Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ: Τροπολογία στο Κογκρέσο για να «μπλοκαριστεί» η πώληση των F-16 στην Τουρκία

Τροπολογία με την οποία επιχειρούν να «μπλοκάρουν» -όπως λένε- την πώληση των F-16 στην Τουρκία, κατέθεσαν στο Κογκρέσο 10 Αμερικανοί βουλευτές,..

Τροπολογία με την οποία επιχειρούν να «μπλοκάρουν» -όπως λένε- την πώληση των F-16 στην Τουρκία, κατέθεσαν στο Κογκρέσο 10 Αμερικανοί βουλευτές, τόσο από το Δημοκρατικό, όσο και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα,  με επικεφαλής τον ομογενή Κρις Πάπας, στο φόντο των πολυεπίπεδων παζαριών που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Η τροπολογία που κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, απαγορεύει στον Αμερικανό Πρόεδρο να προμηθεύσει με όπλα χώρα του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει εμπλακεί σε «κατ’ εξακολούθησην παραβιάσεις εναέριου χώρου, παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, χώρας – συμμάχου». 

Οι Αμερικανοί νομοθέτες αναφέρουν χαρακτηριστικά «στις 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την πρόθεση του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι πριν προχωρήσει οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το Κογκρέσο. Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας στο θέμα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα που εκκρεμούν πριν προχωρήσουμε με την πώληση F-16 στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Η Τουρκία, συγκεκριμένα οι Αμυντικές Βιομηχανίες, παραμένει υπό κυρώσεις μέσω του νόμου CAATSA ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις στο πώς η Τουρκία θα πληροί τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από αυτές τις κυρώσεις και πώς θα μετριάσει τους κινδύνους της συνεγκατάστασης F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα.

Από τις αρχές του 2022, η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος. Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι δεν σκοπεύουν να σταματήσουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για να εισέλθουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση του αμερικανικού νόμου περί εξαγωγών όπλων ο οποίος επιτρέπει τη μεταφορά εξοπλισμού μόνο για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας. Τους τελευταίους επτά μήνες, καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά απλώς ως εκφοβισμός. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει για να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ.

Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση».

Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κλείσει η συμφωνία της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τη στήριξή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

Σχετικά θέματα

Απόψεις