Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Ιδιωτικοποιούν» την ταξιθεσία στο Εθνικό Θέατρο

Σήμερα συναντάται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Μόσχος με τα σωματεία κι εκπροσώπους των εργαζομένων για να τους ενημερώσει..

Σήμερα συναντάται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Μόσχος με τα σωματεία κι εκπροσώπους των εργαζομένων για να τους ενημερώσει για την πρόθεση της διοίκησης να προκηρύξει διαγωνισμό για την εργολαβική ανάθεση

«Καλά, εδώ το ΥΠΠΟ εκχώρησε τα ταμεία της Ακρόπολης σε ιδιώτες, αυτό σε πείραξε;». Ετσι σχολίασε φίλος από τον χώρο του Πολιτισμού την είδηση που μάθαμε χθες και που πρόκειται -στοιχηματίζουμε- να προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις στον χώρο του θεάτρου: η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάληψη της ταξιθεσίας από ιδιωτική εταιρεία. Γι’ αυτόν τον λόγο μάλιστα σήμερα συναντάται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Μόσχος με τα σωματεία κι εκπροσώπους των εργαζομένων για να τους ενημερώσει για ό,τι ατύπως γνωρίζουν ήδη και δεν τους αρέσει καθόλου. Επεται μεθαύριο η σύγκληση του Δ.Σ. ώστε να εγκριθεί η νέα πρακτική και να συζητηθούν οι όροι του διαγωνισμού.

Τι ίσχυε όμως μέχρι σήμερα; Οι περίπου 40 ταξιθέτες που απασχολεί το Εθνικό Θέατρο για τις παραστάσεις του στη διάρκεια της σεζόν προσλαμβάνονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 5μηνης έως 8μηνης διάρκειας δηλαδή και μερικής απασχόλησης (4ωρης). Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές ενός ταξιθέτη ανέρχονταν σε περίπου 400 ευρώ τον μήνα. Παρ’ όλα αυτά η θέση της ταξιθεσίας στο Εθνικό Θέατρο ήταν περιζήτητη ώς εδώ μεταξύ φοιτητών και δη δραματικών σχολών – κι από αυτής της απόψεως μπορεί κάποιος να το θεωρήσει και ως προσφορά του πρώτου θεάτρου της χώρας προς αυτούς τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι παρά το μικρό αντίτιμο είχαν την ευκαιρία να βρίσκονται εντός της θεατρικής «τελετουργίας».

Πηγές μάς είπαν βέβαια ότι την απόφαση αυτή λαμβάνει ο κ. Μόσχος (η θητεία του οποίου λήγει τον Νοέμβριο) και ο κ. Πουλαντζάς (η θητεία του οποίου ως προέδρου του Δ.Σ. του θεάτρου είχε λήξει και παρατάθηκε) σε καθεστώς πιέσεων από το υπουργείο Πολιτισμού. Πιέσεων που προφανώς εισπράττονται και ως ασφυκτικότερες εν όψει των θητειών που λήγουν. Σε κάθε περίπτωση μία τέτοια επιλογή από το πρώτο θέατρο της χώρας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για όλους τους εποπτευόμενους φορείς. Και δεν περικόπτει κανένα τρομερό ποσόν. Θ’ αναμένουμε άλλωστε να δούμε εάν η εταιρεία που θ’ αναλάβει εργολαβικά και κατόπιν διαγωνισμού την ταξιθεσία στο Εθνικό Θέατρο θα κοστίζει στον προϋπολογισμό του και στο κράτος λιγότερο από περίπου 16.000 ευρώ μηνιαίως – όσα δηλαδή κοστίζει η ταξιθεσία στο θέατρο με τους υπάρχοντες όρους.
 

Σχετικά θέματα

Απόψεις