Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η έκθεση Χαράγματα Μνήμης 1941 -1944, στη βίλα Ζωγράφου

Μια μοναδική έκθεση φιλοξενείται στη Βίλα Ζωγράφου με τίτλο «Χαράγματα Μνήμης 1941 -1944», με σπάνιο εικαστικό και εκδοτικό υλικό, χαρακτικά,..

Μια μοναδική έκθεση φιλοξενείται στη Βίλα Ζωγράφου με τίτλο «Χαράγματα Μνήμης 1941 -1944», με σπάνιο εικαστικό και εκδοτικό υλικό, χαρακτικά, αφίσες, προκηρύξεις και λευκώματα, της περιόδου 1941 -1944, από τη συλλογή του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου, που αποτυπώνουν την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση.

Παρουσιάζονται 125 έργα τέχνης, μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής του Χ. Μοσχανδρέου, που περιλαμβάνει και άλλα  τεκμήρια (εφημερίδες, περιοδικά, φυλλάδια, βιβλία, γλυπτά κ.ά.) τα περισσότερα είναι χαρακτικά, δημιουργίες καλλιτεχνών αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και αυτοδίδακτων, δημιουργήματα που φιλοτεχνήθηκαν μέσα σ’ αυτά τα χρόνια της Κατοχής και του Αγώνα, για να εμπνεύσουν, να ξεσηκώσουν, να καλέσουν τον λαό στο δρόμο της Αντίστασης.  Άλλα φιλοτεχνήθηκαν αργότερα στηριγμένα στις μνήμες των δημιουργών τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι 30 αφίσες της συλλογής, οι περισσότερες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης. Μια είναι του Edgar Longman και υπάρχει και μία του ΕΔΕΣ.

Ανάμεσά τους μια σπάνια δίχρωμη αφίσα, μοναδικό αντίτυπο, που απεικονίζει τον νεαρό αντάρτη, με το όπλο στο ένα χέρι και με το άλλο απευθύνει κάλεσμα: «ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΤ’ ΑΡΜΑΤΑ».

Μια άλλη αφίσα, σε άπταιστα γερμανικά, με το ρολόι του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στο 12 παρά δύο, προειδοποιεί:

Deutsche Soldaten!  Hitler fuhrt Deutschland zur Katastrophe! – Gebt Hire waffen dem E.L.A.S.! – Kaempft mit dem E.L.A.S. Gegen Hitler!  — (Γερμανοί στρατιώτες! — Ο Χίτλερ οδηγεί την Γερμανία στην καταστροφή!  — Δώστε τα όπλα στον ΕΛΑΣ!  — Πολεμήστε μαζί με τον ΕΛΑΣ. Ενάντια στον Χίτλερ!)

Στην έκθεση σε περίοπτη θέση εκτίθεται η ελαιογραφία του Χρήστου Καγκαρά, του 1986, ένας πίνακας μεγάλων διαστάσεων (190 Χ 150 εκ.) με τίτλο «Βελούχι  1942», που απεικονίζει τον  Άρη με τους ΕΛΑΣίτες του.

 Στη έκθεση παρουσιάζονται έργα των καλλιτεχνών:  Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βελισσαρίδης, Κώστας Γραμματόπουλος, Αγγελος Θεοδωρόπουλος, Χρήστος Καγκαράς, Αντώνης Κανάς, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Κεφαλληνός, Αλέκος Κοντόπουλος, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Edgar Longman, Λουκία Μαγγιώρου, Γιώργος Μανουσάκης, Τάκης Μάρθας, Δημήτρης Μεγαλίδης, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Κώστας Πλακωτάρης, Αντώνης Πολυκανδριώτης, Α. Τάσσος και Γιάννης Στεφανίδης.

Μερικά από τα έργα που παρουσιάζονται:

 

 

Ο Χρήστος Π.  Μοσχανδρέου σημειώνει για τα κίνητρα που τον οδήγησαν στη συλλογή των έργων που εκτίθενται:

«Η εσωτερική ανάγκη να διαφυλάξω την οικογενειακή παράδοση  και να τιμήσω τις θυσίες των ανθρώπων της οικογενείας μου, με οδήγησαν στη συλλογή του υλικού που παρουσιάζεται στην Εκθεση ‘’Χαράγματα Μνήμης 1941 – 1944’’. Θεώρησα ιερή υποχρέωση να διατηρήσω αδιάσπαστη την γενεαλογική αλυσίδα τιμώντας τις πράξεις αντίστασης, ηρωισμού και πατριωτισμού εν γένει του ελληνικού λαού και ιδιαιτέρως των μελών της φαμίλιας μου. Ο πατέρας μου Πάνος Ανδρέου Μοσχανδρέου (1900 – 1979), ο αδελφός μου Ανδρέας Πάνου Μοσχανδρέου (1939 – 2006) και ιδιαίτερα τα ξαδέλφια μου Αθανάσιος Κωνσταντίνου Μοσχανδρέου (1922 – 1948) και Βασίλης Κωνσταντίνου Μοσχανδρέου (1926 – 1944), με κινητοποίησαν και μου έδειξαν τον δρόμο που ακολούθησα στην ζωή.

»Επί μία ολόκληρη τριανταπενταετία ηχούν στην ψυχή μου οι αφηγήσεις για τον δεκαοκτάχρονο μαθητή Βασίλη Μοσχανδρέου που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές και τον αδελφό του Θανάση Μοσχανδρέου, που σκοτώθηκε στα σκοτεινά χρόνια λίγο αργότερα. Με ακολουθούν οι περιγραφές για το δράμα που έζησαν τα μέλη της οικογενείας μου, τις ταλαιπωρίες και τους διωγμούς, διότι παρέμειναν πιστοί και αμετακίνητοι στις δημοκρατικές και αγωνιστικές τους αρχές. Ανυποχώρητοι, συνεπείς και ασυμβίβαστοι.

»Εκείνοι που θυσιάστηκαν αλλά και όσοι συνέχισαν τον βίο τους στην οδό της αρετής, παρέμειναν συνεπείς και υπηρέτησαν το ίδιο αξιακό σύστημα. Αυτό που χαλυβδώνει την ανθρώπινη συνείδηση και μας επιτρέπει να ζούμε ελεύθεροι…»

Α. Τάσσος. Απελευθέρωση της Αθήνας, 1982. Λιθογραφική επανεκτύπωση έγχρωμης ξυλογραφίας του 1945, διαστάσεων 50 Χ 82 εκ., ενυπόγραφη

 

Η έκθεση «Χαράγματα Μνήμης 1941 -1944» από τη Συλλογή Χρήστου Π. Μοσχανδρέου,  είναι συνδιοργάνωση της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Ζωγράφου.

Θα λειτουργήσει μέχρι τις 10 Νοέμβρη 2011

Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00– 13:00 και 18:00 -21:00
 Σάββατο και Κυριακή 11:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

στη Βίλα Ζωγράφου (οδός Γ. Ζωγράφου 13)

τηλ. επικοινωνίας: 210.77.18.942 – 213.20.24.158

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις