Νέο ηλεκτροσόκ περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά -και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση λόγω των κλιματιστικών, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
O πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, συγκαλεί σήμερα το πρωί έκτακτη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τη Δευτέρα η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε περίπου τα 200 ευρώ, είναι δηλαδή η μεγαλύτερη τιμή μέσα στο 2024, ενώ μέσα σε μία μόλις εβδομάδα η τιμή της μεγαβατώρας αυξήθηκε κατά 200%!
Κι αυτό όταν συνήθως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι χαμηλότερες από τις καθημερινές. Παρ’ όλα αυτά, την περασμένη βδομάδα υπήρχαν τιμές από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις καθημερινές, ενώ το Σάββατο ήταν στα 152 και την Κυριακή στα 139 ευρώ, με την τιμή χτες να ξεπερνά τα 190 ευρώ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει την αύξηση των τιμών στην αύξηση της ζήτησης λόγω καύσωνα. Όμως, αυτή είναι η μισή αλήθεια – που είναι χειρότερη από ψέμα- γιατί η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, που είναι η πηγή του προβλήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι συνηθισμένο πλέον φαινόμενο μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς η τεράστια διαφορά μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής ημέρας, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες του Χρηματιστηρίου, η ανώτερη τιμή είναι και αυτή όπου πουλιέται και αγοράζεται όλη η ποσότητα Ενέργειας που έχει καταναλωθεί σε μια χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας…
Άθιχτες όλες οι αιτίες του προβλήματος
Αφού κατέρρευσαν με πάταγο τα παραμύθια της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ ότι ο ανταγωνισμός θα μείωνε τάχα τις τιμές, τώρα λανσάρουν το ανέκδοτο ότι θα φορολογήσουν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Όμως, αυτή η φορολόγηση δεν είναι ούτε μια παρανυχίδα από τα αμύθητα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει και αυτά που θα συνεχίσουν να βγάζουν από το ξεζούμισμα των νοικοκυριών. Το μέτρο είχε δοκιμαστεί και πέρυσι, αποδίδοντας όλα κι όλα περί τα 300 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, χωρίς κανείς να ξέρει τι έκρυψαν κάτω από το στρώμα οι ενεργειακοί κολοσσοί.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πάνω στο τραπέζι εκτός από την φορολόγηση των υπερκερδών βρίσκεται η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο, κάτι που επίσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες του προβλήματος. Δηλαδή το πανάκριβο ενεργειακό μείγμα που έφεραν οι ΑΠΕ, η εγκατάλειψη του εγχώριου λιγνίτη, το αμερικανικό LNG που αντικατέστησε το ρωσικό φυσικό αέριο, το εμπόριο ρύπων, το Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι άλλοι μηχανισμοί της απελευθερωμένης αγοράς και της «πράσινης μετάβασης». Αντίθετα, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ΕΕ δίνουν όρκους πίστης στην στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» που έχει αποδειχθεί κατάμαυρη για το λαό.
Νέο ηλεκτροσόκ για τις μικρές επιχειρήσεις
Επιπλέον, αντιμέτωπες με ένα πραγματικό ηλεκτροσόκ βρίσκονται πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε 1,2 εκατ.), που καλούνται να επιστρέψουν την κρατική επιχορήγηση για το ρεύμα την οποία έλαβαν το 2022! Πρόκειται για εκείνες τις περίφημες πρόσθετες επιδοτήσεις που δόθηκαν χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με την Κομισιόν, οι επιδοτήσεις αυτές, ύψους 800 εκατ. ευρώ, είναι παράτυπες και πλέον οι όμιλοι της Ενέργειας, οι πάροχοι δηλαδή, ζητούν και παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από χιλιάδες επιχειρήσεις, που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022 – 2023.
Ετσι, η κυβέρνηση, που τότε πούλαγε φούμαρα για ενισχύσεις που δίνουν ανάσα «ανακούφισης» στους επαγγελματίες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε στις 10 Ιούνη 2024 δίνει το «ΟΚ» στους παρόχους να εκδώσουν ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά δικαιούχο αποζημίωσης. Η απόλυτη κοροϊδία, δηλαδή, σε βάρος ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν τώρα τα σπασμένα της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και του τζόγου του χρηματιστηρίου… Μία ακόμα αθλιότητα είναι ότι η κυβέρνηση, ενώ το γνώριζε πριν τις ευρωεκλογές, το έκανε «γαργάρα», για ευνόητους λόγους.
Ηδη οι πρώτοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί που φτάνουν σε μαγαζιά και φέρουν τον χαρακτηρισμό «Εκτακτος Λογαριασμός» έχουν εκδοθεί ως επί το πλείστον την 29/6/2024, και περιλαμβάνουν ως χρέωση μόνο την επιστροφή της κρατικής επιδότησης που είχε δοθεί για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον Φλεβάρη του 2022 έως και τον Δεκέμβρη του 2023, ζητώντας πρακτικά από τους επιχειρηματίες την επιστροφή των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους απαιτεί η ΟΒΣΑ
«Να πάρει πίσω η κυβέρνηση» την απαράδεκτη αυτή Απόφαση για τους «συμπληρωματικούς λογαριασμούς ρεύματος» και να επιστραφούν τα ποσά λογαριασμών που έχουν ήδη πληρωθεί από τους μικρούς επαγγελματίες, απαιτεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).
Καταγγέλλει τη «χαρακτηριστική περίπτωση μιας ιδιοκτήτριας καθαριστηρίου ρούχων στα Ανω Λιόσια, η οποία έλαβε πριν από μερικές μέρες “συμπληρωματικό λογαριασμό”. Οταν απευθύνθηκε στη ΔΕΗ για να ρωτήσει πώς προέκυψε αυτό το ποσό, της είπαν ότι πρόκειται για συμψηφισμό των επιδοτήσεων που είχε λάβει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος από το 2022.
Η ΟΒΣΑ καλεί όσους συναδέλφους έχουν λάβει αντίστοιχους λογαριασμούς να επικοινωνήσουν άμεσα με την Ομοσπονδία και τα κλαδικά τους Σωματεία, τη δε κυβέρνηση «να πάρει πίσω την απαράδεκτη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Να επιστραφούν τα πόσα λογαριασμών που έχουν ήδη πληρωθεί από τους μικρούς επαγγελματίες».
Και απαιτεί: Να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας, στα επίπεδα όπου βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022). Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς. Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.λπ.). Διαγραφή χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά.