Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εκθεση ΔΝΤ: Δεν τελειώσατε ακόμα!

Τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 5,7 δισ. Ευρώ για την διετία 2015 – 2016 και την προώθηση νέου γύρου..

Τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 5,7 δισ. Ευρώ για την διετία 2015 – 2016 και την προώθηση νέου γύρου διαρθρωτικών ανατροπών στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και στο μισθολόγιο του δημοσίου που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων καθώς και την επέκταση μιας σειράς από φόρων, πρότεινει μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση αξιολόγης του για την Ελλάδα που δόθηκε, σήμερα, στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως αθροιστικά την τετραετία 2014 – 2017 το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται στα 7,7 δισ. ευρώ και πως απαιτούνται επιπλέον μέτρα 5,7 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό της διετίας 2015 – 2016! Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει μετά τον Μάιο του 2015 χρηματοδοτικό κενό (έλλειψη κεφαλαίων για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν) ύψους 12,6 δισ. Ευρώ! Οι τεχνοκράτες του Ταμείου, σημειώνουν επίσης ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες «κεφαλαιακές ανάγκες» των τραπεζών από αυτές που υπολογίζει η κυβέρνηση, λόγω των «κόκκινων δανείων». Το ΔΝΤ θέτει επίσης για πολλοστή φορά θέμα με τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους καλώντας τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να εξασφαλίσουν περαιτέρω χρηματόδοτηση στην Ελλάδα και νέα «ελάφρυνση» (κούρεμα ή επιμήκυνση της αποπληρωμής) του χρέους.

Ολα τα παραπάνω «φωτογραφίζουν» υπογραφή μιας νέας δανειακής συνθήκης ανάμεσα στην συγκυβέρνηση και την τρόικα, η οποία θα συνοδευτεί από μια νέα δέσμη μέτρων, έναν νέο μνημόνιο ή όπως αλλιώς «ονομάσουν» την συνέχιση των πολιτικών εξόντωσης και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού.

Την ίδια ώρα που η έκθεση του ΔΝΤ δινόταν στη δημοσιότητα, ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΕυαγ. Βενιζέλος, μιλώντας στη πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά τον ανασχηματισμό, ισχυρίζονταν ότι …«δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» και ότι άρχισε η «μετά των μνημονίων εποχή»!

Η «τρύπα» των 20,3 δις ευρώ, φέρνει νέο κύμα βαρβαρότητας

Το ΔΝΤ σημειώνει πως απαιτούνται «επιπλέον μέτρα για να κλείσει το κενό της διετίας 2015-2016 και να επιτευχθούν οι στόχοι για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους». Σύμφωνα με την έκθεση διαπιστώνεται «κενό» της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2015 σε σχέση με το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, ενώ κενό προβλέπουν και το 2016 ακόμη όπως σημειώνουν και «εάν ληφθούν μόνιμης φύσης μέτρα». Αθροιστικά την τετραετία 2014 – 2017 το ΔΝΤ τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό στα 7,7 δισ. Ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί από την επιβολή νέων σκληρών μέτρων.

«Οι σημερινές προβλέψεις υποδεικνύουν την ύπαρξη δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2015, το οποίο οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κλείσουν, σε πρώτο βαθμό, μέσω της επέκτασης μέτρων που εκπνέουν, περιλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης», αναφέρεται στην έκθεση και σημειώνεται πως κυβέρνηση και τρόικα θα εξετάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εκ νέου το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Το ΔΝΤ καλεί επίσης την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική για την επίτευξη πρωτογενών πελονασμάτων, με στόσο την εξασφάλιση τουλάχιστον 2,75 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) το 2014, 5,65 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) το 2015 και 8,9 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) το 2016.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό, το ΔΝΤ αναφέρει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες (Μάιος 2015), ενώ τοποθετεί στα 12,6 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος μετά τον Μάιο του 2015 και υπογραμμίζει πως η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει «να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη δημόσια χρηματοδότηση» για την αποπληρωμή των δανείων της. Δηλαδή με δάνεια που θα προέρχονται από το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας της ΕΕ, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν δοθεί με την σύναψη δανειακών συμφωνίων και μνημονίων.

