Διεθνή

Η νέα διευθύντρια της CIA διηύθυνε κρυφές επιχειρήσεις βασανισμού κρατουμένων

Η Τζίνα Χάσπελ είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται επικεφαλής της CIA. Η αμερικανική αξιωματούχος έχει «πλούσιο» βιογραφικό σε πολλές σκοτεινές και βρώμικες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Έχει διατελέσει στο πρόσφατο παρελθόν αρμόδια για τις κρυφές επιχειρήσεις των ΗΠΑ μέσα στις μυστικές φυλακές όπου βασανίζονταν κρατούμενοι. Ο διορισμός της πλέον ως διευθύντρια στη μεγαλύτερη υπηρεσίες πληροφοριών και όχι μόνο του κόσμου, φανερώνει τις βλέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης.  

Παρότι τυπικά, η Χάσπελ δεν είναι ακόμα επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, καθώς εκκρεμεί η επικύρωση του διορισμού από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα επικυρώσει την επιλογή Τραμπ, ονομάζοντας την, την πρώτη επικεφαλής της CIA στην ιστορία.

Η Χάσπελ, 61 ετών, πρόκειται να αντικαταστήσει τον Μάικ Πομπέο που ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε σήμερα για να τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών του μετά την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον.

Η Χάσπελ υπήρξε κατάσκοπος με μεγάλη εμπειρία στις κρυφές επιχειρήσεις. Εντάχθηκε στην CIA το 1985 και υπηρέτησε σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 2000.

«Η Τζίνα είναι υποδειγματική κατάσκοπος και αφοσιωμένη πατριώτισσα και φέρνει πάνω από 30 χρόνια πείρας στην υπηρεσία. Είναι επίσης μια έμπειρη ηγέτης με φανταστική ικανότητα να πράτει και να εμπνέει αυτούς που την περιβάλλουν», είχε δηλώσει κυνικά ο Μάικ Πομπέο όταν την είχε διορίσει δεύτερη στην ιεραρχία της CIA, πριν από έναν χρόνο.

Τρεις πρώην διευθυντές της CIA και άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Τζέιμς Κλάπερ, πρώην διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, είχαν υποστηρίξει την Χάσπελ. Αντίθετα δύο δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τον διορισμό της σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η διαδρομή της δείχνει πως δεν είναι κατάλληλη γι’ αυτή τη θέση», δήλωναν οι γερουσιαστές Ρον Γουάιντεν και Μάρτιν Χάινριτς.

Η Χάσπελ είχε διοριστεί το 2013 επικεφαλής των κρυφών επιχειρήσεων της CIA, αλλά είχε αντικατασταθεί έπειτα από μερικές μόνο εβδομάδες. Ωστόσο υπήρξε από τους βασικούς εμπνευστές στη δημιουργία μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, των μυστικών φυλακών στο εξωτερικό στις οποίες χρησιμοποιούνταν φρικτά βασανιστήρια στις ανακριτικές μεθόδους. 

Καταστροφή ενοχοποιητικών βίντεο

Όπως είχε γράψει τότε η Washington Post, το 2005, η Χάσπελ είχε «διευθύνει μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου οι κρατουμενοι υποβάλλονταν σε προσομοιώσεις πνιγμού και άλλες κακομεταχειρίσεις». Η αμερικανική εφημερίδα υποστήριζε πως η Τζίνα Χάσπελ είχε επίσης αναμιχθεί στην καταστροφή, ενοχοποιητικών βίντεο γι’ αυτές τις τεχνικές «προωθημένης ανάκρισης» που εφαρμόσθηκαν σε πολλούς κρατουμένους στην Ταϊλάνδη.

Οι δικηγόροι αυτών των κρατουμένων που θεωρούνταν μέλη της Αλ-Κάιντα, ήθελαν να πάρουν αυτά τα βίντεο για να τα παρουσιάσουν στα δικαστήρια.

Ανάμεσα στους κρατουμένους που υποβλήθηκαν σε βάναυσες ανακριτικές μεθόδους υπό την καθοδήγηση της Χάσπελ περιλαμβάνονταν δύο Σαουδάραβες: ο Αμπντ αλ-Ράχιμ αλ-Νασίρι, που θεωρείται ο εγκέφαλος της επίθεσης εναντίον του πετρελαιοφόρου Limburg το 2002 και της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου Cole το 2000, και ο Αμπού Ζουμπάινταχ, που είχε θεωρηθεί το πρώτο σημαντικό μέλος του ισλαμιστικού δικτύου που συνελήφθη από τους Αμερικανούς μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Μια απόρρητη έκθεση γι’ αυτό το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA συντάχθηκε το 2014 από την Επιτροπή της Γερουσίας για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, όμως ο νυν πρόεδρος αυτής της Επιτροπής, ένας ρεπουμπλικανός, επιχειρεί εδώ και μήνες να συγκεντρώσει τα αντίγραφά της, ισχυριζόμενος πως θέλει να αποφύγει διαρροές.

Οι δημοκρατικοί εκφράζουν φόβους ότι ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής θέλει να καταστρέψει όλα τα αντίγραφα της έκθεσης αυτής και ότι η αλήθεια γι’ αυτό το πρόγραμμα της CIA δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ.

Στην έκθεση αυτή των 6.700 σελίδων αναφέρονται λεπτομερώς οι πολύ αμφιλεγόμενες ανακριτικές μέθοδοι και συνθήκες κράτησης των υπόπτων, με χρήση απαγορευμένων τεχνικών, όπως η προσομοίωση πνιγμού ή η στέρηση ύπνου, για την απόσπαση ομολογιών.

Μια σύνοψη 528 σελίδων της έκθεσης αυτής είχε δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2014, όμως η πλήρης εκδοχή της –η οποία είναι διαβαθμισμένη– περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις μεθόδους, ονόματα προσώπων που συμμετείχαν στα βασανιστήρια και τους τόπους όπου αυτά έλαβαν χώρα.

Ως απερχόμενος πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φοβόταν ότι η έκθεση αυτή θα θαφτεί, είχε κρατήσει ένα αντίγραφο για την προεδρική βιβλιοθήκη του στο Σικάγο. Όμως το αντίγραφο θα παραμείνει διαβαθμισμένο μέχρι το 2029.

ΜΚΟ ζητούσε τη σύλληψη της Χάσπελ

Να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά της Τζίνα Χάσπελ, αναπληρώτριας διευθύντριας της CIA, είχε καλέσει το 2017 τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές η γερμανική ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (ECCHR). Η Χάσπελ κατηγορείται από την οργάνωση ότι το 2002 επέβλεπε ως επικεφαλής στις φυλακές «Cat’s Eyes», στην Ταϊλάνδη, τις επονομαζόμενες «τεχνικές ενισχυμένης ανάκρισης», που αργότερα χαρακτηρίστηκαν βασανιστήρια από την αμερικάνικη Γερουσία.

Στη συνέχεια, η ΜΚΟ προέβαλε για πρώτη φορά κατηγορίες κατά αγνώστων συνεργατών της CIA τον Δεκέμβρη του 2014. Το ECCHR έχει καταθέσει κατηγορίες σε εισαγγελείς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όταν εντόπιζε ονομαστικά τους πράκτορες της CIA και κατά καιρούς κατάφερε να επιτύχει την έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Ως αποτέλεσμα, η CIA προειδοποιούσε τους κατονομαζόμενους πράκτορες να μην ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όπου θα μπορούσε να συλληφθούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 39 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend