Αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα οι ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Νότια Κορέα να «απειλεί» πως θα αρχίσει να στέλνει θανατηφόρα, επιθετικά όπλα στο Κίεβο «ανάλογα με το επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας», όπως ανέφερε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Yonhap».
Η οξυμένη αντιπαράθεση Νότιας και Βόρειας Κορέας – μια ακόμη εστία σύγκρουσης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Κίνα και τη Ρωσία – εκφράζεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία, με το Συμβούλιο Ασφαλείας της Νότιας Κορέας να δηλώνει ότι θα ενταθεί η συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, λαμβάνοντας σταδιακά αντίμετρα απέναντι στη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας – Πιονγιάνγκ.
«Η Βόρεια Κορέα, η οποία παρείχε στρατιωτικά όπλα σε μεγάλη κλίμακα στη Ρωσία και απέστειλε στρατό για να μετάσχει στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνιστά σημαντική απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας», ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Σεούλ «ανησυχεί ιδιαίτερα» για το ενδεχόμενο Βορειοκορεάτες στρατιώτες να σταλούν στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα κρίσιμη ρωσική στρατιωτική τεχνολογία.
Πηγές του «Yonhap» αναφέρουν ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση εξετάζει να στείλει αρχικά «αμυντικά όπλα» και «έμμεσες προμήθειες» όπλων ή πυρομαχικών και να κλιμακώσει σε επιθετικά όπλα ανάλογα με τις κινήσεις Β. Κορέας – Ρωσίας. Ο όρος «έμμεση» σημαίνει τη μεταφορά πυρομαχικών σε τρίτες χώρες των οποίων τα οπλοστάσια αδειάζουν ως αποτέλεσμα της στήριξης του Κιέβου.
Πιθανόν η Νότια Κορέα να προμηθεύσει στην Ουκρανία «το πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος μεσαίου βεληνεκούς Cheongung-II» και να προμηθεύσει ξανά στις ΗΠΑ πυρομαχικά των 155 χιλιοστών.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γιολ, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ότι η Σεούλ δεν προτίθεται να κάνει «τα στραβά μάτια» στις πληροφορίες για αποστολή στρατιωτικού προσωπικού της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να εντείνει τη συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια με το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.
Ο Ρούτε δήλωσε ότι η συνομιλία με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο αφορούσε τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο NATO και τη Σεούλ, τη βιομηχανική συνεργασία στον τομέα της Αμυνας και τη διασυνδεδεμένη ασφάλεια Ευρώπης – Ατλαντικού και Ινδικού – Ειρηνικού.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα απέστειλε 1.500 μέλη των Ειδικών της Δυνάμεων στη ρωσική Απω Ανατολή για να εκπαιδευτούν και να εγκλιματιστούν σε τοπικές στρατιωτικές βάσεις, τα οποία πιθανόν θα αποσταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Επίσης, πληροφορίες από τη Νότια Κορέα ανέφεραν ότι ετοιμάζονται να σταλούν στην Ουκρανία έως και 12.000 στρατιώτες.
Η Βόρεια Κορέα διέψευσε χτες τους ισχυρισμούς για «στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία» στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο της Πιονγιάνγκ στον ΟΗΕ να τους χαρακτηρίζει «αβάσιμες φήμες».
Προχτές το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας είχε καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σεούλ για να του ζητήσει την «άμεση αποχώρηση» των στρατιωτών που στάλθηκαν στη Ρωσία. Αυτός «υπογράμμισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και στη Βόρεια Κορέα (…) δεν στρέφεται κατά των συμφερόντων ασφαλείας της Νότιας Κορέας».
Την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών δεν έχουν επιβεβαιώσει το NATO και οι ΗΠΑ αλλά έκριναν ότι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές θα πρόκειται για σοβαρή, επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επισκέφτηκε την Πιονγιάνγκ τον Ιούνη, όπου υπέγραψε με τον Πρόεδρο, Κιμ Γιονγκ Ουν, «αμυντική συνθήκη».
Στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο από «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια
Οι ΗΠΑ θα παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη ύψους 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία για τη χρηματοδότηση της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
«Κάθε συνάντηση με τους εταίρους μας περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με τον αμυντικό τομέα», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, στο Κίεβο.
«Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της ανεξάρτητα από τις πολιτικές απειλές στον κόσμο», δήλωσε ο Ζελένσκι, σε μια έμμεση αναφορά σε ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Η Βρετανία πρόκειται να δανείσει στην Ουκρανία επιπλέον 2,26 δισ. λίρες για να αγοράσει το Κίεβο όπλα, ως μέρος του δανείου 50 δισ. δολαρίων των χωρών του G7, που θα αποπληρωθεί χρησιμοποιώντας τόκους από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. δολαρίων που διατηρούνται στη «Δύση».
«Τα κέρδη που πραγματοποιούνται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν διατηρούνται για να τα χρησιμοποιήσει η Ρωσία στο μέλλον. Τώρα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι.
Το δάνειο της Βρετανίας θα είναι επιπρόσθετο στα 3 δισ. λίρες στρατιωτικής βοήθειας που έχει δεσμευτεί να στέλνει το Λονδίνο, είπε ο Χίλι.
«Δεν δημεύουμε αυτά τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουμε αυτό το δάνειο», εξήγησε η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρ. Ριβς, «χρησιμοποιούμε τα έκτακτα κέρδη από τα περιουσιακά στοιχεία».
Χτες, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον μηχανισμό που πρότεινε η Κομισιόν για παροχή δανείου 35 δισ. ευρώ στο Κίεβο, το οποίο πρόκειται να αποπληρωθεί χρησιμοποιώντας κέρδη από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Υπέρ του μηχανισμού ψήφισαν 518 ευρωβουλευτές, κατά 56 και απείχαν 61.
(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)