Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η πόλωση ξεπερνιέται όταν πρόκειται για το ΝΑΤΟ

Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στήριξαν από κοινού στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ένα ακόμη μνημόνιο ένταξης των Ενόπλων Δυνάμεων τις δομές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Μπορεί η προεκλογική πόλωση των ημερών να είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, αυτό όμως κάθε άλλο παρά εμποδίζει την σύμπλευση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όταν πρόκειται να ψηφιστούν συμφωνίες περαιτέρω πρόσδεσης της χώρας στις δομές του ΝΑΤΟ. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην Βουλή, όπου στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας εγκρίθηκε, με την διαδικασία της κύρωσης σύμβασης, το Μνημονίο Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ψηφιστεί σύντομα στην Ολομέλεια. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω συνεδρίαση εγκάλεσε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην ψήφιση της σύμβασης, διευκρινίζοντας ότι υπογράφτηκε επί της δικής του διακυβέρνησης.

Πρόκειται για μία σύμβαση που – και στο επίπεδο της στρατιωτικής πληροφορικής – ενσωματώνει την χώρα στις διαδικασίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σε μία περίοδο που τα πληροφοριακά συστήματα είναι κομβικά για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, ιδίως σε διεθνές επίπεδο.

«Νότιος προμαχώνας» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ 

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, δεν παρέλειψε να εξάρει τον ρόλο του ΝΑΤΟ ζητώντας την υπερψήφιση της σύμβασης υποστηρίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ προωθεί τις δημοκρατικές αξίες και επιτρέπει στα μέλη να διαβουλεύονται και να συνεργάζονται σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, για επίλυση προβλημάτων, για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε πως «η χώρα μας από την προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία το 1952 ανέδειξε τον κυρίαρχό της ρόλο. Η στρατηγική θέση της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, σε άμεση γειτνίαση με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μετέτρεψε αυτομάτως τα ελληνικά ευρωπαϊκά σύνορα, σε Νότιο Προμαχώνα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σύμβασης είπε πως «η Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ ή οργανισμός(NCIO) βοηθά τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επικοινωνούν και να συνεργάζονται με πιο αποτελεσματικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης μεταξύ των συμμάχων και της συλλογικής άμυνας. Ο οργανισμός αυτός παρέχει προηγμένη τεχνολογία διοίκησης ελέγχου επικοινωνιών, επιτήρησης και αναγνώρισης για την υποστήριξη των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των αποστολών της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης νέων απειλών και προκλήσεων».

Μάλιστα, περιέγραψε αναλυτικά το πώς το ΝΑΤΟ ουσιαστικά θα εποπτεύει τις διαδικασίες στις οποίες θα μετέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμειας. Ανέφερε πως «καθιερώνονται τρία επίπεδα διαχείρισης και ελέγχου.Δηλαδή, πρώτον, οι ανώτεροι αντιπρόσωποι. Δεύτερον, τα εστιακά σημεία.Και τρίτον, οι Διευθυντές Προγραμμάτων, όλοι τους με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Οι ανώτεροι αντιπρόσωποι επιφορτίζονται με τον έλεγχο της καλής λειτουργίας και εφαρμογής του μνημονίου, έχουν δικαιοδοσία και ευθύνη επί των μεταξύ τους συνδέσμων και των Διευθυντών Προγραμμάτων, επιβλέπουν κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείτε στο πλαίσιο των επιμέρους τεχνικών διευθετήσεων, ενώ έχουν και τη δικαιοδοσία πρότασης τυχόν τροποποιήσεων και αλλαγών του μνημονίου, ενώ επιλύουν και τρέχοντα και ανακύπτουν ζητήματα. Τα εστιακά σημεία αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των μερών, ενημερώνουν τους ανώτερους αντιπροσώπους για τις δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταρτίζουν ειδικότερες τεχνικές διευθετήσεις. Ο ρόλος τους είναι σαφώς καθοριστικός, καθώς στα εστιακά σημεία δίδεται σημαντική αρμοδιότητα. Οι διευθυντές προγραμμάτων τέλος, ευθύνονται για την υλοποίηση και τη διεκπεραίωση των τεχνικών διευθετήσεων και αναφέρουν σχετικά στα εστιακά σημεία. Αυτή η πυραμίδα αρμοδιοτήτων και η έλλειψη της αχανούς διοίκησης, καθιστούν τα επίπεδα διαχείρισης και ελέγχου πιο σταθερά, άρα και πιο αποτελεσματικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν καμωνόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε έξοδο από το ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας θύμισε ότι η σύμβαση αυτή αρχικά υπογράφτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «είναι σαφές και δεν είναι τωρινή η συμφωνία αυτή είναι επί της δική μας διακυβέρνησης, υπογεγραμμένη από αντιστράτηγο αρμόδιο τότε. Είναι σαφές όμως ότι καταρχήν υπάρχει ένα ερώτημα γιατί πέρασε από το 2018 μέχρι τώρα τόσο μεγάλο διάστημα, αφού είναι τόσο αναγκαία για να έρθει για κύρωση στη Βουλή αυτή η σύμβαση. Επρεπε να είχε έρθει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Δεν είναι αμιγώς εξοπλιστικό, αλλά είναι σύμβαση κρίσιμη για τον έλεγχο των λειτουργιών των ενόπλων δυνάμεων σε κρίσιμα ζητήματα πληροφοριών επικοινωνίας από τον κεντρικό πυρήνα του ΝΑΤΟ και περί αυτού πρόκειται».

Πρόσθεσε, δε, ότι «είμαστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν καμωνόμαστε εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ότι θα διεκδικήσουμε την έξοδο από το ΝΑΤΟ έτσι αόριστα. Έχουμε τοποθετηθεί συνολικά για αυτά τα ζητήματα και για την ευρωπαϊκή άμυνα και για πολλά άλλα, αλλά δεν νοείται τέτοιου είδους συμβάσεις να μην εξηγούνται στην κάθε λεπτομέρεια στην επιτροπή εκείνη που μπορεί με τη λειτουργία του εμπιστευτικού να διαγνώσει και να φτάσει σε κρίσιμα ζητήματα. Αλλιώς η έγκριση από τη βουλή με αυτή τη διαδικασία των συμβάσεων είναι μια «επιπολαιότητα» που δεν ταιριάζει στο ελληνικό κοινοβούλιο -το «επιπολαιότητα» σε εισαγωγικά -και δεν δημιουργεί καμία κατοχύρωση». Τυπικά πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία λόγω της αποχής που έχει αποφασίσει προ μερικών εβδομάδων.

Θετική ήταν όπως αναμένονταν και η Νάντια Γιαννακοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίστηκε ότι «το μνημόνιο συνεργασίας πρέπει να κυρωθεί, όπως ορίζει η παράγραφος 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με το ΝΑΤΟ. Η συνεργασία περιλαμβάνει τους τομείς του σχεδιασμού της προμήθειας της έρευνας των τεχνικών δοκιμών, της εκπαίδευσης, καθώς και κάθε άλλο τομέα που αφορά σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των συστημάτων συσκέψεων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης».

Σχετικά θέματα

Απόψεις