Για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους το ΔΝΤ αναφέρει πως θα φτάσει στο 174% του ΑΕΠ το 2014 και αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο ξεκαθαρίζεται στην έκθεση ότι «Η βιωσιμότητα του χρέους εξακολουθεί να υπόκεινται σε αξιοσημείωτους καθοδικούς κινδύνους, ιδίως, σε δημοσιονομικές αστοχίες, καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην αργή αύξηση της ανταγωνιστικότητας, και στον υψηλότερο από το αναμενόμενο αποπληθωρισμό».

Νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών!

Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ αναφέρει πως «προχωρούν», αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι παρατηρείται κόπωση στην κυβέρνηση και την καλεί να επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης. Στη βάση αυτή καλεί την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος:

  • Να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρύθμιση των συντάξεων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υιοθετήσει πακέτο μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος με βάση τις αναλογιστικές μελέτες, για τη βιωσιμότητα των ταμείων που θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο. Η αναφορά του ΔΝΤ ότι οι ασφαλιστικές δαπάνες στην Ελλάδα από τον κραιτκό προϋπολογισμό ανέρχονται στο 17% του ΑΕΠ και συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, ουσιαστικά προαναγγέλει νέες περικοπές στις κύριες, τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τα εφάπαξ.

  • Να προωθήσει νέες αλλαγές στον κατώτατο μισθό με μείωση των ωριμάνσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των μισθολογικών ωριμάνσεων για τους μορφωμένους μακροχρόνια ανέργους, ώστε να έχουν οι επιχειρήσεις κίνητρο για προσλήψεις από ανέργους αυτής της κατηγορίας. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ προτείνει να περικοπούν κατά 50% τα επιδόματα πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας οι πενταετίες, στις περιπτώσεις πρόσληψεων από εταιρείες μακροχρόνια ανέργων εργαζομένων.

  • Να άρει τους περιορισμούς για τις ομαδικές απολύσεις, δίνοντας το δικαιώμα να υπάρχει έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον ΓΓ του υπουργείοΕργασίας και όχι τον υπουργό.

  • Να προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2014 – μέσω της αξιολόγησης – πέρα του στόχου των 11.000 εργαζομένων που έχει τεθεί από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

  • Να εφαρμόσει αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ και στην απλούστεση της διαχείρισης του. Ουσιαστικά με έμμεσο τρόπο ζητά την αύξηση των χαμηλών συντελεστών και την δημιουργάι ενός εναίου συντελεστή.

  • Να προωθήσει αλλαγές, μέσα στον Σεπτέμβριο του 2014 στο μισθολόγιο του Δημοσίου που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και να ευθυγραμμίσει το μη μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ. Στόχος οι περικοπές μια σειράς επιδομάτων που λαμβάνουν στο μισθό τους οι δημόσιοι υπαλληλοι.

  • Να εφαρμοστούν άμεσα όλες οι μεταρρυθμίσει που προτείνει ο ΟΟΣΑ σχετικά με τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, στο χονδρικό εμπόριο, στις κατασκευές, στις τηλεπικοινωνίες και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

  • Να αξιολογηθεί μέχρι το τέλος Μάρτη 2015 η πιλοτική εφαρμογή της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου όπως θα γίνει φέτος σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο και στη συνέχεια να αποφασισθεί η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

  • Να επιταχύνει τους ρυθμούς των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας.

Προειδοποιήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Το ΔΝΤ αναφέρει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν σήμερα μια σοβαρή απειλή για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών και επιμένει πως τα τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος υιοθέτησαν αισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Μάλιστα, αναφέρει πως η αθέτηση των υποχρεώσεων των δανειοληπτών και ένα πιθανώς δυσμενέστερο μακροοικονομικό σενάριο θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες άνω των 6 δισ. Ευρώ για το τραπεζικό σύστημα. Στη βάση αυτή το ΔΝΤ «ανησυχεί ότι οι τράπεζες θα δυσκολευτούν» με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε παρατεταμένη απομόχλευση κεφαλαίων, που θα δημιουργήσει νέους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Τέλος το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ φέτος, μετά και με ρυθμό 2,9% του ΑΕΠ το 2015.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα (στα αγγλικά) εδώ 

Απόψεις