Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ινδία – Πακιστάν: Επικίνδυνη κλιμάκωση στις εχθροπραξίες μεταξύ των 2 πυρηνικών δυνάμεων – Τουλάχιστον 34 οι νεκροί

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν ανταλλάσσουν σήμερα σφοδρά πυρά πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στο Κασμίρ, μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς..

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν ανταλλάσσουν σήμερα σφοδρά πυρά πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στο Κασμίρ, μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της 22ης Απριλίου.

Οι ινδικοί πύραυλοι που έπληξαν στόχους σε έξι πόλεις στο Κασμίρ και στο Παντζάμπ του Πακιστάν σκότωσαν τουλάχιστον 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους κοριτσάκι τριών ετών, και τραυμάτισαν άλλους 46, σύμφωνα τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ινδία από την πλευρά της έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 29 τραυματίες στο χωριό Πουντς, στο βορειοδυτικό τμήμα του τομέα του Κασμίρ υπό ινδικό έλεγχο, εξαιτίας πυρών πυροβολικού του Πακιστάν που κατά τον ινδικό στρατό βάλλονταν αδιακρίτως.

Πηγή στις ινδικές δυνάμεις ανέφερε πως τρία μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας συνετρίβησαν, χωρίς να εξηγήσει γιατί. Νωρίτερα, ο στρατηγός Τσόντρι έκανε λόγο περί καταρρίψεων πέντε ινδικών μαχητικών, κάτι που δεν επιβεβαίωσε το Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας, η επίθεση της Τρίτης επρόκειτο για «πλήγματα ακριβείας σε υποδομές τρομοκρατών» και παρότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ακριβείς τοποθεσίες, διευκρινίστηκε ότι οι στόχοι βρίσκονταν και στο τμήμα της αμφισβητούμενης περιοχής του Κασμίρ που διοικεί το Πακιστάν. Και οι δύο χώρες διεκδικούν το Κασμίρ και η καθεμία ελέγχει μέρος της περιοχής.

Η Ινδία ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τα πλήγματα στο Πακιστάν

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Ινδίας, Ατζίτ Ντόβαλ, ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, λίγη ώρα μετά τα πλήγματα στο έδαφος του Πακιστάν, ανακοίνωσε η ινδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

«Οι ενέργειες της Ινδίας ήταν στοχευμένες και ακριβείς», υποστήριξε η πρεσβεία στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα. προσθέτοντας πως ο Μ. Ρούμπιο ενημερώθηκε για τα «μέτρα που ελήφθησαν».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνομίλησε με τους ομολόγους του της Ινδίας και του Πακιστάν για να τους «ενθαρρύνει» να «ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως «ελπίζει» ότι οι εχθροπραξίες «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα».

Σε ένα πρώτο σχόλιο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «λυπηρή» την στρατιωτική επιχείρηση της Ινδίας. Εκπρόσωπος του δήλωσε ότι η Κίνα «ανησυχεί» για την τρέχουσα κατάσταση και καλεί τις δύο χώρες να «παραμείνουν ψύχραιμες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση».

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη μάλιστα καταγράφεται σε μια περίοδο που η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, με τις δύο χώρες μάλιστα να αποκτούν καθοριστική σημασία για τον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.

Το Νέο Δελχί έσπευσε να κατηγορήσει το Ισλαμαμπάντ ότι γνώριζε για την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση «Μέτωπο Αντίστασης» (TRF – θεωρείται παρακλάδι της «τρομοκρατικής» για την Ινδία οργάνωσης Lashkar-e-Taiba), ενώ απάντησε απειλώντας με αναστολή της κρίσιμης Συνθήκης Υδάτων του Ινδού, που από την υπογραφή της το 1960 δεν έχει «παγώσει» ποτέ, καθώς θεωρείται καθοριστική για την ύδρευση και άρδευση όλης της περιοχής. Καθόλου τυχαία το Πακιστάν απάντησε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός των δικαιωμάτων του στο νερό θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου»…

Το δε Ισλαμαμπάντ επανέφερε τις κατηγορίες για «εκκαθαρίσεις» και «τρομοκρατία» που υφίσταται «ο λαός του Κασμίρ» από τις ινδικές αρχές, επιμένοντας ότι ο συντριπτικά μουσουλμανικός πληθυσμός (και) στο ινδικό τμήμα της περιοχής δέχεται έντονο εκφοβισμό από τις αρχές και οργανώσεις ινδουιστών, ειδικά μετά την αναστολή του ειδικού καθεστώτος αυτονομίας που είχε η πολιτεία Τζαμού Κασμίρ το 2019. Απείλησε δε με αναστολή της Συμφωνίας της Σίμλα (1972), καθοριστικής για τη χάραξη της Γραμμής Ελέγχου (LoC), των ντε φάκτο συνόρων των δύο χωρών.

Σχετικά θέματα

Απόψεις