά κονδύλια, που κατευθύνονται στη Β. Μακεδονία με προϋπόθεση την τήρηση της συμφωνίας. Ακόμα πρόσθεσε πως και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στολτενμπεργκ έχει υπάρξει ξεκάθαρος πως προϋπόθεση για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ήταν η τήρηση της συμφωνίας, ενώ τέλος είπε πως «ακόμα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν διάταγμα, επικυρώθηκε από το Κογκρέσο, με κυρώσεις ακόμα και ατομικές, αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία».

Και βέβαια για το πραγματικό περιεχόμενο της ήταν παραπάνω από ξεκάθαρος ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανέφερε πως στα Βαλκάνια υπάρχουν «τρίτες χώρες που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν. Και η Ρωσία και η Τουρκία, άρα είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία, στρατηγικό ζήτημα για την Ευρώπη» σημειώνοντας πως αν η ΕΕ δεν σκοπεύει να αφήσει την περιοχή «έρμαιο στις διαθέσεις τρίτων χωρών» πρέπει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή τους πορεία. Με τη σειρά του, ο Ζ. Ζάεφ συμπλήρωσε: «Ο νέος πρωθυπουργός ελπίζω ότι δεν θα κάνει λάθη. Δεν υπάρχει εναλλακτική εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν θα υπάρχουν ξένες και εγχώριες επενδύσεις στη χώρα, είναι πραγματικά υπαρξιακός ο κίνδυνος» είπε αναφερόμενος στην εφαρμογή της ΣτΠ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί βράβευσαν τον ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε πως για την επίτευξη της συμφωνίας βοήθησαν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και «πολλοί Αμερικανοί βοήθησαν παραπλεύρως και κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για όλη την περιοχή και πέρα από αυτή», είπε και πρόσθεσε πως πρόκειται για έναν συμβιβασμό, παραλληλίζοντας την – παραπάνω από εύγλωττα θα έλεγε κανείς… με συμβιβασμούς όπως πχ τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, και τη Συμφωνία του Ντέιτον… που άναψαν φωτιές στον επόμενο μόλις γύρο των ανταγωνισμών! Παράλληλα, έκανε έκκληση σε κάθε πλευρά να μην υπονομεύουν την ΣτΠ και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίησή της γιατί όπως είπε «αν δεν σεβόμαστε αυτές τις συμφωνίες θα προκληθούν πολύ σοβαρά προβλήματα». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις