Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ – ΕΕ: Στέλνουν βαριά όπλα στην Ουκρανία

Την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό αποφάσισαν την Τρίτη το βράδυ 40 υπουργοί Άμυνας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε..

Την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό αποφάσισαν την Τρίτη το βράδυ 40 υπουργοί Άμυνας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η αποστολή βαρύ οπλισμού στην Ουκρανία από ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπλοκή χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και όχι μόνο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς όλου του κόσμου. 

«Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας. «Θέλω μετά από αυτή τη συνάντηση σήμερα να αποχωρήσουμε με μια ενιαία και ξεκάθαρη θέση κατανόηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, γιατί θα κινήσουμε γη και ουρανό για να ανταποκριθούμε σ’ αυτές» ανέφερε ο ίδιος. «Η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθειά μας για να νικήσει σήμερα, και θα χρειαστεί τη βοήθειά μας και όταν τελειώσει ο πόλεμος» τόνισε, ενώ δεν απέκλεισε τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη λυκοσυμμαχία.

Όπως ανέφερε ο Όστιν σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της Deutsche Welle Ειρήνη Αναστασοπούλου «οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι άκρως σημαντικές, ο πόλεμος βρίσκεται σε νέα φάση και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να αντιδράσουμε αναλόγως, η Δύση είναι πιο αποφασισμένη και ενωμένη από ποτέ στο παρελθόν».

Ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη θα πραγματοποιείται κάθε μήνα υπό τη μορφή ομάδας επαφής, η οποία θα εξετάζει τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, όχι μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος, αλλά αμέσως μετά. 

Το Βερολίνο παραδίδει βαριά όπλα στην Ουκρανία

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σολτς προτίθεται να διευκολύνει τον αμυντικό κολοσσό Kraus Maffei Wegmann (KMW) στην παράδοση εξοπλισμών και συγκεκριμένα αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard για την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που πρώτη μετέδωσε η Süddeutsche Zeitung.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης βρίσκονται σε πρώην αποθήκες του γερμανικού στρατού, είναι όμως επισκευασμένα και σε καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Ο όμιλος Kraus Maffei Wegmann αναμένεται μάλιστα να διαθέσει διψήφιο αριθμό αρμάτων, τα οποία εδώ και καιρό δεν χρησιμοποιούνται για την αεράμυνα της Μπούντεσβερ. Παρόλα αυτά ο συγκεκριμένος τύπος άρματος θεωρείται πλήρως αποτελεσματικός, αφού μπορεί να πλήξει τόσο εναέριους όσο και επίγειους στόχους.

Ταυτόχρονα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε ακόμη ότι η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ολλανδία στην εκπαίδευση Ουκρανών σε αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και στην παροχή πυρομαχικών για την Ουκρανία. 

Βάσει του σχεδίου, η βιομηχανία όπλων Krauss – Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει πυροβόλα «Caesar», με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων.

Η Βρετανία θα προμηθεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους «Starstreak» και τεθωρακισμένα.

Η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον όπλα στην Ουκρανία, ενημέρωσαν ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον με κοινή τους ανακοίνωση. Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών.

Απόψεις