Κοινωνία

Η Ακαδημία Αθηνών παρεμβαίνει για το «Μακεδονικό»

Η Ακαδημία Αθηνών, σε μια σπάνια πραγματικά κίνηση, αποφάσισε να τοποθετηθεί, μέσω γραπτής ανακοίνωσης της σε δημόσιο ζήτημα παίρνοντας θέση για το Μακεδονικό.

Αναφερόμενη στην ΠΓΔΜ ως «κράτος των Σκοπίων», υπογραμμίζει πως «η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών» δείχνοντας ότι τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα.

Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου κ.λπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας.

Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

(Επισκέψεις: 163 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend