Διεθνή

Η ΕΕ στηρίζει τις ΗΠΑ στο στήσιμο πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

   Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει το πραξικόπημα που στήνουν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, κρατώντας ένα φύλο συκής μη αναγνωρίζοντας τυπικά τον  Χουάν Γκουαϊδό.

   Σε μια δήλωση που δίνει εμφανώς τον τόνο η Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ,εξ ονόματος των 28, δήλωσε: «Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη». Πρόσθεσε, δε, πως «τα δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια όλων των μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Χουάν Γκουαϊδό, πρέπει να τύχουν (…) απόλυτου σεβασμού».

Αμφισβητώντας την κυριαρχία του κράτους της Βενεζουέλας και τις διαδικασίες του ανέφερε: «Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος επισημαίνεται η θέση των Βρυξελλών να «υποστηρίξουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους του δικαίου στη Βενεζουέλα με μια πολιτική διαδικασία ειρηνική και αξιόπιστη». Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως το κείμενο δεν περιλαμβάνει καν τα περί διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. 

(Επισκέψεις: 764 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend