Διεθνή

Ιαπωνία: Εξοπλιστικό πρόγραμμα 52 δισ. δολαρίων με το βλέμμα στην Κίνα

Το Υπουργείο Άμυνας στην Ιαπωνία θα λάβει χρηματοδότηση-ρεκόρ ύψους 5,34 τρισεκατομμυρίων γιεν (51,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 1,1% από τον προηγούμενο αντίστοιχο προϋπολογισμό. Με τη μεγάλη πλειοψηφία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σούγκα στη Δίαιτα, το ιαπωνικό κοινοβούλιο, η έγκριση του εν λόγω προϋπολογισμού είναι σίγουρη.
 
Ο Σούγκα συνεχίζει την στρατιωτική επέκταση που επεδίωκε ο προκάτοχός του, Σίνζο Άμπε, για να παράσχει στις δυνάμεις της Ιαπωνίας νέα αεροπλάνα, πυραύλους και αεροπλανοφόρα με μεγαλύτερη εμβέλεια και ισχύ ενάντια σε πιθανούς εχθρούς, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Κίνας.
 
Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 6,6% φέτος, που αποτελεί την μικρότερη αύξηση σε τρεις δεκαετίες.
 
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Ιαπωνία αγοράζει πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας και σκέφτεται να οπλίσει και να εκπαιδεύσει τον στρατό της για να επιτύχει πιθανούς απομακρυσμένους στόχους στην Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και άλλα μέρη της Ασίας.
 
Το σχέδιο για ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος, το πρώτο σε τρεις δεκαετίες, αναμένεται να κοστίσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια και να είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2030. Αυτό το έργο, το οποίο θα διευθύνει η Mitsubishi Heavy Industries Ltd με τη βοήθεια της Lockheed Martin Corp, θα απορροφήσει 706 εκατομμύρια δολάρια από τον νέο προϋπολογισμό.
 
Η Ιαπωνία θα δαπανήσει 323 εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός πυραύλου μεγάλης εμβέλειας για να υπερασπιστεί τη νοτιοδυτική αλυσίδα των νησιών της Οκινάουα.
 
Άλλες μεγάλες αγορές περιλαμβάνουν 628 εκατομμύρια δολάρια για έξι μαχητικά stealth F-35, συμπεριλαμβανομένων δύο παραλλαγών βραχείας απογείωσης και κατακόρυφης προσγείωσης (STOVL) που θα πετούν από ένα μετασκευασμένο ελικοπτεροφόρο πλοίο.
 
Ο στρατός θα πάρει επίσης 912 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει δύο πολεμικά πλοία που μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό από τα συμβατικά αντιτορπιλικά, μειώνοντας την πίεση σε ένα Πολεμικό Ναυτικό που αγωνίζεται να βρει νεοσύλλεκτους σε έναν γηράσκοντα πληθυσμό.
 
Η Ιαπωνία θέλει επίσης δύο νέα πολεμικά πλοία για να μεταφέρουν νέα υπερσύγχρονα ραντάρ αεράμυνας που έχουν τριπλάσια εμβέλεια από παλαιότερα μοντέλα. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκτιμήσει το κόστος του σχεδίου, το οποίο αντικαθιστά ένα έργο που ακυρώθηκε τον Ιούνιο για την κατασκευή δύο επίγειων σταθμών Aegis Ashore.
 
(Επισκέψεις: 459 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend