Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η εξαγωγή του Predator σε Ουκρανία, Μαδαγασκάρη και Σουδάν – Η κρυφή έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών

Νέα στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης στην εξαγωγή του λογισμικού Predator φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα..

Νέα στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης στην εξαγωγή του λογισμικού Predator φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα insidestory.gr

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται:

Πολλά έχει κρύψει η ελληνική κυβέρνηση για τις εξαγωγές λογισμικού απόσπασης δεδομένων από την Ελλάδα σε Σουδάν, Μαδαγασκάρη και Ουκρανία.

Τι δείχνει η έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, ενώ το σχετικό πόρισμα του γενικού επιθεωρητή παραμένει στο συρτάρι

Περιγράφεται ότι 

μέχρι στιγμής, οι βασικοί πρωταγωνιστές στο λεγόμενο σκάνδαλο των υποκλοπών, γνωστό και ως Predatorgate είναι η ΕΥΠ, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο εταιρείες και τρεις επιχειρηματίες.

Η πρώτη από τις δύο εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η Intellexa, συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν, ενός ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματία και πρώην διοικητή επίλεκτης τεχνολογικής μονάδας του ισραηλινού στρατού. H Intellexa εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator – το οποίο αποδεδειγμένα είχε στην Ελλάδα κοινούς στόχους με την ΕΥΠ, άτομα δηλαδή που βρέθηκαν και υπό κρατική παρακολούθηση για λόγους «εθνικής ασφαλείας».

Η δεύτερη εταιρεία είναι η Krikel, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου. Από το 2018 η Krikel έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες. Η Krikel επίσης συμμετείχε και στην προμήθεια του συστήματος νόμιμης επισύνδεσης που αγόρασε το 2020 η ΕΥΠ από την ιταλική εταιρεία RCS Labs. Krikel και Intellexa –όπως έχει αποκαλύψει το inside story– συνδέονται μέσω τραπεζικών συναλλαγών από το 2020. Ο τρίτος επιχειρηματίας που έχει βρεθεί στο προσκήνιο, εκτός από τους Ντίλιαν και Λαβράνο, είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος, μέτοχος στην Intellexa με 35%, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον Γιάννη Λαβράνο.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται 

το σημείο όπου συναντιούνται όλοι: Intellexa, Krikel, Φέλιξ Μπίτζιος και φυσικά η κυβέρνηση, μέσω του έμπιστου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, πρώην Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών και νυν αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας. Το σημείο «συνάντησης» όλων είναι το υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση Β6, η οποία έχει εγκρίνει –με υπογραφή Σμυρλή– τις αιτήσεις των Intellexa και Krikel για την εξαγωγή προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού, που υποβλήθηκαν (κάποιες σε συνεργασία) από κοινή υπάλληλο του Γ. Λαβράνου και του Φ. Μπίτζιου.

Η ιστοσελίδα αποκαλύπτει: 

– Την αδειοδότηση εξαγωγών κατασκοπευτικού λογισμικού στο Σουδάν, στη Μαδαγασκάρη καθώς και στην Ουκρανία, με εξαγωγείς τις εταιρείες Krikel και Intellexa.

– Το γεγονός ότι η έρευνα που ξεκίνησε στο ΥΠΕΞ τον Νοέμβριο του 2022 για τις εξαγωγές κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες έχει ολοκληρωθεί ήδη από την αρχή του έτους, και πως η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στην Κομισιόν όταν της απαντά ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

– Τις ελλείψεις της εσωτερικής έρευνας του ΥΠΕΞ, αφού ο τότε υπεύθυνος για τις σχετικές αδειοδοτήσεις εξαγωγών, Γιάννης Σμυρλής, δεν εξετάστηκε, για άγνωστους λόγους.

– Τη στενή συνεργασία ατόμων και εταιρειών που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.

Η περαιωμένη έρευνα του ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story

η έρευνα στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2023 και έχει παραδοθεί στα χέρια του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, Θεοχάρη Λαλάκου. Παρόλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, υποστήριζαν (στις 26 και 28 Απριλίου αντίστοιχα) ότι «η έρευνα συνεχίζεται». Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδωσε η ελληνική κυβέρνηση στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος είχε ζητήσει διευκρινίσεις από την Ελλάδα για την εξαγωγή του Predator στο Σουδάν.

Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η έρευνα δεν έχει περαιωθεί, καθώς ο κ. Λαλάκος μπορεί, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΥΠΕΞ, να την κρατήσει στα χέρια του επί τρίμηνο, αυτό παρήλθε στις αρχές Απριλίου (αν και σύμφωνα με κάποιες νομικές πηγές, το τρίμηνο αυτό είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό). Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε πει σε συνέντευξη στην Όλγα Τρέμη στις 26 Απριλίου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία, κάτι που απέδωσε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι επ’ αυτού, καθώς θα θεωρείτο παρέμβαση.

Αλλά ενώ ο κ. Δένδιας απέδωσε στον αποχωρήσαντα γενικό γραμματέα διεθνών οικονομικών σχέσεων Γιάννη Σμυρλή την ευθύνη για τις εξαγωγές του λογισμικού, ο πρώην Γ.Γ. φέρεται να μην εξετάσθηκε για άγνωστους λόγους κατά την έρευνα του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου – κάτι που μαρτυρά περίεργη αντίληψη για τη λογοδοσία και εκείνων που τον εξέτασαν και του ιδίου. Ο Γ. Σμυρλής είναι το μοναδικό μη υπηρεσιακό πρόσωπο που εμπλέκεται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, στον απόηχο των σχετικών δημοσιευμάτων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον τοποθέτησε στη θέση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.

Το inside story αναφέρει ότι ρώτησε τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια γιατί δήλωνε μέχρι και πολύ πρόσφατα ότι η ΕΔΕ είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ αυτή έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του Ιανουαρίου. Ο υπουργός στην απάντησή του αναφέρει: «Η διοικητική-πειθαρχική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, της οποίας η ΕΔΕ είναι ένα στάδιο, δεν έχει ολοκληρωθεί. Τόσο η ΕΔΕ όσο και η διερεύνηση της υπόθεσης είναι απόρρητες. Στόχος είναι η πλήρης διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών, εφόσον διαπιστωθούν».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι δύο άδειες που χορηγήθηκαν στην Intellexa για εξαγωγή του Predator προς τη Μαδαγασκάρη δεν ήταν οι μοναδικές που αφορούσαν την εξαγωγή παρόμοιων προϊόντων λογισμικού. Άδειες ζήτησε και έλαβε και η Krikel, με τελικό προορισμό το Σουδάν και την Ουκρανία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

Σχετικά θέματα

Απόψεις