Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την παρουσία τους σε Ασία και Ειρηνικό

Με στόχο να διευρύνουν δυνάμεις και δράσεις για την αντιμετώπιση της Κίνας, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ εντείνουν τις επαφές τους σε..

Με στόχο να διευρύνουν δυνάμεις και δράσεις για την αντιμετώπιση της Κίνας, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ εντείνουν τις επαφές τους σε Ασία – Ειρηνικό, όπου συνέχισε και χτες τις επαφές του ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με συναντήσεις στην Ιαπωνία, αμέσως μετά τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών τονίζεται ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής, στο πιο σοβαρό και περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Στη δε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Στόλτενμπεργκ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «το Πεκίνο και η Μόσχα ηγούνται μιας αυταρχικής οπισθοδρόμησης ενάντια στη διεθνή έννομη τάξη». Πρόσθεσε ότι «ο Ινδο-Ειρηνικός αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις, από την επιθετική συμπεριφορά της Κίνας μέχρι τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας», επανέλαβε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν αποτελεί απλά μια ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μία πρόκληση για την παγκόσμια τάξη» και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε (σ.σ. και με το Τόκιο) ότι η διατλαντική ασφάλεια και η ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό συνδέονται βαθιά (…) Αν ο Πρόεδρος Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, αυτό θα διαμήνυε ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους μέσα από σκληρή βία. Αυτό είναι κάτι επικίνδυνο. Το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και μαθαίνει πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές του αποφάσεις (…) Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη μπορεί να συμβεί αύριο στην Ανατολική Ασία. Αρα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και σταθεροί».

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επιδοκίμασε με έμφαση τη νέα «Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια και την Εθνική Αμυνα» της Ιαπωνίας, με την οποία η κυβέρνηση Κισίντα θα αναβαθμίσει δραστικά τόσο τις στρατιωτικές δαπάνες (θα φτάσουν το 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια) όσο και συνολικά τη δυνατότητα δράσης εκτός συνόρων, μέσα από «αμυντικές συνεργασίες» με άλλες χώρες, που ήδη αυξάνονται (π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία). Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι «η Ιαπωνία αυξάνει το επίπεδο φιλοδοξίας της και με νέες (στρατιωτικές) ικανότητες», αλλά και για το ότι «η Στρατηγική σας αναγνωρίζει τη συμπεριφορά της Κίνας ως θέμα σοβαρής ανησυχίας», για να τονίσει: «Το ΝΑΤΟ συμφωνεί. Η Κίνα ανοικοδομεί ουσιαστικά τις στρατιωτικές της δυνάμεις, περιλαμβανομένου του πυρηνικού της οπλοστασίου, παρενοχλώντας τους γείτονές της, απειλώντας την Ταϊβάν, προσπαθώντας να αποκτήσει έλεγχο κρίσιμων υποδομών και παραπληροφορώντας για το ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία (…) Πρέπει να αντιληφθούμε την έκταση της πρόκλησης και να εργαστούμε μαζί για την αντιμετώπισή της».

Σημειωτέον, ο Στόλτενμπεργκ ξεχώρισε τη συνεργασία που έχει προχωρήσει μεταξύ ΝΑΤΟ – Ιαπωνίας και στη δική μας «γειτονιά», θυμίζοντας ότι «πέρυσι το καλοκαίρι ΝΑΤΟικά και ιαπωνικά πολεμικά πλοία έκαναν ασκήσεις μαζί στη Μεσόγειο», για να καταλήξει ότι «το ΝΑΤΟ εκτιμά βαθιά τη συνεισφορά της Ιαπωνίας στη διεθνή ειρήνη».

Θα ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή

Ενα 24ωρο μετά την αναχώρηση Στόλτενμπεργκ από τη Σεούλ, έφτασε στη πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Λόιντ Οστιν, ο οποίος αναμενόταν σήμερα να συνεχίσει σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης Γιουν Σοκ Γελ.

Σε δηλώσεις που έκανε δίπλα στον ομόλογό του, Λι Γιονγκ Σουπ, ο Οστιν τόνισε πόσο «ατσάλινη» παραμένει «η αφοσίωσή μας στην άμυνα της Νότιας Κορέας» αλλά και πόσο σταθερές παραμένουν οι ΗΠΑ ειδικά στη «δέσμευσή τους για εκτεταμένη αποτροπή», σπεύδοντας να εξηγήσει: «Αυτή αφορά το πλήρες εύρος των αμυντικών ικανοτήτων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των συμβατικών, πυρηνικών και πυραυλικών μας αμυντικών ικανοτήτων». Επεσήμανε δε ότι θα υπάρξουν ακόμα πιο συχνές «αναπτύξεις» (εκπαιδευτικές επιχειρήσεις κ.λπ.) στρατιωτικών συστημάτων των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως αναπτυγμένα μαχητικά αεροσκάφη αλλά και αεροπλανοφόρα.

Τέλος, σύμφωνα και με κοινό σχέδιο που κατάρτισαν σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν και σε κοινά γυμνάσια, με «ασκήσεις βάσει των ολοένα πιο περίπλοκων σεναρίων για τις πυρηνικές απειλές που αντιμετωπίζει η Κορεατική Χερσόνησος». Ο Οστιν έδωσε σχετικές πληροφορίες με άρθρο του στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Γιόναπ».

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Σχετικά θέματα

Απόψεις