Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας θα έσωζε ζωές – Ο Μητσοτάκης ήξερε τι σημαίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ

Αποκακαλυπτική μελέτη του Σ. Τσιόδρα και του Θ. Λύτρα που δεν εκθέτει απλά την κυβέρνηση - Αποδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες των «αρίστων» στη διαχείριση της πανδημίας - Αναλυτικά στοιχεία - σοκ

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης του Λοιμωξιολόγου και Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας από..

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης του Λοιμωξιολόγου και Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα δεν εκθέτουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Αποδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες των «αρίστων» στη διαχείριση της πανδημίας.

Αυτή είναι η δική μας άποψη διαβάζοντας τα δεδομένα της μελέτης, όπου

α) αποκαλύπτεται – για ακόμα μια φορά – πως αν υπήρχε ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές. 

β) εξευτελίζεται πλήρως ο αρχι-άριστος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε αυτή την αδιανόητη και επικίνδυνη δήλωση: «“Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη». Ήξερε τι σημαίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, διότι η κυβέρνηση είχε τη μελέτη από τον Μάιο.

Ο κ. Λύτρας επισημαίνει:  «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Το ξαναλέμε: Οι «άριστοι» ήξεραν πως η μη ενίσχυση του ΕΣΥ είναι εγκληματική και, προφανώς, γνώριζαν ότι δεν είναι το ίδιο η διασωλήνωση εκτος ΜΕΘ με τη διασωλήνωση σε ΜΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή, είχε τις «ενδείξεις» που ζητούσε!

Παραθέτουμε την ανάρτηση του κ Λύτρα και στη συνέχεια τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας. Για να διαβάσετε τη μελέτη στα αγγλικά πατήστε εδώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη και την παρουσίαση της από τον κ. Λύτρα:

– «Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς».

– «Η  διασωλήνωση σε νοσοκομείο ‘εκτός Αττικής’ σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%»».

– «Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), κ (β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».

–  «Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν  με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους),  σε νοσοκομεία Αττικής, κ  εντός ΜΕΘ».
 
Άρα, συμπεραίνουμε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ μπορούσε να αποτρέψει το 38,5% των θανάτων.
 
Ο κ. Λύτρας σημειώνει:
 
«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα & απαράδεκτη *υγειονομική ανισότητα* μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.
 
Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.
 
Μερικές σημαντικές επισημάνσεις:
 
(1) Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο **ανώτατο** επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.
 
(2) Εφ’όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα
 
Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι’αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του Σ. Τσιόδρα –  εγώ βοήθησα με την υλοποίηση. Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν οτι ο Σ. Τσιόδρας κι εγω είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με **αποκλειστικό** μέλημα τη Δημόσια Υγεία.»

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις