Διεθνή

Την τιμή του πρόσφυγα ξέρω μονάχα

 

Είναι προφανές πως από την ανθρώπινη τραγωδία βγαίνουν δισεκατομμύρια ευρώ. Βιομηχανίες πολέμων, δουλέμποροι, ΜΚΟ και λοιπά όρνεα επενδύουν στον πόνο που ζουν οι κατατρεγμένοι της υφηλίου. Λεφτά βγαίνουν και από τον πόλεμο αλλά και από τον ξεριζωμό.

Η είδηση όμως που διαβάσαμε προ ημερών, πως εταιρεία της γειτονικής Ιταλίας πουλάει στο Amazon, στολές… προσφυγόπουλων για τις απόκριες(!) ξεπερνάει κάθε όριο και αποκαλύπτει ότι όλα μπορούν να συμβούν στο βωμό του κέρδους.

24-27 ευρώ το κομμάτι πουλιούνται οι στολές προσφυγόπουλων για τις απόκριες στην Ιταλία.

Και έτσι, όταν κάποιος πιτσιρικάς από την «πολιτισμένη» Δύση γουστάρει, μπορεί να πάρει και τα υπόλοιπα κομφόρ. Μπορεί ο μπαμπάκας του και η μαμάκα του με ένα κλικ να παραγγείλουν μόνο την στολή.

Είσαι αγόρι, διαλέγεις την αγορίστικη, είσαι κορίτσι παίρνεις αυτή με το φουστανάκι! Θέλεις και βαλιτσάκι, το παίρνεις! Τι και αν τα ρούχα που πουλάνε δεν έχουν όμως καμία σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Δεν πειράζει… γιατί αυτές οι στολές φέρνουν κάτι από το παρελθόν. Ρομαντικό ε;

screenshot-2016-01-21-163234-bd_1656506-kmRE-U43150103089683vvC-593x443@Corriere-Web-Nazionale-805x450

Σκέτη ξεφτίλα θα πούμε εμείς.

Δεν είναι πάντως το μοναδικό γεγονός, μιας και το παραπάνω περιστατικό αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της άθλιας αλυσίδας παραγωγής προϊόντων που δεν σέβονται ούτε καν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το 2013 ένα ακόμα έκφυλο περιστατικό είχε κάνει τον γύρο του κόσμου από δημοσίευμα της βρετανικής Guardian το οποίο είχε προκαλέσει φρίκη στη κοινή γνώμη. Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες όπου αποκαλύπτονταν πως στο ebay πωλούνταν προς κάθε ενδιαφερόμενο, κειμήλια του ολοκαυτώματος του Άουσβιτς όπως ρούχα, προσωπικά είδη, και πολλά άλλα από χιλιάδες νεκρούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά κρεματόρια.

aousvits-e-bay

Κάποιοι πάντως θα σκεφτούν πως ένα αρρωστημένο μυαλό σκέφτηκε αυτές τις μακάβριες ιδέες για τα φράγκα. Άλλοι θα σκεφτούν πως πρόκειται για κάποιες «επιχειρηματικές αστοχίες».

Εμείς θα πούμε πως τίποτα από αυτά δεν είναι.

Ο κανόνας λέει πως όλα τα πράγματα πουλιούνται και αγοράζονται σε τούτο τον κόσμο. Άλλα πουλιούνται φθηνά, αλλά ακριβά, όμως όλα έχουν κάποια τιμή.

Από την εργασία και την αξιοπρέπεια, το ήθος και την Τέχνη, μέχρι τον μπιντέ και το καλάθι της τουαλέτας.

Άλλωστε τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες δύο ακόμα φρικαλεοτήτων που σημαδεύουν τη σύγχρονη ιστορία της «δημοκρατικής» Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα περιστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω να αποτελούν απλώς πταίσματα.

Από την μία, η ΕΕ κατέθεσε πρόταση στην Ελλάδα για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων και από την άλλη το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα δημεύεται ολόκληρη η περιουσία των προσφύγων, με εξαίρεση ορισμένα προσωπικά αντικείμενα όπως είναι οι βέρες τους…

Τα υπόλοιπα μας τα εξηγεί ο Μπέρτολτ Μπρεχτ

 

(Επισκέψεις: 25 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend